Hvad er chancerne for Rafale i Saudi-Arabien?

Le Rafale i Saudi-Arabien, er dette muligt? Et rygte, videregivet af meget velinformerede journalister som Michel Cabirol fra latribune.fr, havde cirkuleret i flere måneder. Ifølge denne var Ryad aktivt interesseret i det franske kampfly, med en mulig ordre på længere sigt på mere end 100 fly.

For disse kilder ønskede de saudiske myndigheder frem for alt et moderne jagerfly til at erstatte de ca. 81 Tornado IDS og 62 F-15C, der stadig var i drift, som hverken var amerikansk, og endda ITAR-fri for at undgå enhver indblanding fra Washington, og tysk-fri. , for at bruge det dengang brugte udtryk, for ikke længere at lide Forbundsdagens luner.

Indtil nu var der dog intet, der tydede på, at der var indledt officielle forhandlinger mellem Riyadh og Paris om dette emne. Ydermere blev hypotesen aldrig nævnt, selv off the record, af Dassault Aviation, i modsætning til andre prospekter såsom Indien (den 26. Rafale M af den indiske flåde), Serbien, Colombia eller Qatar.

Faktisk, oplysningerne videregivet af samme Michel Cabirol denne weekend, ifølge hvilken Riyadh havde bedt Dassault Aviation om et formelt tilbud på 54 Rafale, udgør naturligvis en stor udvikling i denne sag.

Saudi-Arabiens frustration forbi Typhoon og F-35A

Den saudiarabiske anmodning er frem for alt et svar på den ophobning af frustration, der er forårsaget af de vanskeligheder, man har stødt på i de seneste år med at anskaffe nye kampfly fra dets to traditionelle partnere, USA og Storbritannien.

Eurofighter typhoon arabie sauudite
Saudiarabiske luftvåben implementerer 72 Eurofighters Typhoon.

Lad os faktisk huske, at de saudiske luftstyrker aldrig har brugt et fransk kampfly og har været loyale over for USA siden købet af den første F-86 Sabre i 50'erne, indtil ordren fra det meget avancerede F. -15SA i 2000'erne.

Ligeledes har Ryad siden købet af britiske BAe Lightnings i 60'erne været en loyal kunde i den britiske kampflyindustri, og har endda været den eneste eksportkunde af Tornado ADV og IDS, og den ene af kun to Lightning, og systematisk den største eksportkunde for sine enheder.

På trods af disse privilegerede forbindelser med Washington og London, har Riyadh ikke formået i de senere år at modernisere sine luftstyrker, og i særdeleshed at erstatte 81 Tornado IDS og 61 F-15C, der stadig er i drift, og markerer vægtårene.

Ingen F-22 eller F-35A til det saudiske luftvåben

De saudiske luftstyrker ønskede faktisk at erhverve F-22'eren, så snart den amerikanske 5. generation af luftoverlegenhedsjager gik i tjeneste. Men som i tilfældet med Japan, nægtede Washington at eksportere sit mest avancerede jagerfly for at beskytte de avancerede teknologier, det bærer.

Manglende en F-22, vendte Riyadh derefter til F-35A, som kunne eksporteres til nære allierede i USA. Også her, og som det er tilfældet med andre lande såsom UAE eller Thailand, blev eksporttilladelsen for det enmotorede jagerfly, der blev præsenteret som efterfølgeren til F-16, afvist under påskud af, at jagerflyet ikke kun kunne sælges til NATO-allierede og den amerikanske inderkreds, såsom Japan, Australien eller Sydkorea.

F-35A Lightning 2
Washington nægtede at sælge F-35A ligesom F-22 til Riyadh.

Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Saudi-Arabien | Forsvarsanalyse | Jagerfly

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

2 Kommentarer

    • Saudi-Arabiens tiltrædelse med Iran til BRICS i januar 2024 må have afkølet dets forhold til USA noget og retfærdiggør sandsynligvis deres afvisning af at sælge F22'er og andre F35'ere til et land, hvis tilnærmelse til Kina er registreret. Håber, hvis Dassault-kontrakten bliver underskrevet, at USA ikke vil få os til at betale for den, fordi den fremtidige PANG ikke vil være ITAR-fri!

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler