GCAP 6. generations jagerprogram klar til at byde nye partnere velkommen

Positionerne for nogle af deltagerne i GCAP-programmet og FCAS har i de seneste uger udviklet sig markant med hensyn til deres potentielle åbenhed over for andre partnere, mens den franske præsident er på en forførelsesmission i Sverige, og Italien og Storbritannien siger, at de er åbne for, at der kommer nye deltagere i de kommende år. Vi kan derfor stille os selv spørgsmålet: er krigen om europæiske programmer for den nye generation af kampfly begyndt?

En radikal ændring i diskursen omkring GCAP-programmet

Kun et par uger siden, Japan høfligt, men bestemt afviste ansøgningsforslaget fra Riyadh om at deltage i GCAP-programmet. Selvom den blev støttet af London og Rom, blev den saudiske anmodning anset for at være for ventet af Tokyo, mens den indledende designfase, den der tjener til at definere programmets nøglebeslutninger med hensyn til teknologier, kapacitet og ydeevne, ikke fandt sted. slutter først i 2026.

GCAP Eurofighter-programmet Typhoon Arabie Saoudite
Japanernes afvisning af at deltage i GCAP-programmet ser ikke ud til at have afholdt Riyadh fra at erhverve de fyrre Typhoon yderligere planlagt, nu hvor Berlin har ophævet vetoretten.

Tokyos veto gav mening. En empirisk regel er faktisk, at omkostningerne og designtiden for et komplekst system, såsom et kampfly, stiger med kvadratroden af ​​antallet af deltagere. Et program med to partnere vil således være 1,4 gange dyrere og længere end det samme program udført af en enkelt aktør, men vil kun koste 70 % af individuel udvikling for hver deltager.

Derudover, jo større antal deltagere, især i den indledende designfase, jo flere begrænsninger pålægger hver deltager, og derfor vil enheden i sidste ende være tungere og mere kompleks. Dette uden overhovedet at nævne de til tider uforenelige forventninger mellem aktører, der kræver betydelige afkald eller, som det ofte er tilfældet, opgivelse af programmet.

Det tog dog ikke lang tid, før London og Rom vendte tilbage efter denne fiasko. Ja, af den italienske forsvarsminister Guido Crosettos stemme, har de tre partnere tilkendegivet, at de nu er parate til at byde nye deltagere velkommen til deres program, når denne indledende designfase er afsluttet, startende i 2026.

Belgiens ankomst og FCAS-programmets konvergens med Sverige

Denne meddelelse kom samme dag som starten af Emmanuel Macrons officielle besøg i Sverige, mens de svenske myndigheder meddelte, at de gav sig selv to år til at vurdere deres behov og deres muligheder, for at begynde udviklingen af ​​efterfølgeren til Gripen.

NGF af FCAS-programmet
FCAS-programmet vil byde Belgien velkommen i 2025 og måske Sverige i 2026.

Det er klart, at Sveriges potentielle deltagelse i FCAS-programmet vil være på dagsordenen for de diskussioner og forhandlinger, som vil blive ledet af den franske præsident og hans forsvarsminister, som ledsager ham til Stockholm, med deres svenske kolleger. Især da Sverige oprindeligt var en mindre partner i det britiske FCAS-program og Tempest-jageren, som var oprindelsen til GCAP-programmet.

Paris, Berlin og Madrid, som piloterer FCAS, har også taget et lille forspring i forhold til GCAP, da Belgien allerede har tilsluttet sig programmet med observatørstatus og burde tilslutte sig det fra 2025, dvs. inden afslutningen af ​​den indledende undersøgelse af fase 1B, som slutter i 2027, for at begynde designet af demonstratorer og derefter prototyper.

Mellem politiske og kommercielle spørgsmål og industrielle vanskeligheder er der et vanskeligt balancepunkt at finde

Det er klart, at de to programmer af europæisk oprindelse for nylig er begyndt at arbejde med industriel og kommerciel bearbejdning for at forsøge at samle andre partnere i og uden for Europa.


Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame.

Meta-Defense fejrer sit 5-års jubilæum!

LOGO meta forsvar 114 Internationalt teknologisk samarbejde Forsvar | Forsvarsnyheder | Tyskland

- 20% på dit Classic- eller Premium-abonnement, med kode Metanniv24Indtil Kun 21. maj !

Tilbuddet gælder fra 10. til 21. maj for online abonnement på et nyt Classic eller Premium, årligt eller ugentligt abonnement på Meta-Defense hjemmesiden.


For yderligere

1 KOMMENTAR

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler