Et andet fransk NG-atomhangarskib: Hvorfor gøre det? Og for hvor meget?

PANG1 e1607449896719

Det er ved et begejstret tweet at renæssanceparlamentsmedlemmet for Finistères anden valgkreds, Jean-Charles Larsonneur, i går aftes meddelte vedtagelsen med et tværpolitisk flertal af en ændring af den militære programmeringslov 2024-2030, således at der gennemføres en dybdegående undersøgelse i løbet af LPM, om konstruktionen og implementeringen af ​​en anden ny generation af nuklear hangarskib, eller PANG, mens den første enhed, der erstattede PAN Charles de Gaulle i 2038.

Ud over det faktum, at Parlamentet har spillet en meget mere synlig og velkommen rolle i udformningen af ​​denne LPM end i tidligere, annonceringen af ​​en formel undersøgelse for at give en klar vision om, hvad der kunne gøres, men også af, hvad konstruktionen og driften af et andet hangarskib ville koste for Frankrig, er unægtelig et væsentligt skridt fremad på et emne, som siden Jacques Chirac, er fortsat blevet udskudt af på hinanden følgende præsidenter til "næste periode".

Hvor meget ville et andet næste generations atomhangarskib koste?

Det er rigtigt, at et hangarskib, som i øvrigt er nukleart, er dyrt. Således er rammen for design og konstruktion af efterfølgeren til PAN Charles de Gaulle officielt sat til omkring 5 til 6 milliarder euro, hvor nogle rapporter endda rapporterer om 8 milliarder euro. Ud over selve skibets konstruktion og udstyr bør det desuden have en erfaren besætning, som desuden omfatter en nuklear enhed, samt en effektiv eskorte og en luftgruppe, der er dimensioneret til at udnytte dets potentiale.

Til at betjene Charles de Gaulle bruger den franske flåde således en besætning på næsten 2000 sømænd, underofficerer og officerer på skibet, hvortil kommer omkring 500 soldater om bord på dens eskorte bestående af en atomangrebsubåd, en luftværnsfregat, to antiubådsfregatter samt et klassisk skib (eller BRF) Supply.

Luftgruppen består af 2 af de 3 E2C Hawkeye luftudkigsfly, 16 til 20 Rafale M ud af de 40 i tjeneste inden for de 3 Naval aeronautics flotiller, et par helikoptere samt støtte fra et Atlantic 2 maritimt patruljefly, ud af de tyve i drift i dag. I alt består Naval Air Group derfor af 6 skibe, 25 fly og 3500 soldater, svarende til 3 hærregimenter.

charles de gaulle hangarskib FREMM
PAN Charles de Gaulle er generelt ledsaget af en luftværnsfregat, to anti-ubådsfregatter, en logistikbygning samt en atomangrebsubåd og et patruljefly til søs.

Faktisk har annonceringen af ​​undersøgelsen, der vil blive udført under den næste LPM, undret mange iagttagere: Vil Frankrig have midlerne til at finansiere konstruktionen af ​​skibet og dets eskorte? vil den franske flåde være i stand til at forsyne de nye skibe og flotiller med det nødvendige mandskab? Ville der ikke være bedre at gøre med dette beløb end at erhverve en anden Naval Air Group?

Hvilke fordele ville et andet nuklear hangarskib medføre?

Spørgsmålene afhænger som ofte, ligesom de fremlagte svar, af, hvilket synspunkt den, der stiller dem, indtager, mens mulighederne er talrige, både ud fra et budgetmæssigt og HR-synspunkt, for at besvare dem i de kommende år, alt efter de udtalte ambitioner.

Først og fremmest er det vigtigt at præcisere interessen for Frankrig i at erhverve et andet hangarskib. Vi vil ikke vende tilbage til den tilbagevendende strid mellem eksperter i flere år, ja endda årtier, om hangarskibenes formodede nye sårbarhed over for nu hypersoniske missiler.

Som vi allerede har vist, er denne sårbarhed hverken ny eller endnu større, end den var i årtier tidligere, selvom hangarskibe har spillet en afgørende rolle i at kontrollere havene og konflikter siden Anden Verdenskrig.


Resten af ​​denne artikel er kun til abonnenter -

Artikler med fuld adgang er tilgængelige i afsnittet "Gratis artikler". Flash-artikler er åbne i fuld version i 48 timer. Abonnenter har adgang til de fulde artikler om analyser og syntese. Artikler i arkiverne (mere end to år gamle) er forbeholdt Premium-abonnenter.

- 15% på dit abonnement Classic eller Premium (månedlig eller årlig) med koden Tilbage til skolen 23
Kun indtil 30. september!


Del artiklen:

Hæld en savoir plus