Sætter det israelsk-colombianske skænderi den franske CAESAR tilbage i opløbet i Bogotá?

I maj 2022, i slutningen af ​​en hård konkurrence mod det israelske ATMOS og det tyrkiske Yavus, hvis CAESAR-hjulede artillerisystem fra det franske firma Nexter, vandt, havde general Carlos Moreno, øverstbefalende på andenpladsen i de colombianske væbnede styrker, rejst til Frankrig at forhandle om erhvervelsen af ​​mindst fire enheder fra Paris.

I december 2022 var det den colombianske forsvarsministers tur til at annoncere ordren for CAESAR-systemer, samtidig med at forhandlingerne om erhvervelsen af ​​3 til 4 af Rafale som Bogotá skulle erhverve sig, i en helt særlig budgetmæssig og politisk kontekst.

Som det var tilfældet for Dassault vedr Rafale I Colombia var Nexter og landets myndigheder ude af stand til at blive enige om det meget korte tidsrum, de fik. På trods af overlegen præstation i test, CAESAR blev derfor opgivet til fordel for den israelske Elbits ATMOS, hvoraf Bogotá annoncerede rækkefølgen på 18 eksemplarer.

Israelske våben i de colombianske hære

Det er rigtigt, at i modsætning til den franske forsvarsindustri, hvis tilstedeværelse i Colombia forblev relativt beskeden, var israelsk forsvarsudstyr meget til stede i de colombianske hære, hvis luftstyrker indsatte 24 Kfir-kampfly samt alle de tilhørende våbensystemer.

Galil colombianske hære
Colombiansk infanteri er udstyret med israelske Galil-angrebsrifler

Colombianske landstyrker anvender i mellemtiden den israelske Galil-angrebsriffel samt antitankmissilet SPIKE og planlagde at erhverve IAI's Barak MX antiluftskytssystem.

Faktisk har den seneste alvorlige diplomatiske strid mellem Bogotá og Jerusalem, på baggrund af israelsk intervention i Gaza, og den israelske beslutning om at suspendere alle forsvarskontrakter med Colombia, alvorlige konsekvenser for de colombianske hære. På den anden side kunne det godt bane vejen for en tilbagevenden af ​​CAESAR til landet.

Oprindelsen til den israelsk-colombianske strid

Denne strid, som resulterede i suspension af israelske forsvarskontrakter i Colombia, er konsekvensen afen heftig ordveksling mellem den colombianske præsident Gustavo Petro og den israelske ambassadør i Colombia Gali Dagan, efter at den colombianske overdommer nægtede at fordømme Hamas-razziaen mod Israel den 7. oktober.

Israelsk-colombiansk skænderi Gali Dagan og Gustavo Petro
Israels ambassadør i Colombia Gali Dagan (til venstre) og den colombianske præsident Gustavo Petro (til højre)

Presset af Gali Dagan til at tage stilling mod Hamas, svarede den colombianske præsident faktisk på en alvorlig reaktion fra Jerusalem.

Det er klart, at beslutningen om at suspendere israelske forsvarskontrakter med Colombia vil gå langt ud over en simpel suspension. Det virker åbenlyst utænkeligt, at præsident Pétrologies offentligt ville trække sine udtalelser tilbage, en sandsynligvis væsentlig betingelse for, at Israel kan vende kursen.

Ligeledes, selvom Israel skulle ophæve denne suspension, er det sandsynligt, at Bogotá fremover vil være meget tilbageholdende med hensyn til anskaffelse af israelsk forsvarsudstyr.

Dette skænderi passer bestemt ikke israelske industrifolk, især da Gustavo Petros position, gennemsyret af den bolivariske arv på kontinentet, er relativt delt i Sydamerika, og derfor risikerer at fremmedgøre mange af disse lande tilbud om at forsvare den jødiske stat.

En mulig returnering af CAESAR-pistolen til Colombia

Det kan på den anden side bane vejen for en hurtig tilbagevenden af ​​den franske BITD til landet, og i særdeleshed Nexters CAESAR. Faktisk, hvis den meget særlige ramme for forhandlingerne i slutningen af ​​sidste år ikke tillod franske industrifolk at positionere sig effektivt, giver den igangværende revision franske forhandlere mulighed for hurtigt at genoptage drøftelserne med deres colombianske kolleger.

Cæsar Artilleri | Forsvarsnyheder | Colombia

Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame.

Meta-Defense fejrer sit 5-års jubilæum!

LOGO meta forsvar 114 Artilleri | Forsvarsnyheder | Colombia

- 20% på dit Classic- eller Premium-abonnement, med kode Metanniv24Indtil Kun 21. maj !

Tilbuddet gælder fra 10. til 21. maj for online abonnement på et nyt Classic eller Premium, årligt eller ugentligt abonnement på Meta-Defense hjemmesiden.


For yderligere

1 KOMMENTAR

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler