Hvorfor er luftværnsartilleri igen ved at blive et troværdigt alternativ til missiler?

Uanset om det er inden for de ukrainske styrker, vendt mod russiske droner, eller om bord Vestlige destroyere og fregatter i Det Røde Hav, har antiluftfartøjsartilleriet i de seneste uger genvundet de adelsbreve, som det så ud til at have mistet siden begyndelsen af ​​70'erne, til fordel for missilet.

Om det er at reagere på den meget ugunstige budgetmæssige ligning sammenlignet med iransk-designede angrebsdroner, eller at reducere missilforbruget, mens industrien ikke er i stand til at producere genopfyldning så hurtigt, som de forbruges, enkelhed, rusticitet og de lave omkostninger forbundet med brugen af antiluftskyts er igen blevet afgørende kriterier, især i håndteringen af ​​konflikter, der forventes at vare ved.

Men har kanonen virkelig den fordel, mod droner, stand-off ammunition og andre krydsermissiler, frem for luftværnsmissiler? Et spørgsmål, som det ofte er tilfældet, meget mere komplekst, end det ser ud ved første øjekast.

Udskiftning af luftværnsartilleri med missiler i 60'erne og 70'erne

Hvis de første jord-til-luft missiler dukkede op i 50'erne, med den sovjetiske S-75 Dvina (1957) og den amerikanske MiM-14 Nike Hercules (1955), havde disse systemer først og fremmest til formål at imødegå truslen fra tunge bombefly, der opererede kl. høj og meget høj højde, og i høj hastighed, hvilket gør aflytning af jagerfly usikker.

S-75 Dvina norvietnam
Skønt den blev ophøjet til status som et nationalt symbol, skød Nordkoreas S-75 Dvina kun 8 % af alle amerikanske jagerfly, der blev tabt i kamp under Vietnamkrigen.

Beskyttelse mod taktisk luftfart var indtil 60'erne primært afhængig af overflade-til-luft artilleri, selvom missilsystemer dedikeret til denne mission, såsom American Hawk (1962) og den sovjetiske 2K12 (1967), dukkede op i løbet af dette årti.

Af de 2 fly fra det amerikanske luftvåben, den amerikanske flåde og det amerikanske marinekorps tabte i kamp (undtagen ulykker) under Vietnamkrigen, blev kun 500 tabt af nordvietnamesiske overflade-til-luft missilsystemer. , og 205 af vietnamesiske jagt. De mere end 269 tilbageværende fly blev skudt ned af de nordvietnamesiske hæres antiluftskyts.

Hanoi indsatte derefter mere end 10 antiluftskytsbatterier lige fra 000 og 12,7 mm tunge maskingeværer til 14,5 mm S-60 kanonen, der affyrede mere end en granat i sekundet i en afstand på op til 57 m, når de blev koblet sammen med radarvejledning.

Hvis dette forsvar viste sig effektivt mod det amerikanske jagerfly, viste det sig hurtigt, at antiluftskytsene mobiliserede betydelige menneskelige ressourcer, mere end 120 nordvietnamesiske soldater blev dedikeret til denne mission alene, og krævede en meget høj tæthed for at være effektive.

F 4J VF 96 Showtime 100 bevæbnet nedefra Luftværnssystem | Tyskland | Forsvarsanalyse
De omkring 8 luftværnskanoner og 000 antiluftskyts tunge maskingeværer indsat af Nordvietnam ødelagde 2000 af de 2000 amerikanske jager-, bombe- og fastvingede fly tabt i kamp under Vietnamkrigen.

Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame.

Meta-Defense fejrer sit 5-års jubilæum!

LOGO meta defense 114 Luftværnssystem | Tyskland | Forsvarsanalyse

- 20% på dit Classic- eller Premium-abonnement, med kode Metanniv24Indtil Kun 21. maj !

Tilbuddet gælder fra 10. til 21. maj for online abonnement på et nyt Classic eller Premium, årligt eller ugentligt abonnement på Meta-Defense hjemmesiden.


For yderligere

1 KOMMENTAR

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler