Forsvarsindsats: vil tærsklen på 2 % BNP snart blive knust under pres fra USA?

LDen minimale forsvarsindsats, som NATO har fastsat til 2 % af BNP for dets medlemmer, bliver i stigende grad jævnligt stillet spørgsmålstegn ved og bedømt som anakronistisk og utilstrækkelig, mens adskillige analyser vedrørende den aktuelle geostrategiske udvikling for nylig er blevet offentliggjort på tværs af Atlanten.

Uanset resultaterne af det amerikanske præsidentvalg i 2024, kan det meget vel være, at Washington snart vil lægge pres på sine europæiske allierede for at øge denne tærskel og dermed genbalancere den umulige globale strategiske ligning, der er ved at opstå.

Oprindelsen af ​​tærsklen på 2 % for NATO's forsvarsindsats

Reglen om minimumsforsvarsindsatsen på 2 % af BNP inden for NATO opfattes i dag, både af den offentlige mening og af en stor del af den vestlige politiske sfære, som tærsklen for effektivitet, der gør det muligt at sikre en omfattende kollektiv sikkerhed.

Faktisk ville denne tærskel for mange være blevet etableret efter indlærte og komplekse beregninger, evalueringer og fremskrivninger for at bestemme den optimale mængde. Dette er dog ikke tilfældet, tværtimod.

2 % forsvarsindsats etableret på NATO Cardiff-topmødet i 2014
Reglen om en minimumsforsvarsindsats på 2 % af BNP blev forhandlet forud for NATO-topmødet i 2014 i Cardiff.

Som forberedelse til NATO-topmødet i Cardiff i 2014, fik NATO's politiske og militære ledere en særlig vanskelig mission, nemlig at finde den maksimale mængde af en fælles forsvarsindsats, acceptabel for alle medlemmer af alliancen under dette topmøde. Sådan fremstod tærsklen på 2 %, og det samme gjorde 2025-fristen uden nogen anden mellemliggende begrænsning, fordi det var det bedste kompromis, der var acceptabelt for alle interessenter.

For mange af tidens ledere var denne aftale symbolsk og meget uforpligtende, med dens særligt lange tidsplan, der gjorde det muligt for dem at udskyde ansvaret for at finde den nødvendige finansiering til det næste mandat, eller endda det næste. Desuden er det klart, at indtil den russiske offensiv i Ukraine, syntes langt de fleste europæiske lande, men også Canada, langt fra at være særligt bekymrede over dette engagement.

Selv derefter vil Belgien, Canada, Portugal og Italien ikke respektere 2025-fristen, nogle gange meget, uden at bekymre sig mere end med rette (Luxembourg er et eksempel på det) på den anden side på grund af et meget højt BNP pr. og en meget lav befolkning).

Gulvetærsklen for en forsvarsindsats på 2 % etableret af NATO i 2014, repræsenterer derfor kun den laveste politiske fællesnævner for dets medlemmer, desuden i 2014, hvor opfattelsen af ​​truslen var radikalt anderledes i dag.

Russiske hære er meget stærkere i 2030 end i 2022

Truslen, og især truslen, som Rusland udgør mod Europa, har imidlertid udviklet sig mellem 2014 og i dag, og lover at udvikle sig yderligere i de kommende år, uanset afslutningen på konflikten i Ukraine.

T-14 Armata 9. maj 2015 Røde Plads
Den officielle præsentation af T-14 Armata under paraden den 9. maj 2015 til 70-året for sejren mod Nazityskland. Otte år senere er Armata stadig ikke operationel.

Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame.

Meta-Defense fejrer sit 5-års jubilæum!

LOGO meta forsvar 114 Forsvarets budgetter og forsvarsindsats | Forsvarsnyheder | Militære alliancer

- 20% på dit Classic- eller Premium-abonnement, med koden Metanniv24

Tilbuddet gælder fra 10. til 20. maj for online abonnement på et nyt Classic eller Premium, årligt eller ugentligt abonnement på Meta-Defense hjemmesiden.


For yderligere

1 KOMMENTAR

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler