Salget af F-35 til Tyrkiet overvejes igen af ​​Washington

Fungerende viceudenrigsminister Victoria Nuland sagde, at salget af F-35'er til Tyrkiet endnu en gang var en arbejdshypotese for den amerikanske administration, få dage efter at Joe Biden banede vejen for levering af F-16V'erne efter anmodning fra Ankara.

Præsident Erdogans bestræbelser på at normalisere forholdet mellem Tyrkiet og Grækenland og den tilladelse, som det tyrkiske parlament har givet til Sveriges optagelse i NATO, har synligt overbevist Washington om, at en ny dynamik kunne iværksættes for at bringe Tyrkiet tilbage i den vestlige fold. . Og F-35 vil naturligvis spille rollen som det amerikanske tilbud, for at overbevise Ankara om at gå på denne vej.

På vej mod et fornyet forhold mellem Ankara og Washington på baggrund af en ændring i Tyrkiets internationale holdning

Den holdningsændring, som præsident Erdogan, nyvalgt, har iværksat på den internationale scene i de seneste måneder, bærer tydeligvis frugt. Efter at have truet sidste år til affyre sine missiler mod Athen og beslaglægge manu militari de græske øer i Det Ægæiske Hav, blokere for Sveriges medlemskab af NATO, og efter at have flirtet, i fire år, med Rusland, Kina og Iran, har det tyrkiske statsoverhoved i flere måneder præsenteret et meget mere attraktivt ansigt for Vesten, og især for USA.

Erdogan Putin Su-57
Præsident RT Erdogan har ved flere lejligheder drøftet Tyrkiets mulige erhvervelse af krigere med Rusland.

For det første tog RT Erdogan til Grækenland for at møde sin kollega, K. Mitsotakis, for at normalisere og berolige forholdet til sin nabo og evige rival. Et par uger senere afsluttede han blokaden af ​​Sveriges medlemskab af NATO og opnåede et stort flertal i sit parlament i afstemningen om dette emne. Endelig synes Tyrkiet at have taget afstand fra Moskva og Beijing i de seneste måneder uden at bryde med dem, men ved at reducere intensiteten af ​​forbindelserne.

Denne ændring i holdning, og især aftalen om svensk medlemskab af NATO, blev straks hilst velkommen af ​​Washington. Præsident Biden opfordrede således Kongressen til at godkende, "uden forsinkelse", salget af 40 nye F-16V jagerfly, samt 80 moderniseringssæt til denne standard, for at modernisere de tyrkiske luftstyrker, i en kontrakt til en værdi af mere end 20 milliarder dollars.

For god ordens skyld, og for at berolige Athen, blev der annonceret et større udstyrsoverførsel og industrielt samarbejdsprogram inden for forsvarsområdet af USA og Grækenland, mens det amerikanske udenrigsministerium godkendte salget af 40 F-35A'er til det hellenske luftvåben , for 8,6 mia.

Denne positive dynamik mellem USA og Tyrkiet kunne godt gå langt ud over blot F-16V, som snart vil blive bestilt. Spørgsmålet om en mulig tilbagevenden af ​​Ankara i F-35-programmet ville faktisk nu blive rejst på de højeste niveauer i staten.

Den kaotiske rejse af F-35-salget til Tyrkiet

Alt startede meget godt for F-35 Lightning 2 i Türkiye. Den oprindelige partner i Joint Strike Fighter-programmet var det tyrkiske luftvåben, ligesom landets forsvarsluftfartsindustri, nøglepartnere med 30 fly under fast ordre og et samlet behov på 100 fly i 2018, dvs. dengang det største ikke-fly. - Amerikansk jagerflåde.

salg af F-35 til Tyrkiet
Lockheed-Martin havde allerede bygget 6 F-35A'er til det tyrkiske luftvåben, da landet blev udelukket fra programmet.

Efter kupforsøget i Tyrkiet i 2016 blev forholdet mellem Ankara og Washington dog hurtigt forværret, da Tyrkiet rykkede tættere på Vladimir Putins Rusland, Xi Jinpings Kina og endda fra Iran. Spændinger i Det Ægæiske Hav med Grækenland og Cypern, men også i Middelhavet med europæiske flådestyrker, der sikrede flådeblokaden af ​​Libyen, forværrede situationen yderligere.

Det var dog den tyrkiske intervention i det nordlige Syrien, mod de kurdiske allierede i USA og europæere over for Daesh, og især beslutningen om at erhverve antiluftskytssystemet S-400 fra Rusland, der beseglede F-35'erens skæbne. I Tyrkiet.


Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Fighter Aviation | Militære alliancer | Forsvarsanalyse

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler