Den fransk-tyske konfrontation for at lede europæisk forsvar hæmmer reaktionen på Rusland

Fik den fransk-tyske konfrontation omkring den formodede ledelse af europæiske forsvarsinitiativer styr på Thierry Bretons ambitioner vedrørende det europæiske forsvarsindustriprogram?

Faktisk, hvor EU-kommissæren håbede på 100 milliarder euro til at genoplive og styrke den europæiske forsvarsindustri og til at finansiere ukrainske behov for at møde Rusland, dette vil kun have opnået 1,6 milliarder euro fra EU, en dråbe i havet i lyset af de udfordringer, der skal løses.

Bag denne forspildte mulighed for EU, i de værste tider, kan vi gætte på miasmaen af ​​denne konfrontation mellem Paris og Berlin og et veto fra Tyskland, som ikke støder på de samme vanskeligheder som Frankrig, for at finansiere sine europæiske ambitioner forsvarsmæssigt, og som ikke har noget ønske om at give franskmændene, men også andre, såsom Italien, midlerne til at udfordre sit eget lederskab på dette område.

Faktum er i dag, at denne mindre og mindre plettede foliekonfrontation mellem Paris og Berlin for ledelsen af ​​det europæiske forsvar hæmmer europæernes kollektive reaktion på den russiske trussel og deres støtte til Ukraine betydeligt.

Forsvarseuropa: en idealiseret fransk-tysk ambition, men dårligt indrammet

Paradoksalt nok kommer selve ideen om Defense Europe, i dets endelige form, i det mindste fra et fransk-tysk initiativ. I 2017, efter Emmanuel Macrons ankomst til Élysée, og spændingerne mellem Angela Merkel og Donald Trump, engagerede Paris og Berlin i fællesskab en række initiativer med det formål at opbygge dette forsvars Europa omkring det fransk-tyske par.

Fransk-tysk konfrontation Merkel Macron
Selvom den franske præsident Emmanuel Macron og den tyske kansler Angela Merkel var forpligtet til et fælles program for at skabe fremkomsten af ​​Forsvarseuropa, så i to modsatte retninger for at føde det.

I hurtig rækkefølge annoncerede de i fællesskab lanceringen af ​​adskillige strukturerende forsvarsprogrammer for fremtiden for europæiske hære, med FCAS 6. generations kampfly, MGCS til udskiftning af Leclerc kampvogne og Leopard 2, CIFS inden for artilleri, MAWS inden for maritim patrulje, og Tiger 3, vedrørende kamphelikoptere.

På det tidspunkt var den fransk-tyske samhørighed sådan, at Emmanuel Macron og Angela Merkel endda talte om oprettelsen af ​​en europæisk hær, der banede vejen for Europas fremkomst i den globale koncert af supermagter. .

Men hurtigt kom visse realiteter til at udhule, for derefter at skære, disse sandsynligvis alt for idealiserede ambitioner. Således blev Tiger 3-, MAWS- og CIFS-programmerne successivt opgivet af Berlin, enten for at vende sig til rent nationale løsninger eller for at vende sig til amerikansk udstyr, mens forholdet mellem Berlin og Washington normaliserede sig.

De to overlevende programmer, FCAS og MGCS, stødte på mange forhindringer og var ved flere lejligheder på randen af ​​implosion på baggrund af uenigheder omkring spørgsmål om deling mellem franske og tyske industrier.

I begge tilfælde var den faste indgriben fra de to landes ansvarlige ministre nødvendig for at bevare dem, uden i øvrigt at deres fremtid var absolut garanteret, tværtimod.

Gentagne angreb mellem Paris og Berlin i de seneste måneder på forsvarsspørgsmål

Det må erkendes, at angrebene i dette område hovedsageligt kom fra Tyskland, indtil for nylig. Dette var tilfældet, da Olaf Scholz præsenterede European Sky Shield-initiativet i Prag i august 2022 med det formål at skabe et homogent antiluft- og missilskjold i Europa.

Olaf Scholz
I de seneste uger har franske og tyske ledere øget deres gensidige angreb, konsekvenserne af to modsatrettede visioner og to konkurrerende ambitioner i Europa, hvad angår forsvar.

Dette er faktisk baseret på tre luftværnssystemer, det tyske Iris-T SLM, det amerikanske Patriot og det israelske Arrow 3, undtagen andre europæiske antiluftskytssystemer, såsom det franske SAMP/T Mamba. -Italiensk , svarende til Patriot, eller den franske Mica VL og den norske Nasams, sammenlignelig med den tyske Iris-t SLM.


Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Logo Metadefense 93x93 2 Forsvarspolitik | Tyskland | Militære alliancer

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler