Frankrig ønsker at henvende sig til svenske Saab GlobalEye for at erstatte sine Awacs-fly

Frankrigs mulige erhvervelse af det svenske Saab GlobalEye tidlige luftvarslingssystem til erstatning for AWACS E-3F Sentry fra luft- og rumvåbnet, vil utvivlsomt være et af de store emner, som den franske præsident behandler i anledning af sit officielle besøg i Sverige, som begynder den 30. januar, hvor Paris og Stockholm vil uddybe deres industrielle samarbejde i forsvarsspørgsmål.

Men spørgsmålene ved dette besøg kunne meget vel gå langt ud over denne ene ramme, som allerede er strategisk. Alt tyder nemlig på, at den franske præsident ved denne lejlighed vil diskutere mulig svensk deltagelse i FCAS-programmet og måske endda andet ambitiøst samarbejde, såsom inden for kampdroner. Fordi Frankrig og Sverige i mange henseender deler den samme vision med hensyn til forsvar og europæisk industrielt samarbejde, men også lignende behov.

Sverige, en stor militær og industriel forsvarsnation i Europa

Skønt det var knyttet til sin neutralitet i lang tid, eller måske på grund af det, var Sverige under hele den kolde krig og derefter et af de europæiske lande, der mest delte Frankrigs holdninger i forsvarsspørgsmål.

For at sikre beskyttelsen af ​​sit enorme territorium, på trods af en relativt lille befolkning på kun 8 millioner indbyggere i 1980, havde Stockholm udviklet et kraftfuldt militært værktøj samt en betydelig forsvarsindustri, der gjorde det muligt at producere det væsentlige af sit udstyr, fra ubåde til kampfly.

Ubåd A26 Blekinge
Sverige er et af de få lande, der er i stand til at designe højtydende konventionelle ubåde, såsom den nye A26 Blekinge-klasse.

Som alle europæiske lande lod Sverige vagten i 2000'erne, med et forsvarsbudget så reduceret, at de svenske hære kun stillede 2 aktive operationelle bataljoner i 2015, sammenlignet med 15 brigader i 1990. Stockholm har dog aldrig holdt op med at støtte sin forsvarsindustri. , der producerer noget særligt vellykket udstyr som f.eks JAS 39 Gripen jagerfly, CV90 infanteri kampvogn, eller A-19 ubåden af ​​Götland-klassen.

Frem for alt gjorde Sverige status over truslens udvikling i Østeuropa i 2016, og genindførte obligatorisk, men delvis, militærtjeneste i 2017, støttet af en ny såkaldt Global Defense-doktrin, designet til at afholde en eventuel modstander fra at ville militært erobre landet.

Dens budgetmæssige konsekvenser har udviklet sig proportionalt i samme periode. Mens Stockholm kun afsatte 1 % af sit BNP til sine hære i 2015, dvs. 55 milliarder kroner (5 milliarder euro 2015), blev dette i 2024 bragt til 115 milliarder kroner (10 milliarder euro 2024) og 2,1 % af sit BNP, at tillade det fremme sit forsvarssystem op til 3 brigader, samt omkring tyve hjælpebataljoner, klar inden for 48 timer i 2025.

Hvis Sverige således snart tilslutter sig NATO, efter aftalen givet af det tyrkiske parlament, fortsætter det naturligvis med at investere fuldt ud i sit eget forsvar og i regionalt og europæisk kollektivt forsvar.

Emmanuel Macrons statsbesøg i Sverige for at uddybe forsvarsindustrielle bånd mellem de to lande

Det er i den sammenhæng, at den franske præsident Emmanuel Macron begynder et statsbesøg i Sverige den 30. januar. Hvis mange emner bliver diskuteret mellem den franske præsident og hans svenske kollega, Ulf Kristersson, vil fransk-svensk samarbejde inden for europæisk forsvars- og forsvarsindustri stå øverst på listen.

Akheron Jaguar MMP missil
Paris og Stockholm vil påbegynde samarbejde med det formål at udvide ydeevnen og kapaciteten af ​​MBDAs Akheron panserværnsmissil.

Faktisk, hvis, som sædvanlig, Paris havde spændt Stockholm i 2018, efter at Sverige har truffet voldgift til fordel for det amerikanske Patriot luftværns- og antimissilsystem til skade for den fransk-italienske SAMP/T Mamba, blev forbindelserne hurtigt normaliseret herefter med flere effektive forsvarsindustrielle samarbejder, som det drejer sig om anti- -tankammunition (VT4-raketter, Akheron-missiler, bonusgranater), detektionssystemer (girafradar, Awacs GlobalEye-fly osv.) og andre.

For hvis franske og svenske industrier ofte er i konkurrence, som f.eks Rafale ud mod Gripen, Blekinge ubåd ud mod Scorpene eller Marlin, eller CAESAR-pistolen vendt bueskytten, de ved også, hvordan man samarbejder meget godt, som i tilfældet med Neuron-programmet eller Meteor-missilet.

Frem for alt deler Paris og Stockholm tætte positioner med hensyn til europæisk forsvarsindustrielt samarbejde og styrkelsen af ​​europæisk strategisk autonomi, selv om Sverige fortsat er en tæt partner, især inden for forsvarsindustrien, af USA (Gripen engine, T -7A træningsfly osv.).

Frankrig overvejer, at Saab GlobalEye skal erstatte sine 4 AWACS E-3F radarfly

For at starte diskussionen kommer Emmanuel Macron ikke kun til Sverige med pæne ord. Faktisk vil adskillige forsvarsindustrielle samarbejdsprogrammer blive lanceret under dette besøg, især vedrørende udviklingen af ​​MBDAs Akheron panserværnsmissil, som vil blive udstyret med nye kapaciteter med Saab.

Men det store spørgsmål ved dette besøg vil utvivlsomt være de diskussioner, der vil blive indledt mellem de to lande, for at erstatte de 4 avancerede luftovervågningsfly AWACS E-3F Sentry fra luft- og rumstyrken med det svenske GlobalEye.

Vil svenske Saab Globaleye erstatte den franske E-3F?
En E-3F SDCA fra den 36. luftbårne detektions- og kontroleskadron. © A. Jeuland / Flyvevåbnet

Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Awacs og elektronisk krigsførelse | Forsvarsanalyse | Jagerfly

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler