Hollandsk F-35 Så snart klar til NATOs atommission

Johan van Deventer, der leder den hollandske luftkampskommando, sagde via tweet, at de hollandske F-35A'er fra Koninklijke Luchtmacht, eller KLu, havde modtaget første certificering til at udføre nuklear afskrækkelses- og angrebsmissioner under NATO, en rolle de burde antage fra starten af ​​næste år.

Siden 60'erne har de hollandske luftstyrker deltaget i den nukleare afskrækkelsesmission inden for rammerne af NATO. Til dette er visse fly fra det hollandske luftvåben, i dag F-16'er, blevet transformeret, deres besætninger trænet og infrastrukturen tilpasset, til at transportere en B61-Mod3 eller Mod4 gravitationel atombombe opbevaret på Volkel luftbasen.

NATOs fælles afskrækkelse

Disse atombomber kontrolleres og implementeres af USA, som alene har magten til at bevæbne dem (i modsætning til populær tro, der er forbundet med udtrykket "dobbeltnøgle", der nogle gange bruges), og landene, der er vært for disse bomber, har på den anden side ret til at gøre indsigelse mod deres luftbaser, og hvor det er relevant, at deres fly bliver brugt til denne mission under NATO-kommando.

I dag deltager fire andre europæiske lande i denne fælles NATO-afskrækkelsesmission: Tyskland ved Buchel-luftbasen med Tornado PA-200, Belgien ved Klein Brogel-luftbasen med F-16. Belgiere, Italien på henholdsvis Aviano- og Ghedi-luftbaserne er vært Amerikanske F-16'er og italienske Tornado PA-200'er, samt Holland, fra Volkel luftbasen, med F -16 hollandsk.

Et femte NATO-medlem deltager i missionen, i dette tilfælde Tyrkiet med omkring tyve B61-atombomber opbevaret på Incirlik-luftbasen, men de tyrkiske F-16'ere og deres besætninger er ikke kvalificeret til at transportere atomvåben, hvilket kun efterlader den amerikanske F- 15 og F-16 for at udføre denne mission.

Transformationen til F-35A og B61 ​​Mod12-parret

I midten af ​​2000'erne påtog det amerikanske luftvåben sig at udvikle en ny version af sit B61 gravitationelle atomvåben, der reagerede på den teknologiske udvikling, men også på behovene for denne type våben.

B61 Mod12 atombomben er således mere kompakt, med en masse på 375 kg, mindre kraftig med en nominel effekt på 50 kt og mere præcis, takket være avanceret inertistyring, end modellerne 3 eller 4, som den erstatter. Den er blevet produceret siden november 2021, og skal udstyre den amerikanske F-15E, B-2 og B-21 Raider, samt den amerikanske og allierede F-35A.

F/A 18 E Super Hornet
Stillet over for den amerikanske afvisning af at udstyre Eurofighters Typhoon af B61 Mod12-atombomben havde Berlin i første omgang overvejet at anskaffe Boeing F/A 18 E/F Super Hornets for at sikre NATO's fælles afskrækkelsesmission. Washington nægtede endnu en gang at kvalificere dette fly til B61 Mod 12, hvilket tvang Berlin til at henvende sig til F-35A.

Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Logo Metadefense 93x93 2 Forces de Dissuasion | Actualités Défense | Alliances militaires

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler