Er F-35 en tidsindstillet budgetbombe for europæiske hære?

F35A USAF e1620390590545

I de senere år, og med få undtagelser, har det amerikanske Lockheed-Martins F-35 kampfly etableret sig med de fleste europæiske luftstyrker som led i deres modernisering. Stealth, forbundet og udstyret med høj-powered sensorer, Lightning II har til dato overbevist ikke mindre end 10 europæiske luftstyrker (Tyskland, Belgien, Danmark, Finland, Italien, Norge, Holland, Polen, Storbritannien og Schweiz). mens 4 andre har annonceret deres hensigt om at gøre det (Grækenland, Spanien, Tjekkiet og Rumænien), hvilket gør enheden til en de facto standard for europæisk jagt.

Det skal siges, at apparatet ikke mangler et argument for at overbevise. Tilhører den meget omtalte, men tvivlsomme 5. generation af kampe, har den hidtil utilgængelige funktioner for andre enheder i øjeblikket, især Saab Gripen, Eurofighter Typhoon og Dassault Rafale, såsom betydelig stealth og en meget kraftfuld datafusion, der giver den enestående operationel kapaciteter, især til at udvikle sig mod moderne luftværn.

Græsk Rafale
Af de 3 modeller af europæiske kampfly, der er tilgængelige i dag, er det kun Rafale, der har formået at påtvinge sig Europa i de seneste år i Grækenland og Kroatien.

Derudover er kampflyet blevet erhvervet af 3 af de 4 amerikanske væbnede styrker, luftvåbnet, flåden og marinekorpset i mere end 2300 eksemplarer, og dets fremtid og holdbarhed er garanteret i de kommende årtier. Lightning II har også en attraktiv indgangspris, der opererer i samme priskategori som Rafale til omkring $90 mio. i flytilstand.

Endelig har det nydt godt af en usvigelig støtte fra udenrigsministeriet og Pentagon, mens USA mere end nogensinde ser ud til at være garanten for europæisk sikkerhed.

Derfor, og på trods af talrige franske protester om den trussel, som Lockheeds fly ville udgøre for luftfartsindustriens fremtid og dermed den europæiske strategiske autonomi, var dens succes mildest talt forventet og forudsigelig.

Men uden at gå ind i debatten om, hvorvidt enheden faktisk er så effektiv ud fra et operationelt synspunkt som forventet, kan det godt udgøre en kolossal trussel for de europæiske hære i de kommende år. .

Ikke på grund af udseendet af systemer, der er i stand til at detektere stealth-fly, og som vil fratage det dets vigtigste aktiv, og ikke mere vedrørende den alvorlige afhængighed, ikke kun af USA, men frem for alt af Lockheed-Martin, som enhedens system pålægger. på sine brugere. Den reelle fare, der kommer, vil i virkeligheden være budgetmæssig.

USAF F16 e1683737552610
Det amerikanske luftvåbens F-16'er, selvom de er 31 år gamle i gennemsnit, har en pris pr. flyvetime, der er mere end halvdelen af ​​prisen for F-2A

Emnet er blevet demonstreret af en undersøgelse, der er både meget dokumenteret og perfekt argumenteret, udført af en græsk forfatter i en artikel offentliggjort på Belisarius-hjemmesiden dedikeret til forsvarsspørgsmål i dette land i evig konkurrence med sin tyrkiske nabo.

Artiklen viser faktisk, at omkostningerne pr. flyvetime for F-35 i dens A-version, hovedsagelig erhvervet af de europæiske luftstyrker, nu nærmer sig tærsklen på $50.000, hvorimod F-16 C/D i strengt samme omkreds. i mellemtiden forbliver under $25.000-mærket.

Faktisk, ifølge adskillige undersøgelser og fremskrivninger udført af helt neutrale institutter, såsom den amerikanske GAO (svarende til Cours de Compte i Frankrig), overstiger prisen for en times flyvning allerede i dag $38.000 (mod $22k for F- 16), mens gennemsnitsalderen for den amerikanske flåde knap er mere end 3 år, og mange dyre fremtidige udviklinger truer, såsom F-135 turbojetmotoren eller overgangen til Block 4-standarden.


Resten af ​​denne artikel er kun til abonnenter -

Artikler med fuld adgang er tilgængelige i afsnittet "Gratis artikler". Flash-artikler er åbne i fuld version i 48 timer. Abonnenter har adgang til de fulde artikler om analyser og syntese. Artikler i arkiverne (mere end to år gamle) er forbeholdt Premium-abonnenter.

- 15% på dit abonnement Classic eller Premium (månedlig eller årlig) med koden Tilbage til skolen 23
Kun indtil 30. september!


Del artiklen:

Hæld en savoir plus

2 tanker om "Er F-35 en tidsindstillet budgetbombe for europæiske hære?"

  1. […] andre, og hvad vil konsekvenserne være for de væbnede styrker af disse successive forsinkelser, måske ledsaget af direkte eller inducerede ekstra omkostninger, mens internationale spændinger fortsætter med at vokse […]

Kommentarer er lukket.