Torsdag den 7. december 2023

Hvorfor ville åbning af FCAS-programmet for andre europæiske partnere medføre lige så mange begrænsninger som muligheder?

Samlet i Madrid den 28. april formaliserede de tyske forsvarsministre Boris Pistorius, spanske Margarita Robles og franske Sebastien Lecornu lanceringen af ​​fase 1B af Future Air Combat System eller SCAF-programmet. Denne underskrift følger den industriaftale, der blev ratificeret for et par måneder siden af ​​Dassault Aviation, Airbus DS og Indra, og som gjorde det muligt at komme ud af det spor, som programmet havde siddet fast i i næsten et år, omkring forvaltningen af ​​dets første søjle. rettet mod at udvikle Next Generation Fighter, eller NGF, kampfly i hjertet af programmet.

Ud over fase 1B, som skal udføre den indledende undersøgelse, bestemmer aftalen underskrevet af de 3 europæiske ministre også, at deres lande vil støtte opførelsen af ​​en demonstrator i slutningen af ​​årtiet med et samlet budget på 8 milliarder euro tildelt af Madrid , Berlin og Paris til dette formål.

Hvis denne begivenhed var en mulighed for at fejre harmonien omkring programmet, gav den også ministrene mulighed for at trække visse linjer angående fremtiden for dette europæiske samarbejde inden for forsvarsindustrien. Således har den franske minister for de væbnede styrker endnu en gang fremhævet den væsentlige rolle af disse europæiske programmer, som han især associerede det fransk-tyske MGCS-nygenerations kampvognsprogram med i udviklingen af ​​en reel strategisk autonomi for det gamle kontinent, i perfekt overensstemmelse med Europa-Kommissionens holdning til dette emne.

Frem for alt foreslog ministrene, at FCAS-programmet i en relativt nær fremtid kunne være åbent for andre europæiske partnere, og tilføjede, at flere stater allerede har tilkendegivet deres interesse i at deltage.

lecornu robles Pistorius FCAS 1B e1683031737378

Det er klart, at ankomsten af ​​nye partnere inden for FCAS-programmet vil åbne op for adskillige industrielle, militære og politiske muligheder. Disse førsteklasses partnere ville således gøre det muligt at udvide programmets industrielle base betydeligt ved at øge antallet af systemer, der skal produceres, hvad enten det er NGF-krigerne selv, men også alle programmets systemer lige fra combat cloud til Remote Carrier og Loyal Wingman-droner, inklusive ammunition og simulatorer. En forøgelse af den oprindelige samlede mængde vil give producenterne mulighed for at dimensionere deres produktionsværktøjer og frem for alt at planlægge over et længere tidsrum med en reduktion i risici og dermed omkostninger.

Fra et operationelt synspunkt ville ankomsten af ​​nye partnere gøre det muligt at udvide interoperabiliteten af ​​europæiske luftstyrker, som i dag i høj grad er afhængige af amerikanske teknologier omkring F-35 til dette, samtidig med at vedligeholdelsesprocedurerne strømlines. omkostninger ved at udvikle enheden, eller endda ved at samle personaleuddannelse, for at reducere og forenkle mange af de væsentlige begrænsninger, de står over for i dag.

Endelig vil udvidelsen af ​​programmet, set fra et politisk synspunkt, gøre det muligt på en synlig måde at skabe en reel modvægt til USA's teknologiske, operationelle og dermed politiske allestedsnærværelse i udførelsen af ​​europæiske internationale politik. Dette aspekt var kernen i det fransk-tyske forsvarssamarbejde, der blev gennemført i 2017, men er blevet betydeligt udhulet i de senere år på grund af den hurtige stigning i militære trusler, herunder på det gamle kontinent, men også ankomsten af ​​Joe Biden i det hvide House, en amerikansk præsident, der var meget mere konsensus, end Donald Trump kunne være i sin tid.

Stillet over for risikoen for at se Trump eller Ron DeSantis vinde det næste amerikanske præsidentvalg i 2024, men også det afgørende omdrejningspunkt mod Stillehavet for de amerikanske væbnede styrker til at møde Kina, er europæisk strategisk autonomi ved at genvinde appel. , og kommer især til udtryk i den sandsynlige åbning af FCAS-programmet for nye europæiske deltagere.

Rafale 1 værksted

LOGO meta defense 70

Resten af ​​denne artikel er forbeholdt abonnenter -

Klassiske abonnementer giver adgang til alle Flash-artikler, analyser og synteser, uden reklame , fra €1,99.

Premium-abonnementer også adgang til artikler, der er over to år gamle i arkivet, samt avancerede forskningsværktøjer og til at offentliggøre to pressemeddelelser eller jobtilbud gratis om måneden i Partners-sektionen (+ Push sociale netværk / ansøgning).


Fabrice Wolf
Fabrice Wolfhttps://meta-defense.fr/fabrice-wolf/
En tidligere fransk flådeluftfartspilot, Fabrice er redaktør og hovedforfatter på Meta-defense.fr-siden. Hans ekspertiseområder er militær aeronautik, forsvarsøkonomi, luft- og ubådskrigsførelse og Akita inu.

For yderligere

3 kommentarer

Kommentarer er lukket.

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler