Hvad ville være konsekvenserne af en fiasko i MGCS-programmet?

- Annonce -

Siden fiaskoen af mødet mellem Sébastien Lecornu og Boris Pistorius i Berlin i juli sidste årr, i et forsøg på at udlevere MGCS-programmet til Main Ground Combat System, svulmer rygtet om, at det nu ville være truet.

Dette rygte tog fart i sidste uge, da Frankrig meddelte, at det nu var ved at blive hørt påtvinge Italiens medlemskab af programmet. For Frankrig ville ankomsten af ​​Italien som en ækvipotentiel partner revidere industriel deling og finansieringen af ​​programmet, som nu har været ustruktureret siden ankomsten af ​​Rheinmetall i 2019.

For Tyskland ville det på den anden side repræsentere en væsentlig trussel mod dets to industrifolks aktivitet, Krauss-Maffei Wegmann og Rheinmetall, men også dets fremherskende position i selve programmet på grund af den ubalancerede magtbalance mellem de to. tyske spillere og det eneste franske firma Nexter.

- Annonce -

Et forringet klima ud over MGCS mellem Paris og Berlin

Ud over disse interne spændinger i programmet er forholdet mellem Paris og Berlin svækket betydeligt i de seneste måneder på baggrund af radikale forskelle om talrige emner, såsom energi og atomkraft, der former udenrigspolitikken, især i Afrika. - i forhold til Ukraine eller om industripolitik, især i bilsektoren.

Lecornu pistorius e1689072732457 Internationalt teknologisk samarbejde Forsvar | Tyskland | Forsvarsanalyse
Sébastien Lecornus og Boris Pistorius' smil til billedet i slutningen af ​​juli 2023-mødet i Berlin, maskerer fraværet af løsninger til at få MGCS-programmet ud af det spor, det har befundet sig i i tre år nu.

Det er i denne ekstremt anspændte kontekst, at Sébastien Lecornu og Boris Pistorius aftalte at mødes igen i løbet af september måned, netop for at afgøre fremtiden for MGCS-programmet. For mange iagttagere, især europæiske, kunne dette møde meget vel føre til afslutningen af ​​dette samarbejde, hvor det derefter slutter sig til MAWS, CIFS og Tigre III på alteret for de afbrudte fransk-tyske projekter i 2017.

En sådan fiasko ville have adskillige konsekvenser ud over en forværring af forholdet mellem Paris og Berlin. Mere præcist vil tre emner så hurtigt skulle afgøres af Frankrig og Tyskland: fremtiden for de to landes nye generation af kampvognsprogrammer, fremtiden for FCAS 6. generations kampflyprogram samt fremtiden for KNDS joint venture .

- Annonce -

På vej mod to europæiske næstegenerations kampvognsprogrammer?

Hvis MGCS skulle fejle, er behovet for en ny kampvogn til at erstatte den panser, der i øjeblikket er i drift, som f.eks Leopard 2, Challenger 3, Leclerc eller Ariete, forbliver. Den mest sandsynlige hypotese til dato ville være, at to europæiske programmer så ville erstatte det.

Den franske efterfølger til MGCS

På fransk side kan vi sagtens tro, at Paris og Rom i fællesskab vil påtage sig at udvikle en ny kampvogn. I modsætning til Tyskland deler de nemlig den samme tidsplan for udskiftning af franske Leclerc og italienske Ariete inden 2035.

MGCS skulle tillade udskiftningen af ​​franske Leclercs fra 2035
MGCS skulle tillade udskiftningen af ​​franske Leclercs fra 2035

Derudover har de to landes hære en tendens til at udnytte lignende doktriner, idet de favoriserer manøvre og mobilitet frem for ildkraft og rustning. Dette er grunden til, at både Leclerc og Ariete var mærkbart lettere og mere mobile end deres tyske, britiske eller amerikanske kolleger.

- Annonce -

Belgien ville også være en vigtig potentiel partner for en ny fransk kampvogn i samarbejde, på grundlag af CaMo-programmet, som fik Bruxelles til at beordre VBMR, EBRC og Caesar Mk2 til at optimere interoperabiliteten med den franske hær. Bemærk dog, at de belgiske myndigheder ikke har tilkendegivet, at de har til hensigt at (gen)udruste deres hære med kampvogne til dato.

Andre europæiske lande kunne tilslutte sig et muligt fransk-italiensk ny generation kampvognsprogram. Således kunne Spanien, der investerer massivt for at støtte udviklingen af ​​sin forsvarsindustri, blive fristet af eventyret, til at opnå en større deltagelse end i det tyske program.

Også Grækenland kunne se en interesse i dette, især da Paris ligesom Rom har meget gode forbindelser med Athen, især i forsvarsspørgsmål. På samme måde ville Portugal, selv Kroatien eller Serbien, helt sikkert finde et svar på deres forventninger.

EMBT Nexter e1679583822347 Internationalt teknologisk samarbejde Forsvar | Tyskland | Forsvarsanalyse
EMBT-tårnet, der blev præsenteret på Eurosatory 2022-udstillingen, kunne udgøre et relevant udgangspunkt for en efterfølger til Leclerc og Ariete.

Paris kunne også henvende sig til ikke-europæiske partnere for at udvikle sit program, såsom De Forenede Arabiske Emirater, Egypten eller endda Saudi-Arabien i Mellemøsten. Dette er også tilfældet for Indien, som vi ved ønsker at udvikle en erstatning for sin imponerende flåde af T-72'ere, og som også favoriserer lettere og mere mobile pansrede køretøjer.

Indiske kampvogne skal nemlig være i stand til at operere på det vanskelige og stejle terræn på Himalaya-plateauerne mod Kina, såvel som i stepperne og dalene i Centralasien, der vender mod Pakistan. Dette er grunden til, at New Delhi pålægger en kampmasse på mindre end 60 tons i sit udbud for udskiftning af T-72'erne.

Faktisk ville Paris om nødvendigt have flere forskellige muligheder for at udvikle et nyt tunge kampvognsprogram i internationalt samarbejde, måske endnu mere tilpasset franske forventninger både fra en industriel og politisk synsvinkel.

Den tyske efterfølger til MGCS

Ligesom Frankrig ville Tyskland heller ikke mangle potentielle partnere til at udvikle en efterfølger til Leopard 2. Vi tænker især på erklærede kunder af Leopard 2A8 eller A7HU (Norge, Tjekkiet, Ungarn og Italien), men også til andre partnere tæt på Berlin, såsom Storbritannien, Holland, Sverige, Finland, endda Polen.

I en sådan hypotese ville det nye program, ledet af Berlin, svare på de aktuelle udfordringer for tysk industri, netop dem, der i dag har skabt de interne spændinger, der er kommet til at true det fransk-tyske samarbejde. Det er især sandsynligt, at det vil sigte mod en mere forsinket tidsplan, omkring 2045 eller endda 2050, for at frigøre kommerciel plads til Leopard 2A8, KF51 Panther og Leopard 2AX kommer snart.

ved kmw leopard 2a7 med trofæ-aps på Nato-dagen 2022 4608 x v0 9cxnnjwz5afa1.jpg Internationalt teknologisk samarbejde Forsvar | Tyskland | Forsvarsanalyse
Le Leopard 2A8, og dens fremtidige efterfølger, den Leopard 2AX, kunne tjene som en midlertidig løsning indtil ankomsten af ​​en tysk afløser hos MGCS

LOGO meta forsvar 70 Internationalt teknologisk samarbejde Forsvar | Tyskland | Forsvarsanalyse

Resten af ​​denne artikel er kun til abonnenter

De Klassiske abonnementer give adgang til
alle artikler uden reklame, fra €1,99.


Nyhedsbrev abonnement

Tilmeld dig Meta-Defense nyhedsbrev at modtage
seneste modeartikler dagligt eller ugentligt

- Annonce -

For yderligere

5 Kommentarer

 1. Vi har absolut alle de teknologiske klodser til at lave en sindssyg tank: 140 mm Ascalon, promethe-systemet, som er fantastisk, ildstyringen, som overgår alle de andre og endelig motoren, der revolutionerer alt hos Arquus: den fuldstændig hybrid-gale med skøre perfs. ………… kort sagt er der mere end at frigøre de piggede hjelme

 2. Nå, jeg håber, hr. AURAY har ret...
  Vi må acceptere, på trods af de makronistiske drømme om europæisk industriel føderalisme, at Tyskland igen er blevet hegemonisk trods sine mange interne problemer, især med infrastruktur
  Og alligevel havde det været muligt, i en anden tid, at samarbejde om at skabe Transall, Jaguar, Milan... andre gange...
  Det, vi kan bebrejde præsidenten for, er ikke at have opfattet de kardinale begrænsninger forbundet med tidens gang, en konstant faktor.
  Frankrig er derfor i en nødsituation
  Og der skal findes hurtige løsninger.
  Kineserne spiller GO, ikke skak...Nuclear er ikke længere et svar på alle strategiske blindgyder

  • Vi kan bebrejde Macron alt og hvad, men i hvert fald intet om militær ledelse, siden han har været her.
   Han forsøgte at rette op på tyskerne og franskmændene (en tabt kamp), han satte en LPM tilbage på sporet, der var værdig til det navn, som han respekterede, og for nylig traf de sammen med sin minister alle de rigtige beslutninger, som han der skal tage (se fremragende artikler på webstederne om dette emne) om mange emner af samarbejde eller nødsituationer som f.eks rafale F5
   Og jeg gentager, vi har alle klodserne til at bygge den bedste tank i verden: vi mangler bare forudbestillingsvolumen til at starte virksomheden (Italien, Indien Fjernøsten)

 3. Vi vil i det mindste have forsøgt at spille partnerskabet.
  Jeg håber faktisk, at vi vil have modet til at indgå et seriøst partnerskab med en stormagt (Indien?) eller en rig (Mellemøsten?).
  Men vi må ikke lade os tage på en båd og spilde kostbar tid.

Kommentarer er lukket.

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler