Ungarn, Filippinerne: den svenske JAS 39 Gripen genvinder eksportfarver

JAS 39 Gripen enmotors jagerfly, som foretog sin første flyvning i 1988, er universelt anerkendt som et fly med fremragende præstations-prisforhold. Meget effektiv og økonomisk i brug gav den svenske Saab mulighed for at vinde adskillige vigtige eksportmarkeder i 2000'erne med Ungarn (14 enheder), Tjekkiet (14 enheder), Sydafrika (26 enheder). kopier) og Thailand (18 enheder) ), derefter med Brasilien for 36 nye Gripen E/F i 2015.

Efter en lavkonjunktur kunne eksporten af ​​Stockholm-jagerflyet tage fart igen, mens Ungarn netop har annonceret ordren på yderligere 4 JAS 39 Gripen C enkeltsæder, og Manila og Stockholm har indledt forhandlinger om potentiel anskaffelse af en flåde på 18 jagerfly. eller mere.

Ingen internationale ordrer i 9 år mod F-35A, F-16V og Rafale

Efter en periode på ti år med eufori, fra 2005 til 2015, med salg af 106 kampfly, en rekord for Sverige, siden J35 Draken eksporterede 125 eksemplarer til 3 europæiske lande (Finland, Danmark og Østrig) i årene 60 og 70, Saab var begyndt en bekymrende krydsning af ørkenen.

J-35 Draken Saab Swedish Air Force
J-35 Draken er stadig det mest eksporterede svenske kampfly i dag med 125 eksempler.

Selvom den er meget aktiv, kommercielt set, så den svenske flyproducent sig besejret af den amerikanske F-35A i Finland, Canada, Schweiz og Tjekkiet, mens Bulgarien og Slovakiet foretrak F-16A.XNUMXV, og Kroatien vendte sig mod Rafale français.

Faktisk siden ordren på 60 Gripen E/F til Flygvapnet, det svenske luftvåben, i 2013, og valideringen af ​​kontrakten for 36 Gripen E/F, med lokal produktion, for det brasilianske luftvåben, valideret af parlamentet landet i 2015 forblev ordrebogen for Gripen desperat tom.

Desuden synes de nuværende forhandlinger, f.eks. i Chile eller Colombia, særligt anfægtede, især af den amerikanske F-16 og Rafale fransk, og den brasilianske orden af anden tranche af 34 Gripen E/F, der er forestående i flere år, kæmper stadig for at blive til virkelighed.

En ny ordre på 4 JAS 39 Gripen C til det ungarske luftvåben

I denne dystre sammenhæng, meddelelsen afgivet den 23. februar af Micael Johansson, Saabs præsident, angående den nye ordre på 4 JAS 39 Gripen C'er fra Budapest, selv om den er beskeden, er af stor symbolsk betydning for den svenske flyproducent.

Efter at Den Tjekkiske Republik meddelte, at den henvendte sig til den amerikanske F-35A, og Helsinkis valg, for at vælge det samme fly i stedet for at satse på interoperabilitet med sin svenske nabo og allierede, havde Saab hårdt brug for nogle gode nyheder for at bryde den mørke stribe, den havde været igennem.

JAS 39 Gripen C Ungarsk luftvåben
Det ungarske luftvåben bruger 14 enkeltsæder JAS-39 Gripen C'er og 2 tosæder Gripen D'er.

Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Fighter Aviation | Forsvarsnyheder | Brasilien

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

2 Kommentarer

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler