Skal vi genoverveje flådeartilleriets potentiale til kombattante overfladeskibe?

I begyndelsen af ​​2000'erne begyndte den amerikanske flåde at designe en ny klasse af tunge destroyere, DD-21-programmet, udpeget som "Land Attack Destroyers" baseret på et nyt flådeartillerisystem. Programmet vil give anledning tilen Zumwalt klasse, et 190 meter langt skib med en lastdeplacement på næsten 16.000 tons, med stor stealth og en særlig lav line på vandet for at mindske dets sårbarhed over for antiskibsmissiler.

Ud over de 20 Mk47 vertikale affyringssystemer på 4 siloer, der hver huser 4 ESSM kort- og mellemdistance-luftværnsmissiler eller et Tomahawk-krydsermissil, var skibets hovedbevæbning baseret på 2 nye 155 mm kanoner betegnet Advanced Gun System, et artillerisystem forventes at skyde omkring ti granater i minuttet og med en rækkevidde på næsten 150 km med den nye Long Range Land Attack Projectile guided shell, eller LRAP.

Men, og som det ofte var tilfældet med mange store amerikanske programmer efter den kolde krig, Zumwalt-klassen og AGS-systemet sluttede, den første, da dens udviklingsomkostninger eksploderede til det punkt, at flåden på 32 destroyere blev reduceret til 3 skibe til en pris af 21 milliarder dollars, prisen på to Nimitz-klasse hangarskibe, såvel som ved at opgive det andet, allerede monteret på Zumwalt, mens prisen på hver LRAP-skal oversteg en halv million dollars, meget langt fra de mål, som den amerikanske flåde oprindeligt var målrettet mod.

1950: Missiler begynder at erstatte flådeartilleri

Bortset fra dette mislykkede initiativ mistede flådeartilleriet fra slutningen af ​​50'erne sin centrale rolle i bevæbningen af ​​overfladekombattante enheder, fregatter, destroyere og krydsere.

Således, hvor krydseren Colbert, bevæbnet i 1957 og det sidste skib af denne type designet i Europa, ved sin opsendelse medførte 8 dobbelte 127 mm tårne ​​og 10 dobbeltrørs 57 mm antiluftskytskanoner, hvor destroyerne efterfulgte det, i Frankrig som overalt i verden, favoriserede brugen af ​​missiler, hvad enten det er luftværns-, anti-skibs- eller anti-ubåd, til skade for flådeartilleriet, som oftest blev reduceret til en eller to mounts.127 mm.

Fænomenet voksede gennem årtierne, og i dag er et skibs ildkraft oftest reduceret til dets missilbærende kapacitet alene, især siden ankomsten af ​​vertikale affyringssystemer og nye missiler, der udvider disse skibes kapacitet, både i traditionelle områder som f.eks. antiluft-, anti-skibs- og anti-ubådskrigsførelse, samt i nye som antiballistisk aflytning og landgående angreb ved hjælp af krydstogt- eller ballistiske missiler i de kommende år.

flådeartilleri var centralt i designet af Zumwalt-klassens destroyere
Zumwalt-klassens destroyere skulle implementere to 155 mm kanoner af AGS-systemet med en rækkevidde på 150 km

Faktisk bruger selv de mest imponerende og kraftigt bevæbnede skibe, såsom den kinesiske Type 055, den sydkoreanske Sejong le grand eller den amerikanske Arleigh Burke Flight III, kun en enkelt 127 eller 130 mm, samt en eller anden lille kaliber. stykker beregnet til selvbeskyttelse på kort afstand.

Og med undtagelse af visse lande som Italien, særligt dynamiske inden for granater med guidet rækkevidde som Leonardo Vulcano, er flådeartilleri blevet en sekundær bevæbning, der hovedsageligt bruges til styrkegraduering og muligvis taktisk støtte i situationer med lav eller medium intensitet.

Nylige fremskridt inden for landartilleri

Paradoksalt nok blev der samtidig gjort betydelige fremskridt inden for landartilleri, med nye kanoner og nye granater, der ikke blot var i stand til at ramme mål dobbelt så langt væk, som de kunne, af samme kaliber, i begyndelsen af ​​2'erne, men også med en præcision tæt på den, der opnås med missiler, til betydeligt lavere omkostninger.


Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militær planlægning og planer | Tyskland | Forsvarsanalyse

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler