Lørdag den 2. marts 2024

På trods af et budget, der er steget med 11 milliarder euro/år siden 2017, hvorfor er de franske hære stadig blodløse?

- Annonce -

Gennemførelsen af ​​den franske militærprogrammeringslov 2019-2025 til dato har efter alle observatørers opfattelse været eksemplarisk. Den respekterede omhyggeligt de planlagte budgetforhøjelser, hvilket var den første, siden øvelsen blev iværksat.

Således var hærens budget i 2017 kun 32,7 milliarder euro, efter omkring femten års kritiske underinvesteringer, efter at have bragt de franske hære på randen af ​​en implosion. Faktisk gjorde de yderligere tildelte kreditter det muligt at bringe hærens budget til 43,9 milliarder euro i 2023, en stigning på 11,2 milliarder euro eller 34 % i forhold til 2017-budgettet.

- Annonce -

Og hvis den næste LPM 2024-2030 respekterer de annoncerede linjer, vil 2024-budgettet nå op på 46,9 milliarder euro, eller 43 % mere, end det var, da præsident Macron ankom til Elysée.

Men hvis militærets moral tilsyneladende er blevet forbedret i løbet af denne periode præget af en betydelig indsats for den militære tilstand, ser hærens format ud til at stagnere, og selv udskiftningen af ​​visse former for udstyr, som allerede i vid udstrækning har spillet udvidelserne, som f.eks. A69 offshore patruljebåde fra den franske flåde, KC-135 fra luft- og rumstyrken eller AUF1 selvkørende kanoner og gazellehelikoptere fra hæren, ser stadig ud til at kunne støde på visse vanskeligheder under den næste LPM .

Hvorfor kæmper hærene med en sådan budgetforhøjelse stadig for at igangsætte programmer til fornyelse af forældet udstyr, og afviser de enhver forestilling om en væsentlig stigning i formatet i den næste LPM, som alligevel skulle gøre det muligt ved at anvende en lineær vækst af budgettet som før, for at nå frem til et årligt budget på 68 til 69 milliarder euro i 2030, en stigning på næsten 108 % på 13 år?

- Annonce -

Som det ofte er tilfældet, er der ikke kun én årsag til denne situation, den er hovedsageligt baseret på to faktorer, der væsentligt forringer effektiviteten af ​​indsatsen for at genskabe hærene de nødvendige kreditter og midler til deres missioner. Den første er ingen ringere end den direkte konsekvens af 20 års underinvestering i fornyelse af udstyr, delvist kompenseret, men kun delvist, af en kraftig nedjustering af hærenes format.

Det andet er et resultat direkte af den måde, hvorpå LPM er designet, nemlig en flerårig programmering udtrykt i nuværende euro, og derfor ude af stand til at absorbere alvorlige økonomiske variationer, såsom tilbagevenden af ​​inflationen observeret i 2022 og 2023, at -dette har , så at sige neutraliserede den budgetmæssige indsats siden 2017.

på trods af stigningen i de franske hæres budget, er visse enheder, såsom A69-patruljebådene stadig ikke blevet udskiftet
I dag er der stadig 6 A69-patruljebåde i tjeneste inden for den franske flåde. Disse skibe kom i tjeneste mellem 1981 og 1984.

Konsekvenserne af et kronisk underinvesteret budget i Forsvaret

I gennemsnit har større militærudstyr, såsom det erhvervet under Major Effects-programmer, en levetid i hære på 30 til 35 år. Sådan forbliver alle den franske flådes skibe, men også de 3 hæres fly, eller hærens pansrede køretøjer, i tjeneste i en periode på over 30 år.

- Annonce -

Men på grundlag af formatet af hærene defineret i hvidbogen fra 2013, er den samlede værdi af det udstyr, der er i tjeneste inden for de 3 hære, på trods af en ny reduktion i antallet, enhederne og som følge heraf i det udstyr, der kræves for at reagere på driftskontrakten, er omkring 240 milliarder euro udtrykt i 2023 euro.

Med en levetid på 30 år er det derfor nødvendigt at investere 8 milliarder euro hvert år i gennemsnit i programmer med store effekter og udviklingsindsatser for at sikre en smidig fornyelse af forsvarets materielflåde. Dette er nu tilfældet, men i løbet af de foregående tyve år var denne indsats kun 4 mia. EUR om året i gennemsnit, dvs. et underskud på 40 % og 4 mia. EUR om året i omkring 20 år. alter for fredens fordele.

I samme periode, paradoksalt nok, var hærene ofte i stor efterspørgsel, med talrige eksterne interventioner, der tvang dem til at overforbruge potentialet i deres udstyr. Faktisk undlod hærene ikke kun at forny deres udstyr på en rimelig måde, men de var nødt til at reagere på betydelig operativ aktivitet, der forværrede deres udstyr endnu hurtigere.

I sidste ende resulterede dette i et investeringsunderskud på næsten 80 milliarder euro i 2020 for at forny alt det udstyr, der skulle have været udskiftet i løbet af de sidste 20 år, hvilket i høj grad forklarer styrkernes manglende modstandskraft, især i tilfælde af et højintensivt engagement, som det fremgår af flere nylige rapporter fra parlamentarikere, som nu er meget mere insisterende på disse mangler på grund af den internationale kontekst.

Med hensyn til militæret har de konstant gentaget, siden midten af ​​2000'erne, at de var forpligtet til at forbruge deres egne reserver for at reagere på operationelt pres i mangel af tilstrækkelige investeringer, men de blev faktisk ikke lyttet til fra det øjeblik, truslerne blev ramt. blev meget mere presserende og håndgribelig i den offentlige mening.

vbk rafale Militær planlægning og planer | Forsvarsanalyse | Forsvarets budgetter og forsvarsindsats
Ud over udviklingen i anskaffelsesomkostningerne er det nødvendigt at tage moderniseringsomkostningerne i betragtning, som ofte er mere end betydelige. Studiet og udviklingen af ​​F4-standarden vil således have kostet 2 milliarder euro for de franske offentlige finanser.

Under disse betingelser forstår vi, at det budgetmæssige overskud, der blev givet i løbet af LPM 2019-2024, selv om det faktisk er betydeligt, kun vil have gjort det muligt til dato at bringe investeringer i fornyelse af udstyr tilbage til deres oprindelige saldo, eller €8. milliarder om året.

Det tillader derfor kun i dag at forny udstyr med en normal hastighed, det vil sige over en hastighed på 30 år, hvilket forklarer, at på trods af sin udvikling, tillader hærens budget i dag ikke eller overvejer en stigning i formatet, og heller ikke engang en rehabilitering af hærene på en kort eller mellemlang sigt tidsplan.

For at imødekomme dette behov vil det være nødvendigt yderligere at øge budgetindsatsen betydeligt, samtidig med at man husker på, at hovedparten af ​​denne indsats i første omgang vil blive rettet mod fornyelse af forældet udstyr og reparation af skader fra 2000-perioden. vil sandsynligvis stort set være målet for den næste LPM, i det mindste af militæret.

Hvordan hæmmer inflationen alvorligt hærens investeringer?

Men på trods af en budgetramme, der forventes at ændre sig meget betydeligt i 2030, kan dette meget vel ikke være nok på grund af en anden vigtig parameter, der for nylig dukkede op igen, inflationen. Faktisk er LPM'er traditionelt designet og udtrykt i nuværende euro uden at tage hensyn til andre økonomiske parametre såsom udviklingen i gæld, økonomisk vækst og, hvad der synes mere besværligt, inflation.


LOGO meta forsvar 70 Militær planlægning og planer | Forsvarsanalyse | Forsvarets budgetter og forsvarsindsats

Resten af ​​denne artikel er forbeholdt abonnenter

Klassiske abonnementer giver adgang til alle artikler uden reklame , fra 1,99 €.


- Annonce -
Fabrice Wolf
Fabrice Wolfhttps://meta-defense.fr/fabrice-wolf/
En tidligere fransk flådeluftfartspilot, Fabrice er redaktør og hovedforfatter på Meta-defense.fr-siden. Hans ekspertiseområder er militær aeronautik, forsvarsøkonomi, luft- og ubådskrigsførelse og Akita inu.

For yderligere

8 kommentarer

  1. Forsvarsministeriet skal skabe en potte for modernisering af materiel, som borgerne kunne investere i med et skattefradrag.

    • Dette er ikke rigtigt muligt, fordi det ville svare til at give borgerne mulighed for at vælge, hvordan deres skatter skulle bruges, da det ville indebære at erstatte en statslig udgift finansieret af skat, med et skattefradrag, der kommer direkte uden om statsbudgettet. Og hvis vi gjorde det for hærene, hvorfor ikke for skolen, hospitalet, retssystemet, kulturen eller beskyttelsen af ​​vilde jordbær)) ville det meget meget hurtigt blive et navnløst anarki..

Kommentarer er lukket.

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler