Har Awacs Early Warning Airplanes stadig en plads i moderne luftkrigsførelse?

Siden Anden Verdenskrig har vestlige hære hentet meget af deres ildkraft fra deres luftstyrker. Men fra midten af ​​50'erne var det ikke så meget den relative kvalitet af deres jager- og bombefly mod sovjetiske fly, som styrken af ​​støtteflåden, der bar vestlig luftoverlegenhed. I 1957 kom KC-135 Stratotanker tankningsflyet således i drift, som baseret på en Boeing 707-celle gjorde det muligt at tanke under flyvningen først det amerikanske luftvåbens strategiske bombefly, derefter jagtflåden, mens de nye jægere var udstyret med med stænger eller så forsyninger. Flyet blev produceret i 803 eksemplarer indtil 1965, og blev især erhvervet af det franske luftvåben. Det var i 1955, at en anden type nøglefly kom i tjeneste for de vestlige luftstyrker, Lockheed EC-121 Warning Star. Denne firemotorede stempelmotor blev udviklet i 1949 på basis af transportflyene Constellation og var udstyret med to radarradomer, den ene på bagsiden, den anden under halen, og havde til opgave at opdage fly, men også fjendtlige skibe, ud over radarhorisont for jord- eller overfladeradarer. De 262 fremstillede eksemplarer tjente kun i de amerikanske styrker og blev trukket tilbage fra tjeneste i 1978 af det amerikanske luftvåben og 1982 af den amerikanske flåde.

Warning Star blev erstattet af to enheder, der stadig er i drift i dag. Den amerikanske flåde udviklede i begyndelsen af ​​60'erne en enhed, der leverede disse funktioner både fra landbaser og ombord på sine hangarskibe for at erstatte den ineffektive E-1 Tracer. E-2A Hawkeye kom i drift i 1964. Udstyret med en roterende kuppelradar gav den dog ikke tilfredsstillelse og blev hurtigt erstattet af E-2B, der takket være en ny computer tilbød detekteringsevner, der var langt overlegne i forhold til sin forgænger. Men det er med E-2C-versionen, at Hawkeye fik sine adelsbreve og blev udbredt om bord på amerikanske hangarskibe. Det blev også valgt af flere luftstyrker, herunder Israel og Japan, til at fungere som en avanceret luftovervågningsanordning fra landbaser. Frankrig anskaffede på sin side 3 eksemplarer i slutningen af ​​90'erne for at bevæbne hangarskibet Charles de Gaulle om bord på 4F-flotillen, der tidligere var udstyret med Alizée.

2015 ASAP 125 Forsvarsanalyse | Awacs og elektronisk krigsførelse | Konstruktion af militærfly
Luft- og rumstyrken implementerer 4 E-3 Sentry modificeret til at bære detektions- og beskyttelsesudstyr på national faktura

Det amerikanske luftvåben udviklede i mellemtiden E-3 Sentry, som også er kendt som Airborne Warning and Control System, eller AWACS. Ligesom KC-135 blev E-3 designet på basis af Boeing 707 og implementerede den kraftige AN/APY-1 kupolradar udstyret med en passiv elektronisk antenne. Meget effektiv, da den er i stand til at registrere enheder i mellem og høj højde op til 650 km, og enheder, der fungerer i lav eller meget lav højde ved 400 km. Det blev bygget i 68 eksemplarer, herunder 18 til NATO, 7 til Royal Air Force, 4 til det franske luftvåben, 5 til Saudi-Arabien og 34 til USAF. Dette fly udgjorde grundpillen i luftkrigen i det sidste årti af den kolde krig og spillede en afgørende pol i de efterfølgende krige, såsom Golfkrigen i 1990/1991, krigene i Jugoslavien og Kosovo-krigen i 1994 til 1998, indtil overvågningen af ​​det europæiske luftrum i dag i lyset af krigen i Ukraine. Paradoksalt nok, mens disse fly har været kernen i amerikansk og vestlig luftstrategi i de sidste 4 årtier, var der ikke udviklet nogen efterfølger af det amerikanske luftvåben, som det for eksempel var tilfældet med KC-46A og dets europæiske alternativ. A330MRTT til KC-135. Og hvis denne lige har annonceret den fremtidige ordre på 26 E-7A Wedgetail netop for at erstatte dens aldrende E-3, er det klart, at dette mere er en nødforanstaltning end en langsigtet strategi for USAF, mens Sentry viser flere og flere operationelle svagheders.


Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Forsvarsanalyse | Awacs og elektronisk krigsførelse | Konstruktion af militærfly

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

4 Kommentarer

Kommentarer er lukket.

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler