Hvorfor er Vesten klart underlegen i 2024 i lyset af russisk atomdoktrin?

En nylig rapport udgivet af International Institute for Strategic Studies (IISS) analyserer i detaljer, Russisk atomdoktrin i dag, især med hensyn til den potentielle brug af ikke-strategiske atomvåben. Dette fremhæver talrige og væsentlige forskelle med vestlige doktriner, hvilket sætter Europa i en svag situation i mange tilfælde, herunder i den bistand, det kan yde Ukraine.

Hvad er grundpillerne i dag, som former denne doktrin om brug af atomvåben i Rusland? Hvorfor er det så effektivt mod vestlige lande, inklusive USA? Og hvordan truer det Ukraine og Europa?

Udviklingen af ​​doktrinen om brugen af ​​atomvåben, fra Sovjetunionen til Rusland

Under den kolde krig var brugen af ​​atomvåben allestedsnærværende i den sovjetiske doktrin. Til dette havde sovjetiske arsenaler en bred vifte af nuklear ammunition, lige fra artillerigranater til interkontinentale ballistiske missiler, herunder traditionelle bomber, undervandsminer og endda mortergranater. På det tidspunkt mente russisk doktrin, at atomvåben kunne bruges til taktiske formål, samtidig med at muligheden for strategisk eskalering blev holdt under kontrol.

Russisk Iskander-M atomdoktrin
Rusland har en bred vifte af blandede systemer, der er i stand til at bære et atomsprænghoved eller et konventionelt sprænghoved, såsom Iskander-M kortdistance ballistisk missil.

Denne holdning varede indtil slutningen af ​​den kolde krig, hvilket medførte ude af kontrol udgifter til at forsyne arsenalerne med atomvåben og ammunition og for at holde dem i god stand, hvilket ikke altid var tilfældet.

Hvis perioden efter afslutningen af ​​den kolde krig var præget af tilbagetrækningen af ​​et flertal af disse våbensystemer, vendte Rusland hurtigt tilbage til en defensiv holdning, som gjorde atomvåben til omdrejningspunktet for dets afskrækkelsesevner. , under indflydelse af vestlige interventioner mod Irak. eller Serbien, med betydelige langrækkende præcisionsangrebsaktiver.

Faktisk blev der fra begyndelsen af ​​2000'erne, og Vladimir Putins ankomst i spidsen for Kreml, gjort en betydelig indsats for at modernisere de russiske væbnede styrkers nukleare og blandede arsenal.

Som sådan er mange af den ammunition, der kommer nyheder i Rusland i dag, såsom Iskander-M kortdistance ballistiske missil, dens Kinzhal luftbåren version, Kalibr og Kh-101 krydsermissilerne og de strategiske missiler RS-28 Sarmat og R-30 Bulava, finder deres oprindelse eller deres teknologiske og industrielle omdrejningspunkt i begyndelsen af ​​2000'erne.

Den russiske hær har trænet i scenarier, herunder atomangreb siden 1999.

Samtidig blev brugen af ​​atomvåben til operationelle formål igen integreret i de russiske hæres store årlige øvelser, især under Zapad (vest)-øvelsen, som finder sted hvert fjerde år. , med scenariet. af en mulig konfrontation mod NATO-styrker.

øvelse Zapad 2021
Som alle Zapad-øvelser siden 1999 var Zapad 2021-øvelsen baseret på et scenarie, der integrerede de russiske hæres simulerede brug af et ikke-strategisk atomvåben.

Tilbagekomsten af ​​den simulerede brug af atomvåben af ​​de russiske væbnede styrker fandt sted så tidligt som Zapad 1999-øvelsen og blev integreret i alle Zapad øvelser efter, men også fra Zapad 2013, i scenarierne for de andre store øvelser Tcentr, Kavkaz og Vostok (øst).


Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Atomvåben | Forsvarsnyheder | Hypersoniske våben og missiler

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler