Hvorfor skulle Frankrig ud over FCAS-programmet udvikle et andet kampfly?

For et par dage siden meddelte den belgiske forsvarsminister, Ludivine Dedonder, i et opslag på LinkedIn, at aftalen, der giver Belgien observatørstatus inden for FCAS-programmet, vil blive underskrevet i de kommende uger.

Frem for alt præciserede hun, at hendes land skulle deltage i programmet, som allerede samler Tyskland, Spanien og Frankrig fra og med juni 2025. For øjeblikket har Bruxelles og dens luftfartsindustris nøjagtige rolle inden for programmet ikke spillet. blevet kommunikeret. Det skal formentlig forhandles i løbet af de næste 18 måneder, indtil landets officielle indtræden.

Belgiens ankomst til FCAS-programmet åbner døren til andre europæiske lande

Ankomsten af ​​Bruxelles i FCAS-programmet gik ikke glat. Eric Trappier, administrerende direktør for Dassault Aviation, var således i det mindste fjendtlig over for tanken om endnu en gang at skulle bryde den industrielle deling, som var særlig vanskelig at forhandle, at lukke belgiske luftfartsselskaber ind, så meget da han bevarer en vis bitterhed over Bruxelles' beslutning om at vælge den amerikanske F-35A frem for et europæisk fly for at modernisere sine luftstyrker.

F-35A USAF
Bruxelles' valg af F-35A til at erstatte sine F-16'ere kan nu næppe bebrejdes, mens Tyskland har bestilt flyet, og Spanien forbereder sig på at gøre det.

Den franske erhvervsleders position vedrørende Bruxelles' erhvervelse af det amerikanske fly vil dog være vanskelig at fastholde, mens Tyskland allerede har bestilt to eskadriller af F-35A til at erstatte Tornado, der deltager i NATO's atomdelingsmission, og at Spanien forbereder sig på at bestille 25 F-35B'er til at erstatte sin Harrier 2, og sandsynligvis 25 andre F-35A'er til at erstatte en del af sine F-18'er.

Det grundlæggende problem, nemlig en fast industriel og teknologisk perimeter, der står over for et voksende antal aktører, er dog fortsat meget til stede, især da andre europæiske lande uden for Belgien til gengæld kunne være interesserede i at deltage i programmet.

Dette er især tilfældet med Sverige, som netop har annonceret sin endelige tilbagetrækning fra det britiske GCAP-program, og som er givet til begyndelsen af ​​det næste årti, til at fastlægge den procedure, der skal følges for udskiftningen af ​​dens Gripen E/F.

Ankomsten af ​​Stockholm, og især Saab, i FCAS-programmet ville naturligvis være et stort aktiv, både fra et teknologisk og kommercielt synspunkt. Dette kan dog ikke lade sig gøre uden endnu en gang at skære ned på det industrielle omfang, der allerede er givet til de store aktører i de tyske, spanske og især franske luftfarts-BITD'er.

For lille et omfang til at bevare kompetencerne i den franske luftfartsindustri

Og med god grund! I sit nuværende design er FCAS og dets syv teknologiske søjler en veldefineret, men begrænset helhed fra et teknologisk synspunkt. Der er således ikke tale om at udvikle andre kampfly end Next Generation Fighter, eller NGF, kampflyet som vil være kernen i dette 6. generations luftkampsystem.

Lecornu Robles Pistorius
De franske (S.Lecornu til venstre), spanske (E.Robles i midten) og tyske (B. Pistorius, til højre) forsvarsministre blev tvunget til at tage kontrol over programmet for at påtvinge industrideltagere industrideling og bevare FCAS-programmet.

Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Logo Metadefense 93x93 2 Internationalt teknologisk samarbejde Forsvar | Tyskland | Militære alliancer

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler