Hvilke spørgsmål rejser angrebet på fregatten Languedoc? (1/2)

Den 9. december, 110 km fra den yemenitiske kyst, skød Languedoc-fregatten (D643) fra den franske flåde to droner opsendt fra Yemens kyst, som var på vej "lige mod skibet". Hvis denne episode markerer en eskalering, i det mindste på fransk side, i konflikten i dag mellem Israel og Hamas, åbenlyst støttet af Iran og dets håndlangere, og hvis den uden den mindste tvivl viser fortræffeligheden af ​​træning, doktrin og udstyr brugt af den franske flåde, stiller den også adskillige spørgsmål, som langt fra at være kontroversielle, men fortjener en omhyggelig undersøgelse i denne todelte artikel.

Dronetype, våben brugt af Languedoc-fregatten: mange ukendte er tilbage

For at analysere denne begivenhed er det først og fremmest passende at erkende, at mange ukendte er tilbage. Af indlysende sikkerhedsmæssige årsager, for selve fregatten, som for kommercielle skibe, der sejler i området, er det meningen, at pressemeddelelsen af ​​10. december, distribueret af Forsvarets Generalstab, skal reduceres til væsentlig.

aster 15 skudt fra en fremm fregat
Afgang af et Aster 15 jord-til-luft missil fra en fregat af Aquitaine-klassen

Vi ved derfor ikke, hvilken type drone der blev brugt af houthierne, og derfor deres ydeevne og deres målretnings- og detektionsevner. EMA-pressemeddelelsen, der udpeger truslerne som droner, er let at forestille sig, at fregatten var i stand til at indhente data om målene, såsom deres hastighed og dataforbindelser, hvilket giver os mulighed for at være bekræftende på dette område.

Lad os også bemærke, for at sætte en stopper for visse kontroverser, at selvom Languedoc-fregatten var blevet udstyret med CIWS-systemer (nær anti-missilbeskyttelse), billigere at bruge end den formodede Aster 15, der blev brugt her, er det sandsynligt, at skib ville have brugt de samme missiler mod disse trusler. Ingen kommandant indvilliger faktisk i at bringe sit skib i fare ved at lade en trussel komme tættere på, for at redde noget ammunition, medmindre han bliver tvunget til det.

Aster 15 missil, 76 mm kanon eller jamming: hvilket system blev brugt mod yemenitiske droner?

Som sådan, det er også uklart, hvilket våbensystem der blev brugt til at neutralisere de to Houthi-droner. Den mest sandsynlige hypotese er naturligvis Aster 15 overflade-til-luft missilet, som til lejligheden ville have udført sin ilddåb. Men den franske fregat har to andre systemer, der er i stand til at neutralisere disse droner.

Den første er 76 mm Oto-Melara SR-kanonen, kvalificeret til at engagere luftmål op til 8 meter og flådemål ud over 000 km. Det andet system er baseret på jamming og elektroniske krigsførelsessystemer om bord på fregatten, såsom frekvensjamming, som ville være i stand til at afbryde dronens dataforbindelse med dens jordbaserede kontrol, eller endda dens mulige (og meget usandsynlige) radarsøger.

Fregat af Aquitaine-klassen
Grå plan på fordækket af Aquitaine-klassens fregatter med 76 mm Oto-melara kanonen og de 4 SYLVER-systemer.

Bemærk i denne henseende, at den franske flåde i lang tid mente, at de kraftige jammere og lokkepistoler, der bevæbnede dens fregatter, udgjorde tilstrækkeligt og mere effektivt forsvar end nutidens CIWS-systemer, såsom den amerikanske Phalanx og RAM.

Houthi-styrkers målretning mod fransk fregat rejser spørgsmål

Et andet spørgsmål rejser sig vedrørende denne episode. Faktisk var den franske fregat, der opererede 110 km fra den yemenitiske kyst, under den elektromagnetiske horisont, at målrette skibet alt andet end oplagt for Houthi-operatørerne.


Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame.

Meta-Defense fejrer sit 5-års jubilæum!

LOGO meta defense 114 Overfladeflåde | Forsvarsanalyse | Israel-Hamas konflikt

- 20% på dit Classic- eller Premium-abonnement, med kode Metanniv24Indtil Kun 21. maj !

Tilbuddet gælder fra 10. til 21. maj for online abonnement på et nyt Classic eller Premium, årligt eller ugentligt abonnement på Meta-Defense hjemmesiden.


For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler