Er den russiske krigsindsats holdbar efter 2024?

Med en russisk krigsindsats på mere end 10 % i 2024, og politisk handling udelukkende fokuseret på dets hære, nærmer Rusland sig i dag en model for en krigerstat, som dem, der prægede historien.

Der er dog stadig mange spørgsmål vedrørende virkeligheden af ​​denne transformation, og især vedrørende denne models langsigtede bæredygtighed. Så vil Rusland kollapse under vægten af ​​sine forsvarsudgifter, ligesom Sovjetunionen før det? Det er langt fra sikkert…

Siden slutningen af ​​foråret 2022, og den åbenlyse fiasko i den indledende offensiv i Ukraine, har Vladimir Putin og Kreml påbegyndt en dybtgående transformation af det russiske samfund. Gennemført med bankende trommer har dette til formål at gøre Rusland til en krigerstat, idet krigen og forsvarsindsatsen sættes i centrum for statens handling, men også i landets økonomi og politiske organisation og sociale.

Siden denne metamorfose blev tydelig, er der opstået mange spørgsmål, især med hensyn til bæredygtigheden over tid af denne model, som i visse aspekter minder om Sovjetunionens fra 1975 til 1992. , hvor landet viede næsten 15 % af dets BNP og det meste af dets produktionsaktivitet til dets hære.

T-72B3 Rusland
Er den russiske krigsindsats holdbar efter 2024? 4

Faktisk har mange analyser en tendens til at rejse tvivl om denne models holdbarhed ud over et par års omstrukturering for at give illusionen af ​​et solidt økonomisk og socialt grundlag. Studiet af landets socioøkonomiske kontekst, forud for denne transformation, har dog en tendens til at moderere disse sikkerheder, og håbet om at se den russiske forsvarsindsats er kun et glimt i gryden.

Den russiske krigsindsatsmodel, som Vladimir Putin har pålagt siden 2022

I foråret 2022 blev det klart, at den store manøvre af den nordlige gruppe af de russiske hære, der ønskede at erobre Kharkiv og Kyiv for at skabe et politisk sammenbrud af landet, var en fiasko. Den russiske generalstab reorganiserede derefter hurtigt og ret effektivt sin strategi.

På initiativ af general Surovikin, den øverstkommanderende for den særlige militæroperation, trak de russiske styrker sig tilbage bag magtfulde forsvarslinjer, som har ændret sig meget lidt siden.

Hvis den russiske generals handling, der siden blev vanæret for sin position under oprøret ledet af Evgueni Prigogine i efteråret 2023, gjorde det muligt at omorganisere fronten og stabilisere den på den russiske side, den politiske magt og Vladimir Putin i bestemt forblev ikke inert, tværtimod.

Fra sommeren 2022 forpligtede de russiske myndigheder sig således til gennemgribende at transformere det socioøkonomiske grundlag, som det russiske samfund var bygget på siden USSR's afslutning. Denne metamorfose er helt organiseret omkring en forsvarsindsats, der vil mere end fordobles mellem 2022 og 2024 til at overstige 10% BNP, og som de russiske hære er blevet udstyret med, for 2024 med et samlet budget på 13 billioner rubler ud af de 36 milliarder på statsbudgettet, eller 600 % af det.

Su-57
De kommende år vil være præget af en stigning i antallet af nye generationers udstyr leveret til de russiske hære. I 2027 vil 75 Su-57 være i tjeneste med det russiske luftvåben.

Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Den Russiske Føderation | Forsvarsanalyse | Forsvarets budgetter og forsvarsindsats

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

1 KOMMENTAR

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler