Kapløbet om dræberdroner er godt i gang mellem store militærmagter i 2024.

Emnet dræberdroner har trukket overskrifter i Europa og USA i flere år. Sammenhæng mellem bevæbnede militære droner og kunstige intelligenser med stor autonomi, de repræsenterer på samme tid et vigtigt militært spørgsmål for gennemførelsen af ​​fremtidige konflikter, såvel som grobund for fantasi, hvad enten det er offentligt eller politikker.

Denne modsætning mellem militært behov på den ene side og offentlig frygt på den anden side vil snart være kernen i talrige debatter, mens andre lande, og ikke mindst som Rusland, Kina eller Iran, gør hurtige fremskridt i denne område, hvilket medfører en gennemgribende omstrukturering af magtbalancen.

For uanset om vi kan lide det eller ej, vil dronekrigen formentlig finde sted i en relativt nær fremtid, og kapløbet om at udstyre os selv med disse systemer er godt og grundigt i gang, mellem de store militærmagter i verden.

Dræberdroner, mellem kollektiv fantasi og meget ægte militær anvendelse

Hvis fremskridtene inden for kunstig intelligens generelt set opfattes positivt af den offentlige mening, vil den mulige fremkomst af " dræberdroner", der er i stand til at vælge deres egne mål og ramme dem, har i mange år opildnet den kollektive fantasi og den politiske debat til det punkt, at mange parlamenter allerede har truffet foranstaltninger for at forsøge at regulere det.

ukrainsk flådedrone
Droner spiller en central rolle i konflikten i Ukraine, herunder i flådedomænet, hvor ukrainske droner har sænket eller beskadiget mere end 20 % af den russiske Sortehavsflåde.

Fordelene, der forventes ved at indlejre AI om bord på droner, er dog ikke undgået noget hovedkvarter i verden, og de fleste militære droneprogrammer under udvikling er allerede udstyret med visse delegerede kapaciteter. til kunstig intelligens, hvad enten det er for at reducere operatørernes arbejdsbyrde eller for at forbedre ydeevne.

Som man kunne forvente, vil en større konflikt, som den, der finder sted i Ukraine, hurtigt have ændret sikkerhed på dette område, herunder militæret, og de droner, der i øjeblikket udvikles i mange lande, ses udstyret med meget mere avanceret AI, og frem for alt i stand til at erstatte, om nødvendigt, menneskelig voldgift.

På trods af de talrige forsikringer, der blev givet for et par måneder siden om dette emne, er kapløbet om at udvikle dræberdroner, uanset hvor tvivlsomt dette udtryk end måtte være, godt i gang mellem store militærmagter, som nu betragter det som en vigtig søjle i deres fremtidige militær. evner, at forsøge at begrænse eller besejre modstanderen.

Og den dynamik, der er i gang, vil højst sandsynligt være umulig at stoppe, hvilket vil dybt ændre selve karakteren af ​​konflikter og magtforhold i de kommende år.

Hvorfor er kunstig intelligens en game-changer ombord på militærdroner.

Det skal siges, at integrationen af ​​kunstig intelligens-moduler om bord på droner objektivt set øger deres ydeevne og effektivitet. Faktisk, hvis droner allerede dybtgående har ændret karakteren af ​​engagementer, hvad enten de er i luften, men også sikkert og under havene og i endnu mindre grad på land, lider de stadig af adskillige svagheder, hvilket i væsentlig grad påvirker deres operationelle potentiale.

iranske droner
Kunstig intelligens vil øge ydeevnen af ​​angrebsdroner i den nærmeste fremtid.

Så hvis visse flyve- og navigationsfunktioner allerede er leveret af kunstig intelligens, bruger de fleste af disse droner i dag et datalink, hvilket giver en operatør mulighed for at kontrollere banen, men også missionen, herunder i identifikation af mulige mål. Frem for alt er brandbeslutningen stadig den eneste beslutning, som en menneskelig operatør træffer.

Dette datalink udgør dog i dag den vigtigste svaghed, og den største begrænsning, vedrørende brugen af ​​militære droner. Dette er ikke kun ikke særlig diskret, da dronen udsender, dens emissioner kan derfor detekteres af visse egnede enheder, men det repræsenterer også en af ​​de største svagheder, der i øjeblikket bruges til at overvinde droner, nemlig dens sårbarhed over for elektromagnetisk interferens.

Frataget dets datalink eller blot signalet fra geolokaliseringssatellitter, finder langt de fleste droner, der bruges i dag, sig ude af stand til at handle og er derfor ikke til nogen nytte i kamp.

Derudover kræver dette datalink, at en operatør kontrollerer dronen. Det er derfor nødvendigt at have næsten lige så mange operatører som udstationerede droner, hvilket begrænser deres antal og derfor brugspotentialet, især til at mætte modsatrettede forsvar.

TB2 datalink Bayraktar Ukraine
Hvis datalinket byder på spektakulære billeder, udgør det også en af ​​de største svagheder ved droner, der bruges i øjeblikket, følsomme over for jamming og ikke særlig diskrete.

AI giver svar på alle disse områder. Det kan de naviger med præcision, selv uden et GPS-signal. De kan søge, detektere og identificere mål uden behov for et datalink og derved øge deres modstandsdygtighed over for jamming og dets skøn. Endelig giver de en enkelt operatør mulighed for at dirigere flyvningen og missionen af ​​adskillige droner samtidigt, uanset om det er en del af en sværmflyvning eller ej.

Det er klart, at fraværet af datalink ikke er uden at pålægge nogle begrænsninger, især med hensyn til evaluering af effektiviteten af ​​strejker, men også med hensyn til risikoen for fejlagtig identifikation af et mål.

For mange stabe opvejer fordelene ved at udstyre sig selv med droner, der er i stand til at udføre en mission i perfekt autonomi, herunder med dødelige angreb, klart større end begrænsningerne og risiciene.

USA, Rusland, Kina...: Stormagterne er gået i gang med udviklingen af ​​autonom AI til deres militære droner

Det er grunden til, at der i flere måneder nu har været stigende udmeldinger vedrørende udviklingen af ​​militærdroner udstyret med meget mere omfattende kunstig intelligens, end de kunne være indtil for nylig.

Konflikten i Ukraine fungerer på dette område som en kraftig accelerator. Så, i anledning af Army 2023-udstillingen, som blev afholdt i september sidste år i Moskva, præsenterede russiske producenter flere modeller af rekognoscerings- og kampdroner, udstyret med avanceret kunstig intelligens. Ifølge TASS-agenturet, ville brugen af ​​disse droner være startet i Ukraine for et par måneder siden.

murnition rodeuse Lancet
Rusland ville have udstyret Lancet 3 med kunstig intelligens for at øge dens ydeevne og modstandsdygtighed over for jamming

Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militære droner og robotter | Forsvarsanalyse | Russisk-ukrainsk konflikt

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler