Tyskland vs Indien: Bør Frankrig revidere sin doktrin om forsvarsindustrielt samarbejde?

SCAF Le Bourget2019 e1654698734979 Internationalt teknologisk samarbejde Forsvar | Tyskland | Forsvarsanalyse

Kort efter sin tiltrædelse af Élysée i 2017 forpligtede præsident Emmanuel Macron sig til at give indhold til et af hovedmålene for sin internationale og europæiske handling, ved at blive enige med den tyske kansler Angela Merkel om at gøre det fransk-tyske par til omdrejningspunktet for fremkomsten af et forsvarseuropa.

For at opnå dette annoncerede de to statsoverhoveder et ambitiøst industrielt samarbejde gennem lanceringen af ​​5 store fransk-tyske industriforsvarsprogrammer: den nye generation af kampfly SCAF, der skal erstatte den franske Rafale og den tyske tyfon inden 2040 , Iden nye generation kampvogn MGCS at erstatte Leclerc og Leopard 2035 i 2; det langtrækkende artilleri CIFS-program til udskiftning af Caesar og Pzh2000 samt LRU for hæren og Bundeswehr, MAWS patruljefly til udskiftning af Atlantique 2 og Orion P-3C samt Tiger III-programmet og dets anti-tank missil lang rækkevidde, for at modernisere flåden af ​​Tiger-kamphelikoptere og erstatte de Hellfire- og Spike-missiler, der i øjeblikket er i brug.

Disse programmer, der blev lanceret, da spændingerne mellem Angela Merkel og Donald Trump var på sit højeste, visnede hurtigt, da Berlin og Washington blødgjorde deres positioner, og endnu mere efter Joe Bidens ankomst til Det Hvide Hus.

P8 Poseidon Internationalt teknologisk samarbejde Forsvar | Tyskland | Forsvarsanalyse
Annonceringen om overtagelsen af ​​P8A Poseidon fra Patrouille Maritime til erstatning for P-3C Orion fra Luftwaffe lød dødsstødet for MAWS-programmet, selvom Berlin benægter det

Således successivt blev Tiger III-helikopteren og dens missil, CIFS-artillerisystemet og MAWS maritime patruljefly, hvis ikke strengt forladt, Berlin, der aldrig åbenlyst har truffet voldgift om deres undersåtter, overhovedet glemt, indtil Paris påtog sig at udvikle disse kapaciteter på en anden måde , i lyset af operationelt pres og de deadlines, der var ved at dukke op.

Efter at have været tæt på at sprænge i luften på grund af spændinger mellem Dassault og Airbus DS over piloteringen af ​​den første søjle i SCAF-programmet, designet af selve NGF-kampflyet, endte det med at blive taget ud af hjulsporet for ikke længe siden, at lancere designfasen af ​​prototypen med stor støtte fra den faste og beslutsomme indgriben fra de franske, tyske og spanske tilsynsministre, men ikke uden at opleve en betydelig forsinkelse, som fik Frankrig til at lancere et Rafale F5-program, der var meget mere ambitiøst og derfor i stand til at sikre det midlertidige både operationelt og kommercielt.

Hvad angår MGCS-programmet, er det nu gået i stå, især efter at Berlin påtvang integrationen af ​​Rheinmetall der i 2019, hvilket dybt destabiliserede den indledende afbalancerede industrielle deling mellem det franske Nexter og det tyske KMW, til lejligheden samlet i fælles venture KNDS.

Derudover står det nu over for genopretningen i den globale efterspørgsel efter tunge kampvogne efter krigen i Ukraine, hvilket fører til en dybtgående omkonfiguration af markedet og derfor betydelige skift i tidsplaner, der potentielt er meget gavnlige for tysk industri. , men katastrofale for industrien og den franske hære.

en kmw leopard 2a7 med trofæ-aps på Nato-dagen 2022 4608 x v0 9cxnnjwz5afa1.jpg Internationalt teknologisk samarbejde Forsvar | Tyskland | Forsvarsanalyse
Omvæltningen på markedet for tunge tanks efter krigen i Ukraine satte Leopard 2 i sin nye A8-version tilbage i søgelyset, hvilket førte til en udsættelse af MGCS-programmet

Til dette billede, der allerede i vid udstrækning er begyndt på emnet om den mulige opbygning af forsvarets Europa på grundlag af det fransk-tyske ægtepar, annoncerede den nye kansler Olaf Scholz i slutningen af ​​august 2022 lanceringen af ​​European Sky Shield-initiativet , rettet mod at samle og organisere de europæiske landes midler til detektion og engagement inden for antiluftfartøjs- og antimissilkrigsførelse.

Mens 14 europæiske lande tilsluttede sig initiativet, da det blev lanceret, deltog Frankrig ikke, uden at nogen rigtig vidste, om dette var et afslag fra Paris eller et tysk initiativ, der bevidst udelukkede Frankrig og især dets industrielle løsninger på dette område.

De fait, force est de constater que les objectifs visés en 2017, ne sont plus d’actualités, alors que nul n’est en mesure de prédire si MGCS et même SCAF arriveront bien à leur terme. Mais les difficultés rencontrées par Paris ces dernières années avec l’Allemagne, ne sont pas spécifiques à ce pays, tant s’en faut.


Resten af ​​denne artikel er kun til abonnenter -

Artikler med fuld adgang er tilgængelige i afsnittet "Gratis artikler". Flash-artikler er åbne i fuld version i 48 timer. Abonnenter har adgang til analyse- og oversigtsartiklerne i sin helhed. Artikler i arkiver (mere end to år gamle) er forbeholdt Premium-abonnenter.

– 15 % på dit abonnement Classic eller Premium (månedlig eller årlig) med koden Tilbage til skolen 23
Kun indtil 30. september!


Del artiklen:

Hæld en savoir plus

Man tænkte på "Tyskland vs Indien: Skal Frankrig revidere sin doktrin om forsvarsindustrielt samarbejde?"

Kommentarer er lukket.