DARPA udvikler lydløs fremdrift til ubåd svarende til den fra Røde Oktober

oktober rød stilhed e1685366343412

DARPA, Pentagons innovationsagentur, udvikler en lydløs magnetohydrodynamisk fremdrift til ubåde, der kan sammenlignes med det, der er centralt for plottet i Tom Clancys "Chasing Red October"-roman.

I slutningen af ​​1984 begyndte en novelle udgivet af Naval Institute Press af en dengang lidet kendt amerikansk forfatter at mødes med stor succes ikke kun med traditionelle læsere af militærnyheder, men med den brede offentlighed.

5 millioner eksemplarer senere var "In Pursuit of Red October" blevet en verdensomspændende succes, der fik Tom Clancy til at stå i centrum og endda skabte en ny litterær stil, techno-thrilleren. Denne succes var i vid udstrækning baseret på bogens præcision, og især på dens beskrivelser af universet af moderne ubådskrigsførelse, indtil da relativt uklar for den brede offentlighed.

Romanen beskriver en sovjetisk ubådskaptajn og en del af hans besætnings flyvning til USA og tager den seneste af den sovjetiske flådes ballistiske missilatomubåde med sig, Red October, et skib afledt af Typhoon-klassen. Frem for alt bærer skibet et nyt magnetohydrodynamisk fremdriftssystem kaldet larven, hvilket gør det praktisk talt uopdagligt for amerikanske sonarer fra SOSUS-linjen, men også for ubåde og fregatter fra den amerikanske flåde.

Hvis den røde oktober aldrig har eksisteret, har denne teknologi, der reagerer på akronymet MHD, været genstand for betydelig forskning siden 60'erne, i USA og i Sovjetunionen, netop med det formål at forsyne skibe og ubåde med fremdrift uden bevægelige dele, og derfor meget mere diskret.

Shortfin Barracuda pumpjet
Vibrationer og kavitationer fra fremdriftspropeller udgør en af ​​de vigtigste kilder til lyd, som udsendes af en ubåd. Jo hurtigere ubåden går og udvikler sig på lav dybde, jo højere er disse lyde og gør det muligt at lokalisere skibet.

Resten af ​​denne artikel er kun til abonnenter -

Artikler med fuld adgang er tilgængelige i afsnittet "Gratis artikler". Flash-artikler er åbne i fuld version i 48 timer. Abonnenter har adgang til de fulde artikler om analyser og syntese. Artikler i arkiverne (mere end to år gamle) er forbeholdt Premium-abonnenter.

- 15% på dit abonnement Classic eller Premium (månedlig eller årlig) med koden Tilbage til skolen 23
Kun indtil 30. september!


Del artiklen:

Hæld en savoir plus

En tanke til "DARPA udvikler stille ubådsfremdrift svarende til Red October"

Kommentarer er lukket.