På trods af et budget, der er steget med 11 milliarder euro/år siden 2017, hvorfor er de franske hære stadig blodløse?

Defile Maistrance Planlægning og militære planer | Forsvarsanalyse | Hærens budgetter og forsvarsindsats

Gennemførelsen af ​​den franske militærprogrammeringslov 2019-2025 til dato har efter alle observatørers opfattelse været eksemplarisk. Den respekterede omhyggeligt de planlagte budgetforhøjelser, hvilket var den første, siden øvelsen blev oprettet.

Således var hærens budget i 2017 kun €32,7 milliarder, efter femten års kritisk underinvestering, efter at have bragt de franske hære på randen af ​​en implosion. Faktisk har de yderligere tildelte kreditter gjort det muligt at bringe de væbnede styrkers budget op på 43,9 milliarder euro i 2023, en stigning på 11,2 milliarder euro eller 34 % i forhold til 2017-budgettet.

Og hvis den næste LPM 2024-2030 respekterer de annoncerede linjer, vil 2024-budgettet nå op på 46,9 milliarder euro, altså 43 % mere, end det var, da præsident Macron ankom til Elysée.

Men hvis moralen hos soldaterne tilsyneladende er blevet forbedret i løbet af denne periode præget af en stor indsats for militær tilstand, ser formatet af hærene ud til at stagnere, og endda udskiftningen af ​​visse former for udstyr, som allerede i vid udstrækning har spillet overarbejde, såsom A69 dybhavspatruljebådene fra den franske flåde, KC-135 fra luft- og rumstyrkens luft- og rumfartsstyrke, eller selve AUF, eller , ser stadig ud til at være bundet til at støde på visse vanskeligheder under den næste LPM.

Hvorfor kæmper de væbnede styrker med en sådan budgetstigning stadig for at igangsætte programmer til at forny forældet udstyr, og afviser de enhver forestilling om en væsentlig stigning i formatet for den næste LPM, som alligevel skulle gøre det muligt, ved at anvende lineær budgetvækst som før, at nå et årligt budget på €68 til 69 milliarder i 2030, en stigning på næsten 108 %, dvs.

Som det ofte er tilfældet, er der ikke kun én årsag til denne situation, som hovedsageligt er baseret på to faktorer, der væsentligt forringer effektiviteten af ​​indsatsen for at give hærene de kreditter og de nødvendige midler tilbage til deres missioner. Den første er ingen ringere end den direkte konsekvens af 20 års underinvestering i fornyelse af udstyr, delvist opvejet, men kun delvist, af en alvorlig nedjustering af hærenes format.

Det andet er et resultat direkte af den måde, hvorpå LPM er udformet, nemlig et flerårigt program udtrykt i nuværende euro, og derfor ude af stand til at absorbere alvorlige økonomiske variationer, såsom tilbagevenden af ​​inflationen observeret i 2022 og 2023, hvilket så at sige har neutraliseret den budgetmæssige indsats siden 2017.

på trods af stigningen i de franske hæres budget, er nogle enheder, såsom A69-patruljebådene stadig ikke blevet udskiftet
I dag er der 6 A69 patruljebåde i tjeneste med den franske flåde. Disse skibe kom i tjeneste mellem 1981 og 1984.

Konsekvenserne af et budget i kronisk underinvestering i hærene

I gennemsnit har større militært udstyr, såsom dem erhvervet inden for rammerne af Major Effects-programmer, en levetid i hære på 30 til 35 år. Således forbliver alle den franske flådes skibe, men også de 3 hæres fly eller hærens pansrede køretøjer i tjeneste over en periode på over 30 år.

Men på grundlag af formatet for hærene, der er defineret i hvidbogen fra 2013, er den samlede værdi af det udstyr, der er i tjeneste inden for de 3 hære, på trods af en ny barbering af antallet, enhederne og dermed det udstyr, der kræves for at opfylde den operationelle kontrakt, omkring 240 milliarder euro udtrykt i 2023 euro.

Med en levetid på 30 år er det derfor nødvendigt at investere 8 milliarder euro hvert år i gennemsnit i programmer med store effekter og udviklingsindsatser for at sikre en glidende fornyelse af forsvarets materielflåde. Dette er nu tilfældet, men i løbet af de foregående tyve år var denne indsats kun 4 milliarder euro om året i gennemsnit, dvs. et underskud på 40 % og 4 milliarder euro om året, i omkring tyve år fra 2000 til 2020, på alteret for fredens fordele.

I samme periode, paradoksalt nok, var hærene ofte i stor efterspørgsel, med talrige eksterne interventioner, der tvang dem til at overforbruge potentialet i deres udstyr. Faktisk lykkedes det ikke kun for hærene at forny deres udstyr på en fornuftig måde, men de måtte reagere på en større operationel aktivitet, der forværrede deres flåde endnu hurtigere.

I sidste ende resulterede dette i et investeringsunderskud på næsten 80 milliarder euro i 2020, for at forny alt det udstyr, der skulle være blevet fornyet i løbet af de sidste 20 år, hvilket i høj grad forklarer styrkernes manglende modstandskraft, især i tilfælde af et højintensivt engagement, som det fremgår af flere nylige rapporter fra parlamentarikere om disse mangelfulde internationale forhold, som nu er på grund af de meget mere internationale mangler.

Med hensyn til militæret har de konstant gentaget siden midten af ​​2000'erne, at de var forpligtet til at forbruge deres egne reserver for at reagere på operationelt pres i mangel af tilstrækkelige investeringer, men de blev faktisk ikke lyttet til, før truslerne blev meget mere presserende og håndgribelige fra den offentlige mening.

vbk rafale Planlægning og militærplaner | Forsvarsanalyse | Hærens budgetter og forsvarsindsats
Ud over udviklingen i anskaffelsesomkostningerne er det nødvendigt at tage hensyn til omkostningerne ved modernisering, som ofte er mere end betydelige. Studiet og udviklingen af ​​F4-standarden vil således have kostet 2 milliarder euro for de franske offentlige finanser.

Under disse forhold forstår vi, at det budgetoverskud, der blev bevilget under LPM 2019-2024, selv om det faktisk er betydeligt, indtil videre kun vil have gjort det muligt at bringe investeringer i fornyelse af udstyr tilbage til deres ligevægtspunkt, dvs. 8 milliarder euro om året.

Det tillader derfor kun i dag at forny udstyr med en normal hastighed, det vil sige over en hastighed på 30 år, hvilket forklarer, hvorfor hærenes budget i dag på trods af dets udvikling ikke tillader at overveje en stigning i formatet, ej heller en rehabilitering af hærene på kort eller mellemlang sigt.

For at imødekomme dette behov vil det være nødvendigt yderligere at øge den budgetmæssige indsats betydeligt, samtidig med at det meste af denne indsats i første omgang vil være rettet mod fornyelse af forældet materiel og reparation af skader fra perioden 2000-2020, hvilket formentlig i høj grad vil være målet med den næste LPM, i det mindste af militæret.

Hvordan hæmmer inflationen alvorligt militære investeringer?

Men på trods af en budgetramme, der forventes at ændre sig meget betydeligt i 2030, er dette muligvis ikke nok på grund af en anden vigtig parameter, som er dukket op for nylig, nemlig inflationen. Faktisk er LPM'er traditionelt designet og udtrykt i nuværende euro uden at tage hensyn til andre økonomiske parametre såsom udviklingen i gælden, økonomisk vækst og, hvad der virker mere pinligt, inflation.


Resten af ​​denne artikel er kun til abonnenter -

Artikler med fuld adgang er tilgængelige i afsnittet "Gratis artikler". Flash-artikler er åbne i fuld version i 48 timer. Abonnenter har adgang til analyse- og oversigtsartiklerne i sin helhed. Artikler i arkiver (mere end to år gamle) er forbeholdt Premium-abonnenter.

– 15 % på dit abonnement Classic eller Premium (månedlig eller årlig) med koden Tilbage til skolen 23
Kun indtil 30. september!


Del artiklen:

Hæld en savoir plus

8 tanker om "På trods af en budgetstigning på 11 milliarder euro/år siden 2017, hvorfor er de franske hære stadig blodløse?"

 1. Sylvain Duret

  Forsvarsministeriet skal skabe en kitty til modernisering af udstyr, som borgerne kunne investere i med en skattefradrag.

  1. Dette er ikke rigtigt muligt, fordi det ville svare til at give borgerne mulighed for at vælge, hvordan deres skatter skulle bruges, da det ville være et spørgsmål om at erstatte en statslig udgift finansieret af skatter med et skattefradrag, der kommer fra direkte unddragelse af statsbudgettet. Og hvis vi gjorde dette for hærene, hvorfor ikke for skoler, hospitaler, retsvæsen, kultur eller beskyttelsen af ​​vilde jordbær)) ville det meget meget hurtigt blive et anarki uden et navn..

   1. Jeremy Fortin

    Og hvis vi abonnerer vores stedfortrædere på Meta?……
    Måske kunne en mere betryggende strategisk vision opstå?….

    1. Det er der nogle der er 😉

 2. […] 68 milliarder euro i 2030 sammenlignet med 43 milliarder euro i 2023. I mange henseender vil denne nye LPM gøre det muligt at forlænge genopbygningen af ​​de hære, der blev påbegyndt i 2017, efter at tyve års underinvestering er blevet alvorligt forværret [ …]

 3. […] Budgettet for de franske hære var €32,7 milliarder før LPM 2019-2025, det når nu €44 milliarder, en stigning på €11 milliarder om året […]

Kommentarer er lukket.