F-35A, Su-75, FC-31..: hvilket jagerfly vil erstatte F-16 fra De Forenede Arabiske Emirater?

FC 31 Zuhai Air Show21 e1677162544122

I september 2020, på baggrund af en historisk aftale mellem De Forenede Arabiske Emirater og Israel, annoncerede den amerikanske præsident, Donald Trump, Abu Dhabis erhvervelse af Reaper-droner, men også af EA-18G Growler elektroniske krigsfly og frem for alt 50 næste- generation F-35A jagerfly, en første i Mellemøsten. På trods af det kolossale beløb på 23 milliarder dollars repræsenteret af denne ordre, var kongressen mere end forsigtig omkring det. Og på trods af præsident Trumps indsats, som indtil den sidste dag af hans mandat, forsøgte at tvinge amerikanske parlamentarikeres hånd til at godkende ordren, var det øjeblikkeligt suspenderet af Joe Biden, så snart han ankom til Det Hvide Hus. For den nye amerikanske administration udgjorde Emirati-valgene, især med hensyn til udrulning af 5G-netværket tilskrevet den kinesiske Huawei, reelle problemer, mens F-35 ligesom Reaper og Growler indtil da var forbeholdt de nærmeste allierede. fra Washington, medlemmer af NATO eller af en streng bilateral alliance (Singapore, Japan, Australien og Sydkorea).

Stillet over for udsættelse fra Det Hvide Hus og den amerikanske kongres mistede de Emilianske myndigheder tålmodigheden og annoncerede i december 2021, rækkefølgen af ​​80 franske Rafale-jagerfly fra Dassault Aviation for 16 milliarder euro. Rafale F4, som vil blive leveret til UAE, vil dog være beregnet til at erstatte 59 Mirage 2000 bestilt mellem 1983 og 1997, og leveret indtil slutningen af ​​2000'erne. F-35A, dem, skulle erstatte de få 78 F-16 C/D Blok 61 bestilt i 1998 og leveret fra 2004. Men få dage efter formaliseringen af ​​ordren til Frankrig, Abu Dhabi annoncerede suspenderingen af ​​forhandlingerne med Washington omkring superkontrakten inklusive F-35'erne, formentlig overvældet af amerikansk tøven. Siden da er to andre spillere blevet opslugt af denne mulighed, den russiske Rostec med sit nye Su-75 Checkmate enmotorede jagerfly, og den kinesiske Shenyang med FC-31 Gyrfalcon, der fungerer som grundlag for fremtidens udvikling "J-35" (uofficiel betegnelse), som skal udstyre de nye hangarskibe fra People's Liberation Army.

F 16. blok60 UAE e1677162171387
Det Emilian Air Force justerer i dag 78 F-16 Block 61, som er en af ​​de mest avancerede i tjenesten, og giver kun efter for F-16 Block 70/72 med hensyn til modernitet. Lad os være ærlige, han kan være effektiv, men frem for alt er han super grim...

Det må siges, at Abu Dhabi med Rafales ordre, men også accelerationen af ​​den globale geopolitiske omstrukturering, i dag er i en styrkeposition i sine forhandlinger. Ikke alene har Emiratet tid til at forhandle i dets bedste interesser i flere år endnu uden at skulle begå sine defensive kapaciteter, men det spiller nu en kritisk politisk og økonomisk rolle i Mellemøsten og videre, hvilket giver denne fremtidige kontrakt en geopolitisk dimension, som går langt ud over luftkraftens eneste rammer. Og som vi vil se, kan hver enhed, med de politiske, industrielle og teknologiske begrænsninger og muligheder, der er forbundet med det, gøre krav på afgørende styrker og væsentlige svagheder.

Lockheed Martin F-35A Lightning II

Ifølge udtalelserne fra den primære vicesekretær for det amerikanske bureau for politisk-militære anliggender, Stanley Brown, på sidelinjen af ​​IDEX 2023-udstillingen, diskussionerne mellem de amerikanske og emiratiske myndigheder er aldrig ophørt siden suspenderingen af ​​forhandlingerne omkring F-35 og Reaper (Growler er forsvundet fra spektret). Han mener dog også, som udtrykket "diskussion" og ikke "forhandling" indikerer, at en sådan antagelse ville tage flere år at realisere. Med andre ord, hvis F-35A forbliver i løbet i UAE, er den ikke længere den eneste konkurrent, og heller ikke nødvendigvis i spidsen for konkurrencen. Lockheed-Martin-flyet har dog mange fordele at vise mod sine russiske og kinesiske konkurrenter, først og fremmest dets installerede og fremtidige flåde, som sandsynligvis vil overstige 3500 fly i midten af ​​det næste årti. . Derudover vil jageren repræsentere rygraden i det amerikanske luftvåben og marinekorpset samt et flertal af vestlige luftstyrker, hvilket er en fremragende garanti for holdbarhed og skalerbarhed. Endelig kan enheden stole på nogle meget avancerede funktioner, såsom med hensyn til stealth og datafusion, samt en bred vifte af ammunition af forskellige typer, hvilket gør den til en meget alsidig enhed, perfekt skræddersyet, for eksempel; at eliminere den iranske jord-til-luft-trussel efter behov.

F 35A USAF flyvedæksel USAF
F-35A har mange fordele at gøre krav på. Men de operationelle og politiske begrænsninger, der følger med, kan afskrække Abu Dhabi.

Lightning 2 kommer dog også med sin del af begrænsninger, hvor den første allerede er blevet oplevet af Abu Dhabi, nemlig USA's permanente allestedsnærværelse i alle processer relateret til brugen af ​​enheden, inklusive de enkleste, som at få noget frisk luft. Med andre ord betyder køb af F-35 også at give Washington betydelig magt til at kontrollere landets militære luftoperationer, bortset fra at opnå en meget usandsynlig dispensation, der hidtil kun er givet til Jerusalem. Dette er ikke et problem for de fleste NATO-lande og de første rangerende allierede i den amerikanske stillehavszone, men det kan være et afgørende kriterium for Abu Dhabi, som har til formål at spille en større og mere selvstændig rolle i de kommende år på den internationale scene . På den anden side er enheden både dyr, hvis ikke at anskaffe sig, under alle omstændigheder at implementere og vedligeholde, og kompleks, med stadig lave tilgængelighedsrater sammenlignet med de enheder, den erstatter. . Endelig vil den industrielle og teknologiske kompensation omkring et potentielt erhvervelse af amerikanske F-35A være begrænset, eller i det mindste sandsynligvis meget lavere end dem, Moskva og Beijing foreslår, mens Emiraterne aktivt ønsker at udvikle deres egen industrielle og teknologiske forsvarsbase. .

Rostec Su-75 skakmat


Resten af ​​denne artikel er kun til abonnenter -

Artikler med fuld adgang er tilgængelige i afsnittet "Gratis artikler". Flash-artikler er åbne i fuld version i 48 timer. Abonnenter har adgang til de fulde artikler om analyser og syntese. Artikler i arkiverne (mere end to år gamle) er forbeholdt Premium-abonnenter.

- 15% på dit abonnement Classic eller Premium (månedlig eller årlig) med koden Tilbage til skolen 23
Kun indtil 30. september!


Del artiklen:

Hæld en savoir plus

Man tænkte på "F-35A, Su-75, FC-31..: hvilket jagerfly vil erstatte De Forenede Arabiske Emiraters F-16?"

Kommentarer er lukket.