Hvorfor er det så svært at finde navnet på det fremtidige franske atomhangarskib?

PANG CGI Euronaval e1671027622344

I de sidste par dage ser et emne ud til at have fokuseret opmærksomheden på en stor del af den franske forsvarssfære. Faktisk, nu hvor konstruktionen af ​​den fremtidige nye generation af nukleare hangarskib, der er beregnet til at erstatte Charles de Gaulle fra 2038, er sikret, er det passende at navngive den franske flådes fremtidige flagskib. Og naturligvis er emnet komplekst, eftersom forsvarsministeren meget officielt og offentligt, mandat til Forsvarets historiske tjeneste at fremsætte forslag til ham i denne retning, forslag som skal være "nyskabende", med Sebastien Lecornus ord.

Det er rigtigt, at valget af dåbsnavne til fregatter eller ubåde oftest overlades til den franske flåde for at overtage flaget af emblematiske skibe, eller for at hylde glorværdige sømænd, efternavnet på det franske hangarskib bærer en langt mere politisk symbolik, både i Frankrig og internationalt.

Så hvis ingen uden for søforsvarssfæren kender navnene på den franske flådes skibe, i Frankrig eller i udlandet, er Charles de Gaulle meget mere kendt og anerkendt, som et fransk admiralskib, men også som en bygning med betydeligt operationelt potentiale, og det navn, det bærer, også udsmykket med et vigtigt internationalt aftryk, er et af dets nøgleelementer.

Nukleare hangarskibe er de mest ikoniske og magtfulde militærfartøjer i dag
Hangarskibe er flådestyrkernes mest emblematiske skibe i dag.

Faktisk er specifikationerne for navngivningen af ​​det fremtidige nukleare hangarskib langt fra indlysende. Først og fremmest skal det valgte navn være fuldstændig konsensuelt, idet den franske offentlige mening naturligvis, men også internationalt, ikke kan henvise til historiske begivenheder, som opfattes negativt af vores allierede. Det er derfor umuligt at navngive skibet Napoleon Bonaparte, det mest anerkendte af franskmændene internationalt, men hvis største historiske bedrift var at forsøge at invadere Europa.

Det samme gælder de fleste billeder af franske kongelige, som også opfattes meget forskelligt alt efter, om man er fransk eller europæer. Ifølge dette princip ville det også være uhensigtsmæssigt at opkalde skibet efter en by eller en region, hvilket utvivlsomt ville forårsage spændinger og jalousi fra andre regioner.

For det andet skal dåbens navn have et reelt ekko i den offentlige mening, ud over forsvarets eller søværnets område. Det nytter derfor ikke at henvende sig til de store franske admiraler, såsom Tourville eller Jean de Vienne, hvis ry ikke rækker ud over kredsen af ​​militærhistorikere. Navneordsadjektiver, såsom Triomphant eller Redoutable, er også oftest henvisninger til skibe fra det gamle regime, uden at sådanne navne vækker nogen egentlig folkelig opbakning eller anerkendelse, hvorimod de ud over grænserne kan føre til forvirring med hensyn til den anvendte oversættelse.

joan of arc bærer helikoptere e1685359359805
Helikopterskibskrydseren Jeanne d'Arc trænede franske flådeofficerer i mere end 3 årtier

Resten af ​​denne artikel er kun til abonnenter -

Artikler med fuld adgang er tilgængelige i afsnittet "Gratis artikler". Flash-artikler er åbne i fuld version i 48 timer. Abonnenter har adgang til de fulde artikler om analyser og syntese. Artikler i arkiverne (mere end to år gamle) er forbeholdt Premium-abonnenter.

- 15% på dit abonnement Classic eller Premium (månedlig eller årlig) med koden Tilbage til skolen 23
Kun indtil 30. september!


Del artiklen:

Hæld en savoir plus