Hvordan vil AI-aktiverede angrebsdroner ryste op i den globale strategiske ligning?

I de seneste måneder er meddelelserne mangedoblet om udviklingen af ​​en ny generation af angrebsdroner udstyret med kunstig intelligens for at styrke deres effektivitet, hvad enten det er i Rusland, Kina, Iran og endda i Nordkorea.

Langt fra at være anekdotisk, ankomsten af ​​denne nye generation af droner militær lang rækkevidde, hvis effektivitet er blevet demonstreret i Ukraine med Shahed 136, vil skabe en ny angrebskapacitet mod fjendens strategiske infrastruktur såvel som mod dens forsvarssystem, med effekter tæt på dem, der kan opnås ved brugen af atomvåben.

Mens de våbensystemer, der er i stand til at yde effektivt forsvar mod disse nye droner, stadig mangler at blive opdaget, kan vi forvente, at deres taktiske og strategiske potentiale og en særlig lav budgetmæssig og teknologisk adgangsbillet vil forårsage en dybtgående omvæltning af den globale strategiske ligning, der er etableret siden slutningen af ​​Anden Verdenskrig, udelukkende baseret på atomvåben.

Brugen af ​​Shahed 136 langtrækkende angrebsdroner mod ukrainsk civil infrastruktur

Fra september 2022 blev et nyt våben affyret af russiske styrker sammen med traditionelle ballistiske missiler og krydsermissiler, at angribe de ukrainske byer Kiev, Dnipro, Kremetchouk, Zaporozhye og Kharkiv. Langt fra de teknologiske våben, som Vesten begyndte at levere til de ukrainske styrker, var det en billig drone, let at producere og erhvervet i store mængder af Rusland fra Iran, Shahed-angrebsdronen. 136.

Shahed-136 angrebsdroner
Den iranske Shahed 136 langtrækkende angrebsdrone blev først afsløret i december 2021 og brugt i kamp i Ukraine fra september 2022.

For første gang blev droner brugt til at udføre strategiske missioner, nemlig at angribe civil infrastruktur og endda modstanderens befolkning. Den havde kun 2,5 m vingefang og 200 kg, men den var i stand til at rejse op til 2 km ved hjælp af sin MD-000 stempelmotor og præcist at ramme et mål takket være dens satellitføring for at detonere dens militære ladning på 550 til 30 kg.

Frem for alt var dets produktionspris, anslået til omkring $20 til $40, ikke i forhold til prisen på krydsermissiler, som indtil da blev brugt af Moskva, såsom Kalibr og Kh-000, men også med missilerne, der blev brugt til at modvirke det.

Mens russiske langdistanceammunitionslagre havde en tendens til at blive tomme, gav de omkring 800 Shahed 136'er leveret af Iran til Rusland russiske styrker mulighed for at opretholde et betydeligt pres på ukrainsk antiluftværn, som blev tvunget til at blive indsat og ansat for at beskytte landets strategisk infrastruktur. De forårsagede også et betydeligt forbrug af ammunition og spredning af DCA-styrker til de ukrainske hære.

Siden da er Shahed 136 og dens version produceret lokalt i Rusland, kaldet Geran-2, blevet systematisk anvendt som supplement til krydsermissil- og ballistiske missilangreb contre Ukrainsk civil og militær infrastruktur, ofte for at tiltrække ild fra DCA, der skulle beskytte dem, og dermed øge effektiviteten af ​​selve missilerne, som er meget mere ødelæggende.

På vej mod en anden generation af angrebsdroner udstyret med AI og mere effektive

Nye modeller af langtrækkende angrebsdroner er siden blevet brugt, hvad enten det er i Ukraine eller af Houthi-oprørerne og iranske hjælpestyrker, i Yemen og Irak. Dette er tilfældet med Shahed 238, en udvikling af 136'eren udstyret med en lille reaktor, hvilket giver den en anslået marchhastighed på mellem 600 og 800 km/t, sammenlignet med kun 185 km/t for den gamle model.

Shahed 238 angrebsdrone
Shahed 238-dronen er udstyret med en turbojet og ville have AI ombord, ifølge Teheran. Rusland har udviklet sin egen version af dronen, kaldet Geran-3, også udstyret med AI.

Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militære droner og robotter | Forsvarsanalyse | Russisk-ukrainsk konflikt

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler