Rafale i Serbien: en strategisk og historisk kontrakt for Frankrig og Dassault inden for 2 måneder

Vil Serbien være den ottende eksportkunde Rafale fra Dassault Aviation? Det er i hvert fald, hvad der fremgår af de nylige udtalelser fra den serbiske præsident, Aleksandar Vucic, i anledning af præsident Macrons officielle besøg i Beograd i begyndelsen af ​​ugen.

Ifølge det serbiske statsoverhoved vil hans land underskrive, inden for to måneder, en fast ordre på 12 fly Rafale, bestemt til F4-standarden, og dette i nærværelse af den franske præsident.

Selvom det åbenbart er nødvendigt at opretholde en vis reserve, så længe den officielle ordre ikke er blevet underskrevet og depositummet betalt, især med hensyn til et land som Serbien, stadig er involveret i territoriale krav og spændinger med sine naboer, og mere specielt, med Kosovo, aldrig forhandlingerne mellem Paris og Beograd, startede for flere år siden, vil have været så tæt på succes.

For at undgå at skulle tilføje "Hvis ordren blev underskrevet" til hvert afsnit og den generelle brug af det betingede, vil vi i det følgende overveje, at præsident Vucics udtalelser er tilstrækkelige til at overveje den fremtidige rækkefølge på 12. Rafale for det serbiske luftvåben, som gyldigt, hvis det endnu ikke er officielt, mens man holder de tidligere etablerede forbehold for øje.

Et strategisk skift af Serbien mod Den Europæiske Union på bekostning af Rusland

Denne ordre vil markere et meget dybtgående skift i Beograd mod Den Europæiske Union. Traditionelt lå Serbien i virkeligheden tæt på Moskva, og det udstyrede sig primært med russisk udstyr og fly før i tiden.

Mig-29 serbisk
Der er stadig 14 Mig-29'er i tjeneste med det serbiske luftvåben. Disse fly er kun blevet lidt moderniseret og kan ikke effektivt modsætte sig moderne jagerfly.

Indtil for nylig, for kun få år siden, modtog de brugte MIG-29 fra de russiske luftstyrker, dels for at erstatte det fly, der blev tabt under Kosovo-krigen i 1999 mod styrkerne fra Den Russiske Føderation. 35 kamp- og MI-17 manøvrehelikoptere og et Pantsir M1 luftværnsbatteri.

En del af disse ordrer blev dog udskudt, efter Rusland blev sat under sanktion af Vesten, og mere specifikt af USA i 2019, gennem CAATSA-loven.

Siden da har Beograd henvendt sig til Beijing for visse militære erhvervelser, især 4 mellem- og langrækkende luftforsvarsbatterier HQ-22, et ukendt antal HQ-17 kortrækkende batterier og CH-92 og CH-95 kampdroner.

Serbien har også vendt sig meget mere massivt mod Europa på dette område med rækkefølgen af ​​H145M lette helikoptere, C-295 transportfly samt GroundMaster 200 og 400 radarer, og Mistral 3 kortrækkende overflade-til-luft missiler.

I denne sammenhæng ordren på 12 fly Rafale fra Frankrig, til en værdi af omkring 3 milliarder euro med dele, ammunition og træning inkluderet, udgør den største våbenimportkontrakt underskrevet af Beograd i de sidste 30 år, samt et dybtgående skift mod Europa, hvorefter landet har opnået kandidatstatus for Den Europæiske Union siden 2012.

Frankrigs rolle som et sikkerhedsomdrejningspunkt på Balkan

Hvis denne ordre i væsentlig grad styrker chancerne for, at Serbien på mere eller mindre kort sigt tilslutter sig EU, giver det også Frankrig en central rolle i at kontrollere spændinger på Balkans.

CH-92 Serbien
Serbiske luftvåben bruger kinesiske CH-92 kampdroner.

Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame.

Meta-Defense fejrer sit 5-års jubilæum!

LOGO metaforsvar 114 analyserer forsvar | Jagerfly | Forsvarskontrakter og udbud

- 20% på dit Classic- eller Premium-abonnement, med kode Metanniv24Indtil Kun 21. maj !

Tilbuddet gælder fra 10. til 21. maj for online abonnement på et nyt Classic eller Premium, årligt eller ugentligt abonnement på Meta-Defense hjemmesiden.


For yderligere

2 Kommentarer

  1. Jeg håber, de er udmærket klar over, at russisk propaganda fuldstændig har korrumperet dette land...salg rafaleSerbien betyder at fordømme Bosnien på kort sigt og give en til russerne....
    Virkelig ikke en god idé 🙁

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler