Tyskland vs Indien: Bør Frankrig revidere sin doktrin om forsvarsindustrielt samarbejde?

Kort efter sin tiltrædelse af Élysée i 2017 forpligtede præsident Emmanuel Macron sig til at give indhold til et af hovedmålene for sin internationale og europæiske handling, ved at blive enige med den tyske kansler Angela Merkel om at gøre det fransk-tyske par til omdrejningspunktet for fremkomsten af et forsvarseuropa.

For at opnå dette annoncerede de to statsoverhoveder et ambitiøst industrielt samarbejde gennem lanceringen af ​​5 store fransk-tyske industriforsvarsprogrammer: den nye generation FCAS-kampfly, der i 2040 skal erstatte Rafale fransk og Typhoon tyskere,den nye generation kampvogn MGCS at erstatte Leclerc og Leopard 2; det langtrækkende artilleri CIFS-program til udskiftning af Caesar og Pzh2000 samt LRU for hæren og Bundeswehr, MAWS patruljefly til udskiftning af Atlantique 2 og Orion P-3C samt Tiger III-programmet og dets anti-tank missil lang rækkevidde, for at modernisere flåden af ​​Tiger-kamphelikoptere og erstatte de Hellfire- og Spike-missiler, der i øjeblikket er i brug.

Disse programmer, der blev lanceret, da spændingerne mellem Angela Merkel og Donald Trump var på sit højeste, visnede hurtigt, da Berlin og Washington blødgjorde deres positioner, og endnu mere efter Joe Bidens ankomst til Det Hvide Hus.

P8 Poseidon Internationalt teknologisk samarbejde Forsvar | Tyskland | Forsvarsanalyse
Annonceringen om overtagelsen af ​​P8A Poseidon fra Patrouille Maritime til erstatning for P-3C Orion fra Luftwaffe lød dødsstødet for MAWS-programmet, selvom Berlin benægter det

Således successivt blev Tiger III-helikopteren og dens missil, CIFS-artillerisystemet og MAWS maritime patruljefly, hvis ikke strengt forladt, Berlin, der aldrig åbenlyst har truffet voldgift om deres undersåtter, overhovedet glemt, indtil Paris påtog sig at udvikle disse kapaciteter på en anden måde , i lyset af operationelt pres og de deadlines, der var ved at dukke op.

Efter at have været tæt på en eksplosion under flyvningen omkring spændingerne mellem Dassault og Airbus DS over piloteringen af ​​den første søjle i FCAS-programmet, designet af selve NGF-kampflyet, endte det med at blive taget ud af hjulsporet, for nylig, at lancere designfasen af ​​prototypen med hjælp fra en fast og beslutsom intervention fra de franske, tyske og spanske ministre, men ikke uden betydelig forsinkelse, hvilket har fået Frankrig til at lancere et program Rafale F5 meget mere ambitiøs og derfor i stand til at levere vikararbejde både på det operationelle og kommercielle område.

Hvad angår MGCS-programmet, er det nu gået i stå, især efter at Berlin påtvang integrationen af ​​Rheinmetall der i 2019, hvilket dybt destabiliserede den indledende afbalancerede industrielle deling mellem det franske Nexter og det tyske KMW, til lejligheden samlet i fælles venture KNDS.

Derudover står det nu over for genopretningen i den globale efterspørgsel efter tunge kampvogne efter krigen i Ukraine, hvilket fører til en dybtgående omkonfiguration af markedet og derfor betydelige skift i tidsplaner, der potentielt er meget gavnlige for tysk industri. , men katastrofale for industrien og den franske hære.

ved kmw leopard 2a7 med trofæ-aps på Nato-dagen 2022 4608 x v0 9cxnnjwz5afa1.jpg Internationalt teknologisk samarbejde Forsvar | Tyskland | Forsvarsanalyse
Omvæltningen på markedet for tunge tanks efter krigen i Ukraine har sat den Leopard 2 i sin nye A8-version i spidsen, hvilket fører til en udsættelse af MGCS-programmet

Til dette billede, der allerede i vid udstrækning er begyndt på emnet om den mulige opbygning af forsvarets Europa på grundlag af det fransk-tyske ægtepar, annoncerede den nye kansler Olaf Scholz i slutningen af ​​august 2022 lanceringen af ​​European Sky Shield-initiativet , rettet mod at samle og organisere de europæiske landes midler til detektion og engagement inden for antiluftfartøjs- og antimissilkrigsførelse.

Mens 14 europæiske lande tilsluttede sig initiativet, da det blev lanceret, deltog Frankrig ikke, uden at nogen rigtig vidste, om dette var et afslag fra Paris eller et tysk initiativ, der bevidst udelukkede Frankrig og især dets industrielle løsninger på dette område.

Faktisk er det klart, at målene i 2017 ikke længere er relevante, mens ingen er i stand til at forudsige, om MGCS og endda FCAS rent faktisk når deres mål. Men de vanskeligheder, som Paris i de senere år er stødt på med Tyskland, er ikke specifikke for dette land, langt fra.


Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Logo Metadefense 93x93 2 Internationalt teknologisk samarbejde Forsvar | Tyskland | Forsvarsanalyse

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler