Iran, Nordkorea… hvorfor og i hvilket omfang kan disse mellemmagter udfordre USA i dag?

Denne søndag gennemførte radikale elementer med tilknytning til Iran et massivt og koordineret angreb, ved hjælp af missiler og angrebsdroner, mod en amerikansk logistikbase i Jordan, hvilket resulterede i, at tre amerikanske soldater døde, samt 34 sårede. Angrebet repræsenterer indtil videre kulminationen på en eskalering ledet af Iran mod USA i Mellemøsten, da Nordkorea gør det samme på den koreanske halvø. Selvom de er uafhængige ved første øjekast, er disse to spændingsområder i virkeligheden meget mere forbundet, end det ser ud til.

Med hver ny provokation, uanset om det er iransk eller nordkoreansk, virker USA begrænset og meget forsigtigt i sine svar. Hvis Washingtons foranstaltning er indlysende, er den først og fremmest dikteret af en global strategisk kontekst, som hurtigt kan være meget ugunstig for den, med i baggrunden den russiske trussel mod Ukraine og Europa, og Kinas mod Taiwan og i Stillehavet. .

Faktisk, hvis hvert teater isoleret set allerede har et betydeligt potentiale for eskalering på relativt kort sigt, ser de ud til at være en del af en større og ellers bekymrende dynamik.

Hvad er udgangspunktet for den nye globale eskalering?

Rusland og Kina har ikke været bange for USA i ti år. Dette er i det mindste, hvad vi kan udlede af den radikale ændring i holdningen i både Moskva og Beijing, som fandt sted for omkring ti år siden, med den russiske intervention på Krim dengang i Donbass, på trods af Forpligtelsen fra USA til at garantere Ukrainske grænser til Budapest-memorandummet og med Kinas skærpelse af ni-linjers reglen i Det Sydkinesiske Hav, som med Taiwan.

Xi Jinping og Vladimir Putin
Kinas og Ruslands trodsige holdning over for USA udviklede sig næsten samtidigt, mellem 2012 og 2014, dvs. efter Vladimir Putins tilbagevenden til Kreml, og Xi Jinpings ankomst til magten.

Hvis den bane, som disse to hurtigt udviklende magter har fulgt, har bekymret vestlige militærstabe og kancellier i flere år, syntes Iran ligesom Nordkorea stadig at være under kontrol med Wien-aftalerne om det iranske atomprogram. , såvel som en vis form for normalisering af forholdet mellem Washington, Seoul og Pyongyang på den anden side.

I slutningen af ​​det foregående årti udviklede disse to lande sig imidlertid i retning af en meget mere krævende og krigerisk holdning over for USA, det gælder til dels i forbindelse med Trump-administrationens komplekse holdninger til emnet.

Men det er utvivlsomt siden 2020, og især fra starten af ​​den russiske offensiv i Ukraine, at Teheran og Pyongyang næsten i fællesskab har skiftet mod en holdning af aktiv trods mod USA og Vesten generelt. , der går så langt. at bruge offensive militære midler mod amerikanske styrker eller deres allierede.

3 døde, 34 sårede blandt amerikanske soldater: spændinger mellem Washington og Teheran har nået en ny milepæl

Hvis USA næsten iværksatte luftangreb mod Iran i 2019, efter at det iranske antiluftforsvar havde skudt en RQ-4A Global Hawk-drone ned, virker denne episode i dag næsten uskyldig i lyset af iranske provokationer mod de amerikanske styrker i de seneste år. uger.

Iran ødelagde RQ-4 Global Hawk i 2019
Ødelæggelsen af ​​en Global Hawk-drone af iransk antiluftskyts forsvar bragte USA inden for slående afstand af massive angreb mod Iran. Hvad vil der ske nu, hvor tre amerikanske soldater er blevet dræbt af angreb udført af iranske fuldmægtige?

Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Logo Metadefense 93x93 2 Tensions Moyen-Orient-Iran-Arabie Saoudite-Israël | Actualités Défense | Alliances militaires

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

1 KOMMENTAR

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler