Hvad er disse fire alternativer til GPS-positionering, som hære udvikler rundt om i verden?

sprængte TBA

Kommunikation og navigation har altid været kernen i militær manøvre for at koordinere fjerne enheders handling og bevægelse. Fra oversigtskort, røgsignaler og flag brugt siden antikken, har hære udviklet sig mod stadig mere effektive og præcise systemer, der er i stand til at skabe den forventede effekt på det ønskede tidspunkt og dermed multiplicere dens effektivitet.

Inden for navigation repræsenterede opfindelsen af ​​Global Positioning System eller GPS i begyndelsen af ​​70'erne, baseret på et trianguleret positionssignal fra mindst 4 satellitter, der udviklede sig 20.000 km over jorden, og på præcisionen af ​​de nye atomure, en betydelig revolution i udførelsen af ​​militære aktioner til at begynde med at nå deres præcisionssignal, derefter i dette mål med præcision.

GPS-positionering er blevet en nøglekomponent for hære, og det var forudsigeligt, at andre lande eller grupper af lande også ville udvikle lignende løsninger. Dette var tilfældet med det russiske GLONASS-system, som blev taget i brug i midten af ​​90'erne, det kinesiske BeiDou-system fra begyndelsen af ​​2000'erne og det europæiske Galileo-system fra midten af ​​2010'erne.

krasukha 4 GPS jamming rusland
Rusland har udviklet en bred vifte af systemer rettet mod jamming eller drifting (vi taler om spoofing) GPS-signalet

Faktisk giver styring af al teknologien, og især satellitterne selv, lande, og derfor deres hære, mulighed for at begrænse dens brug eller nøjagtighed for andre operatører, eller endda at bruge mere præcise og jamming-resistente variationer, som det er tilfældet med GPS-signalet, der bruges af de amerikanske væbnede styrker og deres 5 Eyes-allierede.

Frem for alt forpligtede mange af disse lande sig til at udvikle kapaciteter med det formål at fratage modstanderen brugen af ​​deres egne systemer. Kina, men mere Rusland, har således udviklet adskillige teknologier til at opacificere et rum givet til signalet ved brug af intens elektromagnetisk jamming, men også for at reducere dets præcision ved at bruge parasitiske signaler, der genererer en drift af modtagerne, dette kan tælles i kilometer. Så taler vi om spoofing.

Mens USA, som tidligere nævnt, har udviklet variationer af GPS-signalet, der er mere modstandsdygtige over for jamming og spoofing, har sekundære brugere dem generelt ikke. Dette forklarer især rapporterne om en vis mangel på effektivitet af de landlancerede bomber med lille diameter eller GLSDB-raketter, som ukrainerne har brugt i de seneste måneder.

Tornado navigation cockpit
Da den kom i drift, havde Panavia Tornado et højtydende navigationssystem, der kombinerede en inertienhed, en terrænsporingsradar og et automatisk kortrullesystem, hvilket gjorde det muligt for flyet at operere i meget lav højde og høj hastighed med lav sigtbarhed.

Faktisk, selvom satellitpositioneringssystemer nu findes i langt de fleste moderne våbensystemer, har verdens største hære også påtaget sig at udvikle alternative positioneringsløsninger til GPS, ud over inerti-navigation. , hvilket giver dem mulighed for at operere med præcision over eller i et rum for hvilket signalet ville være utilgængeligt, eller inkonsekvent, uden at vende tilbage til den berømte triptykon 3C: Kort, kompas og stopur, effektivt, men ellers komplekst og vanskeligt at implementere.

Disse teknologier er nu 4 i antal: himmelsnavigation, assisteret visuel navigation, navigation med mulighedssignaler og magnetisk navigation.

1- Himmelnavigation versus GPS

Stjerner, hvis bane er kendt og forudsigelig, er blevet brugt til navigation siden menneskehedens morgengry, hvor de første mennesker forstod, at solen stod op på det samme sted og gik ned på det samme sted hver dag, i det mindste i opfattelsen af tid.

I antikken blev stjernerne ofte brugt til at lokalisere og navigere, især på havet, ved hjælp af grundlæggende instrumenter, der fødte Astolab og derefter, mange århundreder senere, til sekstanten.

Denne teknologi, som ved første øjekast kan virke arkaisk og upræcis, bruges ikke desto mindre i dag intensivt og meget præcist til rumnavigation, hvad enten det er satellitter, sonder eller rumfartøjer. Frem for alt er det implementeret af de fleste strategiske ballistiske missiler for at sikre transit og præcision af angreb.

M51 missil e1685540470162
Som mange andre langtrækkende ballistiske missiler, anvender M53, der bevæbner franske atomdrevne ballistiske missil-ubåde, et himmelsk navigationssystem

Grundlæggende er det, ved at bruge et himmelkort, et stopur og et værktøj til at beregne stjernernes højde, muligt at opnå en meget præcis position på hele planeten, og endda udenfor. Den er dog ikke blottet for visse begrænsninger, hvoraf den første og mest åbenlyse er dens afhængighed af tåge for at kunne sigte mod stjernerne, der bruges til at fastlægge position.

Hvis det, når det først er kombineret med moderne teknologier, viser sig effektivt for enheder, der opererer i stor højde, hvor vejret meget sjældent er en faktor, forringes det hurtigt, når højden falder, hvilket gør det til et sekundært værktøj. effektivt, for eksempel til at validere de modtagne data af GPS'en, men hvis effektivitet ikke kan garanteres over tid.

En løsning på dette problem er blevet udviklet i de senere år, baseret på detektering af røntgenstråler udsendt af kendte pulsarer fra himmelhvælvingen. Hvis denne teknologi teoretisk skulle gøre det muligt at overvinde problemerne med nebulositet, er dens præcision i dag stadig utilstrækkelig, i størrelsesordenen 5 km, til en operationel militær anvendelse, bortset fra rumnavigation.

2- Assisteret visuel navigation eller odometri

Indtil for nylig brugte jagerpiloter, der udførte penetrationsmissioner i lav højde, som tidligere nævnt en metode baseret på et nøjagtigt kort, kompas og stopur samt en hel del hovedregning.


Resten af ​​denne artikel er kun til abonnenter -

Artikler med fuld adgang er tilgængelige i afsnittet "Gratis artikler". Flash-artikler er åbne i fuld version i 48 timer. Abonnenter har adgang til de fulde artikler om analyser og syntese. Artikler i arkiverne (mere end to år gamle) er forbeholdt Premium-abonnenter.

- 15% på dit abonnement Classic eller Premium (månedlig eller årlig) med koden Tilbage til skolen 23
Kun indtil 30. september!


Del artiklen:

Hæld en savoir plus

3 tanker om "Hvad er disse fire alternativer til GPS-positionering, som hære rundt om i verden er ved at udvikle?"

  1. […] alternativer bliver undersøgt for at overvinde denne trussel, såsom stjernenavigation, kilometertæller, mulighedssignaler eller endda nye systemer til…, både for at tillade navigation i et miljø, der er berøvet et GPS-signal, og for at detektere en […]

  2. […] Inden for navigation, opfindelsen af ​​Global Positioning System eller GPS i begyndelsen af ​​70'erne, baseret på et trianguleret positionssignal fra […]

Kommentarer er lukket.