AI vil øge effektiviteten af ​​den franske flådes gyldne ører fra 2025.

I lidt over to år er der ikke gået en dag uden globale forsvarsnyheder, der diskuterer den annoncerede ankomst af kunstig intelligens til de væbnede styrker, og de betydelige fremskridt, det vil bringe i udførelsen af ​​militæret.

Men oftest handler disse emner om kunstig intelligens om bord på droner eller robotter og dens fantasiverden, der er drevet af science fiction og cyberpunklitteratur.

Den største merværdi, som kunstig intelligens vil bringe, og nogle gange allerede bringer, til hære, vedrører hverken kontrol med en drone eller den autonome beslutning om at skyde, men kapaciteten til at behandle enorme mængder data, genereret af de mange digitaliserede sensorer, som nu udstyrer alt militært udstyr, til at udtrække relevante, menneskeligt brugbare data.

Fire hovedkategorier af data er således målrettet af adskillige programmer rundt om i verden: rene digitale data, for eksempel det, der cirkulerer på internettet og sociale netværk; optiske og elektro-optiske data transmitteret af satellitter og taktiske sensorer; elektromagnetiske data udsendt af radarer og kommunikationssystemer, og endelig akustiske data, som repræsenterer alfa og omega inden for undervandskrigsførelse.

Et AI-sigte- og akustisk identifikationsfilter om bord på franske skibe og ubåde fra 2025

Analyse af det undersøiske akustiske spektrum er netop missionen for den franske flådes akustiske fortolknings- og rekognosceringscenter eller CiRA. Den blev oprettet i 1983 og træner de berømte Gyldne ører og andre DeASM (Anti-submarine Detector), som går om bord på franske ubåde, fregatter og maritime patruljefly, for at opdage og spore ubåde og modstående overfladeenheder.

undervands sonar
Undervandskrigsførelse er hovedsageligt afhængig af udnyttelsen af ​​data passivt erhvervet af sensorer fra ubåde og skibe for at lokalisere modstanderen uden at blive opdaget.

Og missionen er ikke enkel. Faktisk er tavshedens verden, som præsenteret af JY Cousteau, kun tavs i navnet. Tværtimod er havet konstant genstand for en enorm kakofoni: rejer, hvaler, fisk, klippebevægelser og selvfølgelig menneskelige aktiviteter genererer i gennemsnit en baggrundsstøj på omkring 40 til 50 dB i kystområdet, og 30 dB i dybden, støjen fra en moderne vaskemaskine.

Vanskeligheden er så meget desto større, fordi en moderne ubåd, der opererer med lydløs hastighed (fra 6 til 14 knob, afhængigt af modellen), ikke genererer mere end 30 dB lokal akustisk stråling, mens havets støj er ensartet.

De gyldne ører formår at opnå denne bedrift, som går ud på at detektere, lokalisere og tyde en hvisket samtale mellem to personer for enden af ​​landingsbanen ved Roissy, mens flyene letter, mens de er placeret mere end 100 meter væk.

Til dette har de naturligvis meget kraftfulde mikrofoner, passive ekkolods og kraftfulde værktøjer til at filtrere og analysere de opfangede lyde. De skal dog stadig scanne bjerge af akustiske data for at opdage, hvilke der kan have relevant information, før de kan udtrække nyttige taktiske data.

Det er netop på dette område, at CiRA, og nystartede Preligens, har tænkt sig at gribe ind i dag, pr. massiv brug af kunstig intelligens. Dette vil faktisk gøre det muligt at "si" dataene, det vil sige at eliminere alle data, der ikke indeholder relevant information, for at overføre til de gyldne ører, lederne de lovende.

guldører national navy voks
Træning af gyldne ører har været en af ​​CiRAs missioner siden 1983.

Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Kunstig Intelligens | Forsvarsnyheder | Maritim Patrol Luftfart

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler

Meta-forsvar

GRATIS
VIEW