Kan Frankrig øge sine forsvarsinvesteringer ud over grænserne for LPM 2024-2030?

Et par dage før dens officielle præsentation, indholdet af den fremtidige franske militærprogrammeringslov, som vil ramme statens investeringer i disse hære i de næste 7 år, begynder at blive tydeligere og tydeligere. Ud over de omkring 400 mia. EUR i investeringer, der er planlagt over de næste 7 år, og de 13 mia. EUR i ekstraordinære lån, der også er planlagt i denne periode, og selvom denne bane repræsenterer en stigning på 100 mia. EUR i forhold til den tidligere LPM , mange stemmer er blevet hævet i et par dage for at beklage voldgiften og nogle gange for at kritisere det beløb, der ikke uden grund er sandt, som utilstrækkeligt i forhold til hærenes behov i lyset af den hurtige udvikling af trusler i Europa og på verdensplan. Hvis disse stemmer er enige om observationen, nemlig at der mangler adskillige titusinder af milliarder euro fra denne LPM for effektivt at imødekomme hærens behov, og uden at gå ind i debatten om, hvorvidt der er behov for flere kampvogne, ikke flere antiluftskytssystemer, ikke flere ubåde eller ikke flere droner, dog ser det ud til, at ingen risikerer at give spor for at muliggøre finansieringen af ​​disse kritiske behov.

Som en påmindelse, hvis den næste LPM respekterer en lineær vækstbane for de væbnede styrkers budget for at nå de planlagte 413 milliarder euro, vil de væbnede styrker i 2030 have et årligt budget på 68 milliarder euro, der repræsenterer mellem 2,25 og 2,3 milliarder euro. % af landets BNP på den dato. Dette mål repræsenterer en stigning på næsten 55 % i det årlige budget for LPM, altså omkring 40 % i konstante euro, og 112 % i forhold til budgettet for 2016. tvivl om en betydelig indsats fra den franske regerings side, så meget desto mere betydelig da mange andre emner tynger den offentlige mening, som er mere bekymret for udviklingen af ​​sundhedsvæsenet eller udbuddet af uddannelse, uanset om de franske hære har 200 eller 400 tunge kampvogne. Med andre ord, bortset fra den relativt lille sfære af mennesker, der er følsomme over for forsvarsspørgsmål i landet, er spørgsmålet om LPM og hærene ikke en prioritet for mange franskmænd, og den spektakulære stigning i forsvaret gennem de seneste 6 år, som f.eks. det i perioden 2024-3030, der følger, er ikke i sig selv et emne med stort potentiale for politisk tilfredshed. Det skal også bemærkes, at prognosen på 413 milliarder euro er meget tættere på de 420 milliarder euro, som ministeriet for de væbnede styrker hævder, end de 370 milliarder euro, som finansministeriet har foreslået.

Men på trods af myndighedernes åbenlyse politiske og budgetmæssige indsats i denne sag, er de svaghedspunkter, som adskillige kommentatorer har bemærket i de seneste dage, heller ikke meningsløse. Mens moderniseringen af ​​den franske afskrækkelse alene vil hente næsten 100 milliarder euro fra denne nye LPM, og mens driftsomkostningerne og stigningen i salget vil fange 45 % mere, vil der næppe være nogen kreditter tilbage til at modernisere styrkerne, og derfor til udvikle og erhverve nye systemer, samt håbe på at øge den nuværende størrelse af hærene ud over de 50.000 ekstra reservister, der skal rekrutteres. Fra et syntetisk synspunkt, og uden at gå ind i en lang demonstration, kan vi estimere, at denne LPM ville mangle omkring 100 milliarder euro i yderligere kreditter, ikke på en gradvis bane som planlagt på nuværende tidspunkt, men for at reparere skaden forbundet med den kritiske under -investering i dette område fra 2000 til 2020, hvilket har ført til en betydelig ældning af udstyrets gennemsnitlige alder, reduktion af parkerne og derfor meget betydelige tab i driftsydelsen. Ved at vide, at en yderligere forhøjelse ud fra et budgetmæssigt synspunkt skal udelukkes, medmindre yderligere indtægter er berettiget, hvilke løsninger kunne der være tilgængelige, som ville give Frankrig mulighed for at finansiere denne øjeblikkelige indsats?

1- Omdirigering af bevillinger på nye indtægter eller budgetbesparelser

Blandt de løsninger, der nogle gange nævnes for at tillade en forøgelse af forsvarsindsatsen i Frankrig, er den budgetmæssige omlægning, på grundlag af potentielle besparelser på offentlige udgifter eller nye indtægter, ubestrideligt den mest fremførte. Dette vil afhængigt af sagen indebære, at budgetudgifter, der anses for ineffektive, skal skæres ned, og at der skabes yderligere indtægter eller besparelser ved at bekæmpe svig, uanset om det er skattemæssigt eller socialt. Det ser dog ud til, at anvendelsen af ​​disse foranstaltninger er meget vanskeligere, når først kampagnerne og valgløfterne er forbi, og flere regeringer har brækket tænderne, afhængigt af om de var til højre ved at love en ende på socialt bedrageri eller forlod ved at lyde skatteeksilens hallali. I sidste ende gør disse tilgange det ikke muligt på en vis og forudsigelig måde at frigive de nødvendige ressourcer til bæredygtigt at finansiere en stigning i forsvarskreditter, mens planlægning af variable indtægter også har vist sine grænser under Sarkozy og Hollande fem- års vilkår. Uden at foregribe deres relevans og anvendelighed har disse foranstaltninger ikke tilstrækkelig robusthed til at gøre det muligt at bygge hærenes budget omkring de resultater, som man i bedste fald kun kan håbe på.


Resten af ​​denne artikel er kun til abonnenter -

Artikler med fuld adgang er tilgængelige i " Gratis varer". Flash-artikler er tilgængelige i fuld version i 48 timer. Abonnenter har adgang til de fulde analyser, nyheder og synteseartikler. Artikler i arkiver (mere end 2 år gamle) er forbeholdt Premium-abonnenter.

Køb af abonnementer er kun tilgængeligt fra webstedet – Abonnementer og værktøjer sektionen


Hæld en savoir plus

Meta-forsvar

GRATIS
VIEW