Hvorfor annoncerede V. Putin suspensionen af ​​New Start-traktaten om begrænsning af atomvåben?

Efter den cubanske missilkrise opfattede både amerikanere og sovjettere den eksistentielle fare repræsenteret af det uforholdsmæssige atomarsenal, som de to supermagter havde, men også de kolossale omkostninger, som dette våbenkapløb medførte for de to lande. Det tog dog næsten 7 år for de to lande at indlede drøftelser om dette emne. Disse vil blive gennemført i Helsinki i november 1969, for at føde den 26. maj 1972 til den første strategiske våbenreguleringstraktat, kaldet Strategic Arms Limitation Talks eller SALT. Dette planlagde at fastfryse antallet af ICBM ballistiske missiler, som de to sider holdt på deres niveau på undertegnelsesdatoen, såvel som antallet af nye SLBM strategiske ballistiske systemer, der blev opsendt fra ubåde til et antal, der ikke overstiger antallet af ICBM'er. Arten af ​​denne aftale førte til en betydelig stigning i de to landes ballistiske missilbeholdninger mellem 69 og 72, men også til udviklingen af ​​multiple re-entry vector technology, eller MIRV, der tillader flere nukleare sprænghoveder at blive transporteret om bord. fra et enkelt missil.

Et år senere indledte Washington og Moskva forhandlinger om en ny traktat, SALT 2, der skulle underskrives i 1979, som markerer den første aftale, der effektivt begrænser antallet af uafhængige køretøjer, ikke missiler, til 2.250. , og antallet af ballistiske missiler Mirvés til 1350. Igen blev der foretaget tekniske reaktioner for at omgå de begrænsninger, som SALT II pålægger, især udviklingen af ​​langdistancekrydsermissiler, der er i stand til at bære et nukleart sprænghoved. På grund af dens lave hastighed, og på trods af kraften fra atomvåbnene om bord, udgjorde disse missiler ikke et førsteslagsvåben, og faldt derfor ikke inden for aftalens rammer. Den sovjetiske intervention i Afghanistan og Euromissil-krisen suspenderede nedrustningsforhandlingerne indtil Warszawapagtens opløsning. Denne nye traktat, initieret af Ronald Reagan, vil blive underskrevet i 1991 og vil blive anvendt i 1994, og blev udpeget START for Strategic Arms Reduction Treaty. Den fastsatte begrænsning af det samlede antal vektorer til 5000 enheder og antallet af strategiske ballistiske missiler til 850, der er i stand til at bære maksimalt 2500 sprænghoveder, mens antallet af strategiske bombefly for første gang blev taget i betragtning. Ved anvendelsen af ​​denne traktat blev russisk strategiske nukleare kapaciteter delt med 3 og USAs med 2, for i sidste ende et stort set tilsvarende antal nukleare sprænghoveder i tjeneste i de to lande.

Udviklingen af ​​krydsermissiler blev fremskyndet af de begrænsninger, der blev pålagt af SALT II-traktaten

START blev erstattet af den nye START-traktat i 2010, efter at en mellemtraktat, Strategic Offensive Reduction Treaty, eller SORT, blev overlejret den fra 2003. SORT sørgede for en betydelig reduktion i antallet af nukleare sprænghoveder i drift, der skulle reduceres til 2200 enheder for hvert land, uanset strategisk eller taktisk våben. Det erstattede ikke START, men supplerede det ved at pålægge større begrænsninger. NEW Start, blev underskrevet i 2010 og trådte i drift i 2011. Sammenfattende START og SORT satte den en grænse for antallet af missiler og bombefly til 800, hvoraf 700 var i drift, og antallet af sprænghoveder i drift til 1550. Det nukleare sprænghoveder i reserve blev ikke taget i betragtning i denne traktat, velvidende at tidsfristerne for at bygge og udstyre strategiske vektorer af disse sprænghoveder langt overskred den forudsigelige perimeter af en atomkonflikt. Derudover blev der indført talrige gensidige krydskontrolprocedurer samt procedurer vedrørende øvelser og test af våben. Andre aftaler, såsom traktaten om begrænsning af mellemdistancevåben, underskrevet i 1988 af Washington og Moskva i slutningen af ​​Euromissile-krisen, eller Open Skies-traktaten, der blev underskrevet et år senere, fuldendte derefter det internationale lovgivningsarsenal til at styre risikoen af et nyt atomvåbenkapløb. Siden den dato er alle disse sikkerhedsforanstaltninger desværre blevet ophævet, først i 2018, da Donald Trump annoncerede USA's udtræden af ​​INF-traktaten ved at pege på udviklingen af ​​det nye 9M29 Novator missil, et år senere af Vladimir Putin afslutte Open Skies-traktaten, og i dag har den russiske præsident annonceret suspensionen af ​​Rusland fra NEW Start-traktaten. Men selv om den er meget bekymrende, er den russiske leders beslutning ikke overraskende.


Resten af ​​denne artikel er kun til abonnenter -

Artikler med fuld adgang er tilgængelige i " Gratis varer". Flash-artikler er tilgængelige i fuld version i 48 timer. Abonnenter har adgang til de fulde analyser, nyheder og synteseartikler. Artikler i arkiver (mere end 2 år gamle) er forbeholdt Premium-abonnenter.

Alle abonnementer er uforpligtende.


Hæld en savoir plus