Sverige sætter ukrainske Gripen på forhandlingsbordet for NATO-medlemskab

Sverige har netop meddelt, at det nu forbinder den ukrainske JAS 39 Gripen-fil med dens NATO-medlemskab, stadig blokeret af Tyrkiets og Ungarns veto, i en særlig kompleks situation.

Knap to måneder efter starten af ​​den russiske offensiv i Ukraine, i april 2022, erklærede Finland og derefter Sverige deres kandidatur til at blive medlem af NATO under den fremskyndede procedure. For disse to lande, som havde været neutrale under hele den kolde krig, var det en betydelig vending og en første fiasko for Vladimir Putins strategi i Europa.

Selvom denne meddelelse blev meget godt modtaget af det store flertal af medlemmer af alliancen, var to af dem, Ungarn og Kalkun, besluttede at modsætte sig det, lige så meget af hensyn til intern politik og bilaterale forbindelser med Stockholm og Helsinki, som for at opnå visse indrømmelser fra europæerne eller Washington.

Svensk NATO-medlemskab forsinket af Tyrkiet og Ungarn

Et år senere, den 4. april 2023, Finland blev det 31. medlemsland i Atlanterhavsalliancen. Sverige er på sin side stadig truet af det ungarske og tyrkiske parlaments manglende ratificering af sin ansøgning om medlemskab.

For Budapest er det et spørgsmål om gennem denne manøvre at opnå en ophævelse af visse europæiske sanktioner, der er dekreteret efter de stadig mere alvorlige brud på visse grundlæggende forpligtelser fra den ungarske regerings og dens nationalistiske præsident Viktor Orbans side.

Magdalena Andersson Sanna Marin
Sveriges premierminister Magdalena Andersson (forgrunden) og hendes finske kollega Sanna Marin ved den fælles pressekonference her til morgen for at annoncere de to skandinaviske landes beslutning om at tilslutte sig NATO

Situationen er endnu mere kompleks med hensyn til Tyrkiets opposition. Præsident Erdogan har faktisk til hensigt, mod sin godkendelse, at opnå en ophævelse af visse sanktioner, som europæerne og især USA anvender på visse militærteknologier. Dette indebærer for eksempel køb af omkring fyrre F-16 Block 70'ere og 80 sæt for at bringe en del af flåden til denne standard.

Men forholdet mellem Ankara og Stockholm er i sig selv anspændt. De tyrkiske myndigheder kritiserer således det skandinaviske land for at have givet asyl til et vist antal kurdiske personligheder, der ifølge dem tilhører PKK.

Ydermere tolererer Ankara ikke, at beslutningen om at udlevere disse mennesker, anklaget for terrorisme af det tyrkiske retssystem, ikke afhænger af den udøvende magt, men af ​​det svenske retssystem, som er fuldstændig uafhængigt og ikke deler konklusionerne fra det tyrkiske retssystem. modpart vedrørende disse mennesker.

Den svenske hær kaldte ind for at forstærke krigen mellem tyrkiske mafiabander

Stockholm står på samme tid over for en meget bemærkelsesværdig stigning i vold i flere måneder, knyttet til en bandekrig mellem forskellige tyrkiske mafiaer, der allerede har ført til mere end 40 voldelige dødsfald i det skandinaviske land siden starten af ​​året. herunder flere civile ofre for fejl begået af tyrkiske kriminelle.

Situationen på dette område er forværret i en sådan grad, at de svenske myndigheder for nylig meddelte detde ville opfordre den svenske hær til at komme og støtte politiet, både for at sikre sikkerhedsopgaver og for at understøtte politistyrkerne i forhold til logistik og analyse, uden dog at gribe ind i selve politiopgaven.

CV90 VCI
Sverige overførte omkring halvtreds CV90 infanteri kampvogne til Ukraine.

Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Internationale forhandlinger | Militære alliancer | Jagerfly

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

1 KOMMENTAR

Kommentarer er lukket.

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler