Kan Defense Eurobonds genoprette balancen i erhvervelserne af europæiske hære?

- Annonce -

For et par dage siden foreslog den estiske premierminister, Kaja Kallas, at bruge forsvars-eurobonds til at finansiere en europæisk plan, der skulle finansiere den hurtige modernisering af EU's hære.

Ligesom Covid-krisens Coronabonds ville disse Defense Eurobonds gøre det muligt at overvinde de budgetmæssige begrænsninger, som i dag hæmmer de europæiske hære i deres moderniseringsindsats, og staterne i den militære støtte, der ydes til Ukraine.

Dette initiativ kan dog, afhængigt af hvordan det er udformet, også være et værdifuldt værktøj til at udvide og modernisere den europæiske forsvarsindustri, især ved at tilskynde europæerne til at vende sig meget mere, end de gør i dag, mod militært udstyr, der er designet og fremstillet på det gamle kontinent.

- Annonce -

Kun 22 % af EU-hærenes opkøb vedrører europæiske forsvarsvirksomheder

Faktisk ifølge en nylig rapport udgivet af IRIS, en fransk tænketank, repræsenterer andelen af ​​europæisk-designede forsvarsmaterialer og -udstyr i de nylige erhvervelser af hærene på det gamle kontinent kun 22 %, mens USA alene ville få 63 % af de samlede europæiske investeringer i dette område.

F-35 USAF Elephant Walk
Ud af 100 millioner euro brugt af europæiske hære på anskaffelse af forsvarsudstyr i de seneste år, er 63 millioner brugt i USA, 15 millioner i ikke-europæiske lande og kun 22 millioner inden for det industrielle og teknologiske europæiske forsvar.

I sig selv er denne procentdel ikke en overraskelse. Faktisk har amerikanske producenter i de senere år vundet størstedelen af ​​våbenkontrakter tildelt af europæiske lande, herunder på områder, hvor europæiske industrier har effektive og konkurrencedygtige tilbud.

Vi tænker naturligvis på flodbølge F-35, valgt eller snart valgt af mere end femten europæiske luftstyrker, herunder i lande med et højtydende kampfly af lokalt design, som det er tilfældet med Tyskland, Italien og højst sandsynligt snart, fra Spanien, Med Typhoon.

- Annonce -

Dette er også tilfældet i antiluftskyts forsvar, med Patriot valgt af 5 europæiske lande, hvor den europæiske SAMP/T Mamba, mindst lige så effektiv og billigere, kun er i drift i Frankrig og Italien. , de to lande, der designet det.

Ud over USA har andre lande gjort spektakulære gennembrud i de senere år i Europa, især Sydkorea med K2-tanken og den K9 selvkørende pistol, eller endda Israel, med ATMOS-kanonen, eller endda forskellige missilsystemer, såsom SPIKE anti-tank missil.

Hver gang er der mindst ét, nogle gange mere, europæisk udstyr, med identisk eller endda overlegen ydeevne, og alligevel ignoreret af de europæiske hære og ledere, som på samme tid har valideret det europæiske strategiske kompas med det formål præcist at øge . EU's strategiske autonomi inden for forsvarsindustrien.

- Annonce -

Sætter køb af europæisk udstyr i centrum af Eurobonds Defence-modellen

Det er netop her princippet om Forsvars-eurobonds, foreslået af Estlands premierminister Kaja Kallas, der har til formål at finansiere moderniseringen af ​​europæiske hære for at imødegå den hurtige udvikling af truslen, kan spille en bestemmende og strukturerende rolle til fordel for en dybtgående kulturel forandring i EU-hærene.

Eurobonds forsvar Kaja Kallas
Da han talte på sikkerhedskonferencen i München 2024, støttede Kaja Kallas, den estiske premierminister, ideen om at lancere en europæisk fond på 100 milliarder euro, beregnet til at modernisere europæiske hære og finansieret af forsvars-eurobonds.

Det ville naturligvis være nytteløst at håbe på at kunne påtvinge, at det udstyr, der finansieres af den således oprettede europæiske fond, blot er forbeholdt europæiske våbenselskaber.

En sådan foranstaltning ville faktisk ikke længe modstå lobbyisme, både fra USA og dets forsvarsindustri og fra europæiske lande, der er vant til at henvende sig til Washington, men også til Seoul eller Jerusalem, for deres våbenkontrakter.

Det er dog muligt strukturelt at forbinde foranstaltningens økonomiske holdbarhed med indkøb af udstyr, der er produceret ud over en vis repræsentativitet, inden for EU, hvilket gør det meget vanskeligere for traditionelle våbeneksportører og deres europæiske kunder , at komme og lægge pres på emnet.

Forsvarsindustriens budgetmæssige tilbagevenden er kernen i bæredygtigheden af ​​en europæisk fond til modernisering af hærene

For at opnå dette er det nødvendigt at sætte det budgetmæssige afkast, der genereres af den europæiske forsvarsindustris aktivitet, i centrum af den økonomiske bæredygtighedsmodel for forsvars-eurobonds og i den tilknyttede europæiske investeringsfond.

Patriot Tyskland
På trods af at have en stærk forsvarsindustri er Tyskland en stor kunde i den amerikanske våbenindustri, hvorfra man for nylig bestilte P8 Poseidons, F-35'er og endda Patriot-missiler.

Lad os først huske, som nævnt i en tidligere artikel om emnet, at Europa-Kommissionen ikke vil være i stand til at omsætte den økonomiske model for Coronabonds til den for Defense Eurobonds. Coronabonds har faktisk allerede foregrebet alt det budgetmæssige råderum, der bruges til at finansiere deres bæredygtighed.

Det er derfor vigtigt at bringe forsvars-eurobonds til live, at forestille sig en anden indtægtskilde, der er i stand til at finansiere en del af investeringerne i form af direkte støtte, som de vil blive bygget på, mens de øvrige 50 % finansieres efter et lavt princip. -rentelån, såsom Coronabonds.

Det er netop her, der kommer en forestilling ind, som Meta-Defense-læserne allerede ved, det budgetmæssige afkast, udviklet i doktrinen Positivt værdiansættelsesforsvar. Husk, at det repræsenterer alle de beløb, som staten har inddrevet i form af skatter, sociale bidrag og sociale besparelser, fra forsvarsindustrien, dens netværk af underleverandører og den økonomiske afstrømning, der er genereret af deres aktivitet, som følge af investeringer i forsvaret industri.

I Frankrig er denne sats for eksempel tæt på 50 % og overstiger den endda, når vi tager hensyn til virkningerne af statslige ordrer på eksporten af ​​forsvarsmateriel. I Europa, udelukkende baseret på den gennemsnitlige skattesats, varierer dette budgetmæssige afkast mellem 35 og 45 %., et beløb tæt på de 50 %, der søges finansieret bæredygtigheden af ​​euroobligationer.

samlebånd Rafale Merignac
Den franske forsvarsindustri repræsenterer 9 % af den globale våbeneksport, men kun 3 % af de europæiske anskaffelser af forsvarsudstyr.

Endnu bedre, når vi ser på fordelingen af ​​den europæiske forsvarsindustri, er den i dag først og fremmest koncentreret i lande med høje skattesatser, såsom Frankrig (45,4 %), Tyskland (42,4 %), Sverige (43,5 %). eller Italien (43,6%). (INSEE 2021-data).

Hvordan man finansierer Defence Eurobonds gennem den europæiske forsvarsindustris budgetmæssige afkast.

I denne sammenhæng er det muligt at forestille sig bæredygtigheden af ​​forsvars-eurobonds i tre på hinanden følgende lag:
– 50 % i form af nedsatte lån til staterne
– 40 % i form af at opfange det budgetmæssige afkast, der genereres af de foretagne investeringer, og som ikke betales af kunden, men af ​​det eller de lande, der producerer udstyret.
– og endelig 10 %, finansieret af Den Europæiske Union, ligesom de 50 %, der finansieres inden for rammerne af Eurobonds

I denne model vil kun 50 % af de investerede beløb blive belastet staternes statsgæld, mens ingen af ​​de foretagne investeringer direkte vil blive belastet offentlige underskud, hvilket gør det muligt at omgå de hindringer, som i dag hindrer denne tilgang.

Frem for alt, uden eksplicit at stride mod internationale handelsregler, ville denne tilgang betydeligt favorisere europæiske forsvarsindustrier, vel vidende at afgiftssatserne i USA (25 %) eller Sydkorea (20 %) er meget lavere end i Europa det er umuligt at understøtte en sådan model.

Polske K2 tanke
Udover USA er Sydkorea og Israel på podiet over lande, der eksporterer flest våben til EU.

Selv i tilfælde af lokale konstruktioner vil kun det, der rent faktisk vil blive produceret og investeret i Europa, være berettiget til denne tilgang, hvilket samtidig gør aftaler af denne type med det europæiske BITD mere attraktive, samtidig med at eksisterende aftaler om europæisk emballage af udenlandsk udstyr hæmmes , som i tilfældet med Eurospikes for eksempel.

Uhyre vanskeligheder med at overbevise Europa om behovet for at favorisere lokale indkøb af udstyr

Faktum er, at hvis denne model kan virke afbalanceret og endda essentiel for at reagere på truslens udvikling, vil den alligevel ikke være mindre vanskelig at påtvinge i Europa. Faktisk er de europæiske staters og hæres afhængighed og appetit af amerikansk eller i det mindste ikke-europæisk udstyr sådan, at det vil være meget vanskeligt at få vedtaget en sådan restriktiv foranstaltning af alle statsoverhoveder.

Frem for alt er det meget sandsynligt, at den europæiske investeringsfond udformet på denne måde vil blive opfattet som en foranstaltning, der sigter mod at fremme salget af udstyr fra visse europæiske lande, især Frankrig, mens sidstnævnte i dag ikke kun repræsenterer 3 % af alt salg af forsvarsmateriel i Europa.

Eric Trappier CEO Dassault AVIATION
Eric Trappiers meget offensive tale mod Belgien, angående dets mulige optagelse i FCAS-programmet, gavner formentlig ikke det franske BITD's image i Europa.

For at opnå dette ville det være afgørende for Paris at ændre sit image og sin forsvarsindustris image blandt et flertal af europæiske kancellier og deres offentlige meninger, herunder ved at spille den afgørende rolle, som vil være i stand til at bruge sin afskrækkelse i beskyttelse af hele EU, hvis det er nødvendigt.

Det er desuden sandsynligvis dette forringede billede af Frankrig og dets hære, det er sandt delvist forbundet med organiseret underminerende arbejde på tværs af Atlanten og til den relative vægt af dets forsvarsindustri, den eneste globale industri på det gamle kontinent, som ville hindre fremkomsten af ​​reelle foranstaltninger til fordel for den europæiske forsvarsindustri i dag.

Desværre synes hverken de franske ledere, og endnu mindre industrifolkene i det franske BITD, at være ligeglade med disse spørgsmål om image og den europæiske offentlige mening, som det f.eks. fremgår af angrebene mod de europæiske lande, der vælger europæisk udstyr, som bestemt smigrer det franske ego på en bestemt måde, men på ingen måde forbedrer situationen, tværtimod.

Artikel fra den 26. februar i fuld version indtil den 20. april 2024

- Annonce -

For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler