Lockheed-Martin vil ikke længere understøtte Airbus' A330 MRTT i USA

Amerikaneren Lockheed-Martin har netop meddelt, at den trækker sig fra KC-Y-konkurrencen og derfor afslutter sit samarbejde med det europæiske Airbus i KC-Y-konkurrencen, for at koncentrere sine indsatser og ressourcer om KC-Z programmet og NGAS-programmet.

I begyndelsen af ​​2000'erne lancerede det amerikanske luftvåben en stor konkurrence for at erstatte flyet i dets tankflyflåde. Mens der på den anden side af Atlanten kun var én flyproducent, der var i stand til at opfylde deres behov, Boeing, besluttede Pentagon at åbne konkurrencen for udenlandske, men allierede, flyproducenter.

Hvad de amerikanske beslutningstagere ikke havde forestillet sig, var, at det europæiske EADS, til lejligheden tilknyttet Northrop Grumman, ville være i stand til at tilbyde et fly, der var væsentligt bedre end Boeings.

Sagaen om US Air Force KC-X-programmet

Sådan blev A2008 MRTT, EADS i 330 erklæret vinderen af ​​KC-X-konkurrencen, der dækkede de første 179 fly ud af de cirka 450 til 500, som luftvåbnet skal anskaffe for at modernisere sin flåde, hvilket udelukker Boeing KC -46A.

Selvom den europæiske flyproducent og dens amerikanske industripartner havde givet alle garantier med hensyn til beskæftigelse og lokal fremstilling af sine fly, forårsagede denne beslutning en chokbølge fra Pentagon til Capitol og hele vejen til Det Hvide Hus. . Der var faktisk ikke tale om, at en europæisk flyfabrikant skulle fortrænge de amerikanske flyfabrikanters flagskib på et af dets foretrukne områder, endnu mindre for USAF.

Boeing KC-46A KC-X-program
Vinderen af ​​KC-X-programmet, Boeings KC-46A stødte på adskillige udviklingsproblemer

Beslutningen blev derfor afvist, og en ny konkurrence blev bestilt, denne gang uden støtte fra Northrop Grumman til den europæiske flyproducent, og åbenlys bias for at favorisere Boeings KC-46A.

Bemærk, at der i sig selv ikke er noget overraskende i at favorisere din egen nationale produktion frem for en importeret løsning. Vi kan således ikke forestille os, i Frankrig, at luftvåbnet eller flåden ville beslutte at henvende sig til F-35A eller F-35C i stedet for Rafale.

Paris gennemgår dog ikke partiske udvælgelsesprøver for i dette tilfælde at give et billede af en åben procedure og dermed sandsynligvis påtvinge sine partnere de samme metoder.

Under alle omstændigheder var udførelsen af ​​KC-x-programmet meget besværlig for Boeing, dets KC-46A stødte på mange vanskeligheder med at opnå den lovede præstation. Den amerikanske flyproducent måtte endda absorbere kolossale tab adskillige gange for at blive i kapløbet.

Lockheed-Martin og Airbus er afhængige af A330 MRTT tankfly til KC-Y-programmet

KC-y-programmet, den anden del efter KC-X-programmet, der involverer 150 fly, blev lanceret i 2021. Endnu en gang oplever Boeings KC-46A Pegasus sig selv konfronteret med Airbus' A330 MRTT, til lejligheden forbundet med Lockheed-Martin inden for LMXT-programmet.

Efter de mange vanskeligheder, som Boeing-flyene stødte på som en del af KC-X, så det ikke godt ud for den amerikanske flyproducent. Især da den europæiske A330 MRTT på samme tid viste sig at være meget effektiv og meget værdsat af de omkring 14 luftstyrker, der brugte den.

LMXT Lockheed-Martin Airbus A330 MRTT
Kunstnerens indtryk af LMXT

Men i marts 2023 var der et twist. USAF meddelte, at det ville reducere KC-Y til kun 75 fly, og at den med dette in mente favoriserede en direkte forhandling med Boeing om en ny ordre, frem for at gennemgå en besværlig, lang og kostbar konkurrence.


Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Flash Defense | Tyskland | Tankfly

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler