Tankning af et KC-10 tankfly under flyvning: US Air Forces nye udfordring

Kan et tankfly tankes under flyvning af et andet fly, som ikke selv er et tankskib? Det er denne udfordring, som holdene på Travis Air Force Base i Californien tackler ved at udføre en omvendt tankning mellem en KC-10 Extender og en C-5M Super Galaxy for at øge rækken af ​​operationelle muligheder for det amerikanske luftvåben , især i Stillehavet.

Vi ved, at hvis vestlige luftstyrker udkonkurrerer deres potentielle modstandere i verden, såsom Rusland og Kina, er det ikke så meget gennem effektiviteten eller avancerede teknologier i dens jagerflåde, og heller ikke i forbindelse med en digital fordel, som nogle gange er vigtig i visse teatre. Dette er først og fremmest konsekvensen af ​​en meget effektiv og tæt forsynet flåde af støttefly, som f.eks. tankfly under flyvningen.

Alene det amerikanske luftvåben besidder tre fjerdedele af verdens tankfly og mere end 50 % af de tidlige luftvarslingsanordninger, de berømte Awacs. Vestblokken som helhed driver 90 % af verdens flåder i disse to områder.

Tankflyet, en meget effektiv kraftmultiplikator

Hver af disse enheder udgør imidlertid en meget effektiv kraftmultiplikator, når den fungerer. Således gør en Awacs det muligt at optimere responsen fra den jagerflåde, der er indsat i en sektor, at reagere på lufttrusler og koordinere anmodninger om støtte og strejker. Hvor der normalt er behov for 8 eller 12 jagerfly, giver en flåde på 4 eller 6 fly, koordineret af en Awacs, samme områdedækning.

KC-135 F-16
Tankning under flyvning gør det muligt at øge længden af ​​kampfly, men også, og frem for alt, at øge deres autonomi over indgrebszonen, der fungerer som en styrkemultiplikator.

Det samme gælder tankfly. Faktisk, i en operationel mission repræsenterer "tiden i området" af et kampfly forskellen mellem dets autonomi og returrejserne til og fra dets operationsbase. Meget ofte har en jæger kun et par minutter eller ti minutter over sin kampzone til at udføre sin mission, selv når den er tynget af påtrængende dåser.

Tankning under flyvningen gør det muligt at undgå disse transitruter, hvilket øger den tid et fly er i området betydeligt eller om nødvendigt giver det mulighed for at gå meget længere. Således giver et tankningsfly i området 8 eller 12 kampfly mulighed for at spare en rundtur til basen (variabel afhængig af afstanden fra basen og typen af ​​tankskib), for at opretholde den samme operationelle stilling. Kraftmultiplikatoreffekten er ret indlysende.

En dyr flåde for det amerikanske luftvåben, men sårbar og målrettet af modstanderen

Hvis kraftmultiplikatorrollen for Awacs og tankfly er indiskutabel, er den også ubestridelig for dem, der må modsætte sig den. Faktisk blev disse fly, fra begyndelsen af ​​70'erne, det prioriterede mål for modstander af jagerflyvning, især sovjetisk, som udviklede taktikker og våben til at eliminere disse fly, eller i det mindste afvise dem, ud over deres effektivitetszone.

Sådan er meget langtrækkende missiler, såsom 9M83 fra S-300V (SA-12 Gladiator) overflade-til-luft-systemet med en rækkevidde på 250 km, eller R-37 luft-til-luft missilet med en rækkevidde på 300 km, blev udviklet af sovjetiske ingeniører i 70'erne, for at komme i tjeneste i 80'erne. Målet her var at tvinge NATO-arbejdere og Awacs til at operere flere hundrede kilometer væk fra indsatslinjen, hvilket yderligere reducerede deres effektivitet med hensyn til at støtte Vestlig jagerflyvning.

S-35'ere affyrer et R-37M missil
Det russiske R-37M ultra-langrækkende luft-til-luft missil kan bæres af Mig-31 interceptor og Su-35s tunge jagerfly.

Det skal i denne henseende bemærkes, at sovjetterne, dengang russere og kinesere, stadig i dag foretrækker brugen af ​​tunge jagerfly med stor autonomi, såsom Flanker-familiens fly (Su-27/30/33/34) /35 og J-11/15/16), i stedet for at investere i en stor flåde af tankskibe til lufttankning. Det er dog rigtigt, at der især i Kina er blevet gjort en indsats for at styrke hele støtteflåden i løbet af de sidste ti år med udviklingen af ​​nye Awacs og ibrugtagningen af ​​T-tankflyet 20U.


Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Logo Metadefense 93x93 2 Avions Ravitailleurs | Actualités Défense | Aviation de Transport

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler