Tyrkiet tilslutter sig European Sky Shield Initiative, og rykker tættere på F-35 og Typhoon.

Den 15. februar underskrev den tyrkiske forsvarsminister en hensigtserklæring om Tyrkiets medlemskab af European Sky Shield Initiative, eller ESSI, sammen med sin græske kollega Nikolaos Dendias. Denne meddelelse, som overraskede mange iagttagere, markerer en ny udvikling fra Ankaras side for at normalisere forholdet til Grækenland, men også europæerne og amerikanerne.

For at tilslutte sig ESSI vil Tyrkiet med stor sandsynlighed skulle erhverve Patriot antiluftfartøjs- og antimissilbatterier, foreslået i flere år af Washington, som et alternativ til det russiske S-400-system, leveret af Moskva til Tyrkiet i 2019, og ophavsmanden til adskillige amerikanske sanktioner, herunder Tyrkiets udvisning fra F-35-programmet.

Tyrkiet tilslutter sig European Sky Shield Initiative sammen med Grækenland

En underskriver denne hensigtserklæring om at blive medlem af ESSI, sammen med Nikolaos Dendias, sendte Yasar Guler, den tyrkiske forsvarsminister, adskillige samtidige beskeder til Grækenland, Tyskland og europæere som helhed.

For det første markerer det de fremskridt, der er gjort i de bilaterale forbindelser mellem Ankara og Athen, mens det for blot halvandet år siden, på sidelinjen af ​​det tyrkiske valg, RT Erdogan truede med at affyre sine ballistiske missiler mod større græske byer.

Startede for to måneder siden, af det fredelige møde mellem K. Mitsotakis, den græske premierminister, og RT Erdogan, den tyrkiske præsident, var denne forsoning forventet af både europæerne og amerikanerne, især for at lempe sanktionerne mod den tyrkiske forsvarsindustri.

European Sky Shield Initiative for Typhoon tyrkisk
Tyrkiets indtræden i ESSI og det sandsynlige erhvervelse af amerikanske Patriot-batterier vil sandsynligvis give Ankara mulighed for at lokke Berlin til at være i stand til at erhverve de 40 Eurofighters Typhoon i forhandling.

Senere godkendte det tyrkiske parlament med stort flertal Sveriges optagelse i NATO, efter emnet var blevet udnyttet af præsident Erdogan, i hans modstand mod europæerne og NATO, til anskaffelse af nye F-16, men også af Typhoon.

Hvis tilladelsen til at eksportere 40 nye F-16V'er og 80 sæt samt et stort antal dele, ammunition og vedligeholdelsessystemer, alt sammen for 20 milliarder dollars, blev hurtigt opnået af Ankara, efter tilladelsen givet i Stockholm til at tilslutte sig Atlanterhavsalliancen , opkøbet af omkring fyrre Eurofighters Typhoon, i forhandlinger i flere måneder, var stadig i stå, stillet over for tyske tøven.

Det andet budskab er derfor tiltænkt europæere og mere specifikt Berlin. Ved at tilslutte sig ESSI, et tysk initiativ, der sigter mod at harmonisere og sammenkoble alle deltageres antiluft- og missilforsvarssystemer, og dem er der allerede mange af, Yasar Guler sikrer helt sikkert ophævelsen af ​​det tyske veto vedrørende Typhoon.

Berlin ville i virkeligheden have store vanskeligheder med at retfærdiggøre et sådant afslag på at eksportere, samtidig med at Tyrkiet accepterede det mest strategiske ikke-nukleare initiativ, der blev lanceret i Europa, under tysk ledelse.

Ankaras erhvervelse af amerikanske Patriot-batterier bliver mere og mere sandsynligt

Den tredje besked, sendt ved underskrivelsen af ​​denne hensigtserklæring, er åbenbart tiltænkt Washington. Faktisk sørger ESSI, som den er organiseret i dag, kun for sammenkobling af tre typer antiluftfartøjs- og antimissilsystemer: den tyske IRIS-T SLM på kort og mellemlang rækkevidde, den amerikanske Patriot på lang rækkevidde og med endo-atmosfærisk aflytning, og det israelske Arrow-3 exo-atmosfæriske anti-missilsystem, erhvervet udelukkende af Tyskland.

HISAR-A Türkiye
Tyrkiet har udviklet HIDAR-A- og HISAR-U-systemerne, der tilbyder lignende ydeevne som det tyske IRIS-T SLM

Det er dog meget usandsynligt, at de tyrkiske hære køber IRIS-T SLM. Faktisk har de siden 2021 implementeret kortrækkende HISAR-A og mellemdistance HISAR-U-systemer, udviklet af Roketsan og Aselsan, hvis ydeevne er sammenlignelig med det tyske systems.


Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame.

Meta-Defense fejrer sit 5-års jubilæum!

LOGO meta defense 114 Luftværnsforsvar | Forsvarsnyheder | Tyskland

- 20% på dit Classic- eller Premium-abonnement, med koden Metanniv24

Tilbuddet gælder fra 10. til 20. maj for online abonnement på et nyt Classic eller Premium, årligt eller ugentligt abonnement på Meta-Defense hjemmesiden.


For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler