Hvorfor ville åbning af SCAF-programmet for andre europæiske partnere medføre lige så mange begrænsninger som muligheder?

SCAF Le Bourget2019 e1654698734979

Samlet i Madrid den 28. april forsvarsministrene Tyske Boris Pistorius, spanske Margarita Robles og franske Sebastien Lecornu formaliserede lanceringen af ​​fase 1B af programmet Future Air Combat System eller FCAS. Denne underskrift følger den industriaftale, der blev ratificeret for et par måneder siden af ​​Dassault Aviation, Airbus DS og Indra, og som gjorde det muligt at komme ud af det spor, som programmet havde siddet fast i i næsten et år, omkring piloteringen af ​​dets første søjle, der havde til formål at på at udvikle Next Generation Fighter, eller NGF, i hjertet af programmet.

Ud over fase 1B, som skal udføre den indledende undersøgelse, bestemmer aftalen underskrevet af de 3 europæiske ministre også, at deres lande i lige så høj grad vil støtte opførelsen af ​​en demonstrator i slutningen af ​​årtiet med et samlet budget på €8 mia. Madrid, Berlin og Paris til dette formål.

Hvis denne begivenhed var en lejlighed til at fejre den harmoni, der blev genfundet omkring programmet, gav det også ministrene mulighed for at trække visse linjer med hensyn til fremtiden for dette europæiske samarbejde inden for forsvarsindustrien. Således fremhævede den franske minister for de væbnede styrker endnu en gang den væsentlige rolle af disse europæiske programmer, med hvilke han især knyttede det fransk-tyske MGCS-program til kampvogne af den nye generation, i udviklingen af ​​en reel strategisk autonomi for det gamle kontinent, i perfekt overensstemmelse med Europa-Kommissionens holdning til dette emne.

Frem for alt antydede ministrene, at SCAF-programmet i en relativt nær fremtid kunne være åbent for andre europæiske partnere, og tilføjede, at flere stater allerede har udtrykt deres interesse for at deltage.

lecornu robles Pistorius SCAF 1B e1683031737378

Naturligvis vil ankomsten af ​​nye partnere inden for SCAF-programmet åbne op for mange industrielle, militære og politiske muligheder. Disse førsteklasses partnere ville således gøre det muligt at udvide programmets industrielle base betydeligt ved at øge antallet af systemer, der skal produceres, uanset om det er NGF-krigere selv, men også alle programmets systemer lige fra skykamp til Remote Carrier og Loyal Wingman droner, ammunition og simulatorer. En forøgelse af det oprindelige samlede volumen ville give producenterne mulighed for at dimensionere deres produktionsværktøj og frem for alt at planlægge et længere vindue, med nøglen til at reducere risici og dermed omkostninger.

Fra et operationelt synspunkt ville ankomsten af ​​nye partnere gøre det muligt at udvide interoperabiliteten af ​​europæiske luftstyrker, som i dag er afhængige af en masse amerikanske teknologier omkring F-35 til dette, samtidig med at vedligeholdelsesprocedurerne strømlines. at reducere omkostningerne ved at opgradere enheden, selv ved at samle uddannelsen af ​​personalet, for at reducere og forenkle mange store begrænsninger, som de skal stå over for i dag.

Endelig vil udvidelsen af ​​programmet, set fra et politisk synspunkt, gøre det muligt på en synlig måde at skabe en reel modvægt til USA's teknologiske, operationelle og dermed politiske allestedsnærværelse i udførelsen af ​​europæiske internationale politik. Dette aspekt var kernen i det fransk-tyske forsvarssamarbejde, der blev gennemført i 2017, men er blevet betydeligt udhulet i de senere år på grund af den hurtige stigning i militære trusler, herunder på det gamle kontinent, men også ankomsten af ​​Joe Biden i det hvide House, en meget mere konsensus amerikansk præsident end Donald Trump kunne være i sin tid.

Stillet over for risikoen for at se Trump eller Ron DeSantis vinde det næste amerikanske præsidentvalg i 2024, men også det afgørende omdrejningspunkt mod Stillehavet for de amerikanske væbnede styrker til at møde Kina, genvinder europæisk strategisk autonomi sin appel. , og kommer især til udtryk. i den sandsynlige åbning af SCAF-programmet for nye europæiske deltagere.

Rafale 1 værksted

Resten af ​​denne artikel er kun til abonnenter -

Artikler med fuld adgang er tilgængelige i afsnittet "Gratis artikler". Flash-artikler er åbne i fuld version i 48 timer. Abonnenter har adgang til de fulde artikler om analyser og syntese. Artikler i arkiverne (mere end to år gamle) er forbeholdt Premium-abonnenter.

- 15% på dit abonnement Classic eller Premium (månedlig eller årlig) med koden Tilbage til skolen 23
Kun indtil 30. september!


Del artiklen:

Hæld en savoir plus

3 Tanker til "Hvorfor ville åbning af SCAF-programmet for andre europæiske partnere medføre lige så mange begrænsninger som muligheder?"

  1. […] modstand mod, at andre europæiske partnere tilslutter sig FCAS-programmet. Ifølge ham er den industrielle deling omkring dette program allerede tilstrækkelig kompleks og vanskelig at balancere... med Tyskland og Spanien, mens nye partnere kun ville gøre det hele […]

  2. […] vanskelighederne forbundet med integrationen af ​​nye partnere i kampflyprogrammet … der samler Tyskland, Spanien og Frankrig, blev opsummeret af udenrigsministeren for […]

Kommentarer er lukket.