Tyrkisk TAI Kaan-jager går i luften og driver den tyrkiske luftfartsindustri ind i eliten

11 måneder efter sin første taxa foretog den nye tyrkiske TAI Kaan jagerfly, fra TF-X programmet, sin første flyvning den 20. februar, ifølge landets myndigheder. Selve flyvningen varede kun 11 minutter, da et tyrkisk luftvåben F-16D ledsagede prototypen til sin jomfruflyvning, gear ned, som det skulle være.

Dette er en stor succes for den tyrkiske forsvarsluftfartsindustri, og især TAI, som piloterer programmet, og som kommer knap 10 måneder senere den første flyvning af Hürjet trænings- og angrebsfly, det første militærfly udstyret med en turbojet, designet af landets industri.

Den første flyvning med TAI Kaan fandt sted et år før den oprindelige tidsplan

Mens den indledende tidsplan for TF-X-programmet sørgede for en første flyvning i 2025, vil dette have fundet sted denne 20. februar 2024næsten et år i forvejen. Det markerer starten på anden fase, flyvetests, af designet af flyet, der skal erstatte det tyrkiske luftvåbens F-16 C/D fra anden halvdel af indeværende årti.

21 meter lang med et vingefang på 14 meter, TAI Kaan har en estimeret maksimal startvægt på 27 tons, hvilket placerer den i kategorien mellem jagerfly, som f. Rafale (25 tons), Eurofighter Typhoon (23,5 tons) eller Super Hornet (29,9 tons), men også den sydkoreanske KF-21 Boramae (25,5 tons) og den kinesiske FC-31 (mellem 25 og 28 tons afhængig af motor).

KF21 Boramae første flyvning e1658321076803 Jagerfly | Forsvarsnyheder | Konstruktion af militærfly
TAI Kaan har i mange henseender meget lighed med den sydkoreanske KF-21 Boramae, som i øjeblikket er ved at afslutte sin flyvetestfase, og som forventes at gå i industriel produktion snart.

Den er drevet af to amerikanske GE F110 turbojetfly, der udvikler en trykkraft på næsten 8 tons og mere end 13 tons med efterforbrænding, hvilket giver den et tryk-til-vægt-forhold tæt på 1, selv når den starter i en tung konfiguration af kæmpe.

Flyelektronikken i TFX Kaan er udelukkende tyrkisk, med det nu traditionelle, til moderne enheder, AESA-radar, beskyttelses- og elektroniske krigsførelsessystemer og elektro-optisk detektionssystem med infrarød og videokanal.

Det er designet til at bruge en lang række luft-til-luft-, luft-til-overflade- og luft-til-overflade-ammunition af tyrkisk fremstilling, herunder luft-til-luft-missilerne fra Görtüc-programmet, Kuzgun air-to -jord-/overfladeammunition og spillet Cakir. Det forventes også at være i stand til at anvende det europæiske Meteor luft-til-luft missil og det britiske Spear luft-til-jord missil.

Endelig, ligesom Boramae, blev enheden designet til at have øget diskretion, uden at kunne beskrives som snigende.

En rigtig succes for den tyrkiske militærluftfartsindustri og et lovende eksportmarked

Hvis TAI Kaan stadig har meget at demonstrere, især i flyvetestfasen, efterlader den derfor på papiret seriøse argumenter at forføre, selvom prisen også lover at være høj, omkring 100 millioner dollars pr. eksemplarifølge visse tyrkiske erklæringer er prisen på en Rafale, An Typhoon eller en Super Hornet.

Hurjet før TAI Kaan
Hürjet, det første tyrkisk-designede turbojet kampfly, foretog sin første flyvning i april 2023, for blot 10 måneder siden.

Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame.

Meta-Defense fejrer sit 5-års jubilæum!

LOGO meta defense 114 jagerfly | Forsvarsnyheder | Konstruktion af militærfly

- 20% på dit Classic- eller Premium-abonnement, med kode Metanniv24Indtil Kun 21. maj !

Tilbuddet gælder fra 10. til 21. maj for online abonnement på et nyt Classic eller Premium, årligt eller ugentligt abonnement på Meta-Defense hjemmesiden.


For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler