Den franske flådes nye hangarskib trues igen af ​​budgetmægler

I anledning af præsidentens hilsener til hærene i slutningen af ​​januar havde præsident Emmanuel Macron skitseret hovedlinjerne i den fremtidige militærprogrammeringslov 2024-2030, der i øjeblikket er under udarbejdelse. Således skulle budgettet tildelt de væbnede styrker i denne periode nå op på 400 milliarder euro plus 13 milliarder euro i ekstraordinære indtægter, mens visse programmer, herunder det meget emblematiske New Generation hangarskib, eller PANG, blev bekræftet af præsidenten. Men siden denne udmelding er der udsendt modstridende signaler fra Forsvarsministeriet, Generalstaben samt statsminister Elisabeth Bornes kabinet. Hvad angår generalstaben og ministeriet for de væbnede styrker, har de været meget aktive i at omlægge industrielle programmer med det formål at imødekomme en ny budgetmæssig begrænsning pålagt af regeringschefen.

Indtil nu er hypotesen om en lineær progression af forsvarsindsatsen, i størrelsesordenen 4 milliarder euro om året, ofte blevet nævnt. Denne tilgang ville have muliggjort en kontrolleret stigning i udgifterne, men også finansieringen af ​​en reel magtstigning i den franske forsvarsindustri uden at forårsage for store stød eller variationer, der er lige så skadelige for producenterne som for militæret. Men det ser ud til, at i lyset af budgetmæssige og økonomiske vanskeligheder forbundet med den internationale kontekst, og især inflationens destabiliserende virkninger på de offentlige udgifter, har den franske premierminister pålagt, at den budgetmæssige stigning i de væbnede styrkers budget begrænses fra 2024 til 2027 til 3 milliarder euro, det samme som hærene oplevede i 2023. Dette er faktisk en kopi af det, der blev gjort omkring LPM 2019-2025, som gav en stigning på 1,7 milliarder euro pr. hærbudgettet over perioden 2019-2022, derefter 3 milliarder euro om året fra 2023 til 2025. Det er klart, at omdrejningsdatoen 2022 ikke blev valgt tilfældigt, da den var i slutningen af ​​præsident Macrons femårige periode, hvilket gjorde mange kommentatorer frygter, også inden for generalstaben, at den tidligere LPM aldrig ville blive fuldstændig henrettet.

Den franske flåde bør kun modtage 3 af de 4 Jacques Chevallier-klasse flådeforsyningsfartøjer

I sidste ende vil der ikke ske noget, da selv når den næste LPM starter i 2024, vil den naturligvis fastholde stigningen på 3 mia. € om året, som den foregående forudsagde. Men siden da har den internationale kontekst udviklet sig betydeligt, og det samme har den militære trussel realitet. Frem for alt får alt os nu til at tro, at den næste LPM vil blive bygget på den nøjagtige model af den forrige, nemlig en stigning på 3 milliarder euro om året i løbet af perioden, der dækker den nuværende femårige periode fra 2024 til 2027, så på 6 milliarder euro om året i de 3 år efter, fra 2028 til 2030, hvilket med usikkerhedsmærket markerer dens fulde og fulde udførelse, selvom det viser sig at være helt afgørende at, hvis ikke undgå, under alle omstændigheder udskyde risikoen af nedgradering af Frankrig med hensyn til forsvar. Det er klart, at den nye budgetaftale, som Matignon har pålagt, kræver en omfordeling af ressourcerne inden for programmerne. Og på dette område synes søværnet, der for nylig blev præsenteret som i vid udstrækning begunstiget af Voldgiftsministeriet for den kommende LPM, at være bestemt til at spille rollen som en justeringsvariabel ved at miste eller overføre mere end LPM , 1 af Styrkens 4 forsyningsfartøjer, 3 af de 6 store minekrigsskibe, 3 af de 10 havpatruljebåde og ved at udsætte lanceringen af ​​PANG-programmet i 2 år.


Resten af ​​denne artikel er kun til abonnenter -

Artiklerne i fuld adgang er tilgængelige i afsnittet "Gratis varer". Flash-artikler er tilgængelige i fuld version i 48 timer. Abonnenter har adgang til de fulde artikler om analyse, nyheder og syntese. Artikler i arkiverne (mere end 2 år gamle) er forbeholdt Premium-abonnenter.

Køb af abonnementer er kun tilgængeligt fra hjemmesiden - afsnittet Abonnementer og værktøjer


Hæld en savoir plus

Meta-forsvar

GRATIS
VIEW