Kan den franske hær henvende sig til den tyske Rheinmetall KF-51 Panther tank?

Det var det.. de knækkede... Det er formentlig i disse termer, at langt de fleste læsere, i hvert fald de mest afmålte blandt dem, har henvendt sig til denne nye artikel med dens lidt provokerende titel. Faktisk er den nye KF-51 Panther-tank præsenteret af dens designer, den tyske Rheinmetall, under Eurosatory 2022-udstillingen, i dag det vigtigste værktøj i hænderne på dens administrerende direktør, Armin Papperger, i et forsøg på at afspore det fransk-tyske MGCS-program som har til formål at designe, præcist, udskiftningen af ​​den franske kampvogn Leclerc fra den tyske Leopard 2. Panther er udviklet i egne midler og tilbydes af Rheinmetall til enhver, der viser interesse i at anskaffe sig en ny tung tank, herunder i forsamlinger, der mildest talt er usandsynlige. Hvordan kan vi i dette tilfælde overhovedet forestille os, at Frankrig kunne vende sig til dette pansrede køretøj, selvom det udvikler MGCS og moderniserer Leclerc?

Som ofte er det synspunkt, hvorfra man nærmer sig et problem, væsentligt betinget af ræsonnementet og derfor den konklusion, man kan nå frem til. Således støtter de franske myndigheder i dag ligesom landets offentlige mening aktivt konceptet om global hær for de franske hære, nemlig en væbnet styrke, der har størstedelen af ​​den kapacitet, der kræves for at reagere på et meget omfattende anvendelsesområde. Sådan har hæren både styrker tilpasset til symmetrisk højintensivt engagement og til projektion af styrker i et asymmetrisk miljø, hvordan søværnet har en flådeluftkomponent, som er misundelig i mange andre lande og knowhow i form af flåde. overherredømme og meget bred magtprojektion, og at luftvåbnet er i stand til at støtte disse to hære i alle ansættelsesscenarier.

Desuden har Frankrig et to-komponent afskrækkende middel, som også er teknologisk meget avanceret, hvilket giver det en vægt, der nogenlunde svarer til Kinas på dette område. Hvad der er endnu sjældnere, Frankrig har en forsvarsindustriel og teknologisk base, eller BITD, som også er global, hvilket giver det stor autonomi med hensyn til handling og beslutningstagning vedrørende brugen af ​​dets væbnede styrker, såvel som et stort aktiv på den internationale scene takket være våbeneksport.

Hæren vil kun modernisere 200 af sine 226 Leclercs, der stadig er i tjeneste

For at opnå dette afsætter Frankrig adskillige milliarder euro hvert år til at finansiere BITD's forsknings- og udviklingsprogrammer for at opretholde våben, der er lige så effektive i felten, som de er attraktive på eksportscenen, hvilket især gør det muligt at høste betydelige budget- og skatteindtægter knyttet til dette sidste aspekt og gør det muligt at lette den budgetmæssige byrde for de offentlige finanser, især takket være bestemt eksportudstyr, såsom Rafale-flyene, CAESAR-pistolen, sømanden Scorpène eller fregattens udenlandske direkte investeringer. I denne sammenhæng forekommer spørgsmålet i denne artikels titel formentlig unødigt provokerende.

Men så længe vi studerer emnet metodisk og objektivt, ser det ud til, at udformningen af ​​bestemt udstyr, især tunge tanke, genererer omkostninger i Frankrig, der langt fra bliver opvejet af eksportindtægter, men også langt fra tilbyder en tilstrækkelig væsentlig operationel eller politisk fordel for at retfærdiggøre en sådan udvikling frem for at vende sig til løsninger foreslået af internationale partnere, og som kan vise sig at være mere økonomiske og mindre restriktive både for anskaffelsen og for implementeringen af ​​dette udstyr. fortsætter vi?


Resten af ​​denne artikel er kun til abonnenter -

Artikler med fuld adgang er tilgængelige i " Gratis varer". Flash-artikler er tilgængelige i fuld version i 48 timer. Abonnenter har adgang til de fulde analyser, nyheder og synteseartikler. Artikler i arkiver (mere end 2 år gamle) er forbeholdt Premium-abonnenter.

Alle abonnementer er uforpligtende.


Hæld en savoir plus

Meta-forsvar

GRATIS
VIEW