Cæsarpistol er et mareridt, siger russiske skytter

Uanset hvad der kan siges, har vestlige hære siden Koreakrigen ikke oplevet reelle højintensive, langsigtede engagementer. Som sådan var Golfkrigen i 1991, ofte fremsat for at retfærdiggøre voldgifte foretaget af Vesten med hensyn til hære, udstyr og doktriner, for kort og for specifik til at drage reelle konklusioner fra den.

I denne sammenhæng er krigen i Ukraine siden februar 2022 en mulighed for de samme vestlige hære til at konfrontere deres udstyr såvel som på en bestemt måde deres doktriner med virkeligheden. Dette var en mulighed for at genoverveje visse sikkerheder, især med hensyn til den formodede relative effektivitet af vestligt udstyr i forhold til mere rustikt russisk udstyr.

Denne krig viste også artilleriets afgørende rolle i denne type konflikt. På dette område har de nye europæiske systemer, udstyret med et 52 kaliber rør og mere avancerede sigtesystemer, vist deres store effektivitet sammenlignet med russisk udstyr, men også mindre effektivt amerikansk eller britisk udstyr.

Cæsarkanonen lastbil monteret, af fransk design, skinner især i denne konflikt. En tid, der blev betragtet som for let og utilstrækkeligt beskyttet, sammenlignet med den svenske Archer, eller mindre mobil i vanskeligt terræn end den tyske Pzh2000, sidstnævnte har ved flere lejligheder vist den fulde effektivitet af sit koncept.

Men hvis ukrainerne nogle gange har sendt modstridende beskeder om dette system, viser et nyligt onlineinterview på Telegram med russiske skytter, at det i dag er det mest frygtede system, og det der sårede dem mest.

Nogle gange modstridende beskeder om Cæsarkanonen, der kommer fra Ukraine

I dag udstiller de ukrainske hære omkring halvtreds Cæsarer, heraf 19 i 8×8-versionen leveret af Danmark, og 32 i 6×6-versionen af ​​Frankrig. Disse skal i 2024 modtage 78 nye Caesar 6×6, finansieret i fællesskab af Paris, København og Kiev.

Kanon M-777 Ukraine
Ukrainske styrker mistede mere end halvdelen af ​​M777-kanonerne leveret af USA, sammenlignet med mindre end 15% af deres Cæsar-kanoner.

Men beskeder om Cæsars kampeffektivitet fra ukrainske hære har lejlighedsvis været modstridende. For nogle måneder siden, forklarede en ukrainsk artillerist til franske journalister, at den amerikanske M777 bugserede pistol var mere effektiv, fordi den lettere kunne skjules, og på den måde modstå droneangreb, og fordi den var for kompleks at bruge og vedligeholde.

Kendsgerningerne gav ham imidlertid ikke ret, især når man sammenlignede tabene mellem de to systemer. Og disse erklæringer havde også fået det ukrainske forsvarsministerium til at offentliggøre en erklæring om at modsige oberst Yan Iatsychen, chef for den 56. motoriserede infanteribrigade, og udtrykke sin fulde tilfredshed med CAESAR.

For et par dage siden talte Alexander Zavitnevych, formand for Udvalget for National Sikkerhed, Forsvar og Efterretninger i det ukrainske parlament, Rada, havde rost Cæsar, især i hænderne på artilleristerne fra den 55. artilleribrigade, der dengang havde ansvaret for at beskytte Zaporozhye-teatret.

Han præciserede dog, at de stødte på vanskeligheder med hensyn til vedligeholdelse i operationel tilstand (MCO), en vanskelighed, som KNDS-France og de ukrainske myndigheder arbejder aktivt på. Samtidig indikerede han, at den franske kanons mobilitet blev undermineret i perioder med kraftig regn, forår og efterår.

Vidnesbyrd fra et russisk artilleri om udviklingen af ​​ukrainsk artilleri

Om disse emner giver interviewet med russiske artillerister, udført af andre milbloggere, en komplementær og meget oplysende vision om opfattelsen af ​​effektiviteten af ​​ukrainsk artilleri, men også den franske Cæsars.

01ukraine våben 01 lqgz videoSixteenByNine3000 v2 Artilleri | Forsvarsnyheder | Gratis varer
Meget effektiv, den tyske Pzh2000 er også meget dyrere end en Caesar, hvilket gør det umuligt at opnå en effektiv kritisk masse på engagementslinjen.

Første del af interviewet omhandler udviklingen af ​​den doktrin, der blev brugt af både ukrainsk og russisk artilleri i starten af ​​konflikten, og dens udvikling over tid. Det ser således ud til, som man kunne forvente, at begge anvendte sovjetiske doktriner i starten af ​​konflikten, idet de koncentrerede magtfulde artilleristyrker, der førte massiv og meget vedvarende ild ved hver brug.

Vi forstår i denne henseende, at en ukrainsk officer havde svært ved at adoptere Cæsarens ansættelsesdoktrin, designet til at være meget mobil og brugt i små enheder, eller endda individuelt, og kunne favorisere M777, meget mere konsekvent, i ånden, med brug af artilleri arvet fra sovjetisk doktrin. “ Der kunne affyres flere hundrede skud mod det samme mål for at score et eller to skud.“, specificerer det russiske artilleri om dette emne.

Over tid førte modbatteriild på den ene side og droneangreb og mangel på ammunition på den anden side ukrainerne til at udvikle sig mod meget mere kompakte, mere mobile enheder, der affyrede meget færre granater pr. “ en til hundrede", ifølge russisk vidneudsagn, med al den subjektivitet, det indebærer.

Cæsaren er et mareridt for russiske skytter

Anden del af interviewet fokuserer på de kapaciteter, som russiske skytter frygter mest. Og observationen er klar, dette er den franske Cæsar. Dette udvikler sig ikke, ifølge ham, " i samme århundrede som udstyret i tjeneste inden for de russiske hære".

Kanon Cæsar Advivka
De ukrainske Caesars ville hovedsageligt blive brugt til kontra-batteri, med stor effektivitet, ifølge russiske skytter.

« Rækkevidden af ​​disse systemer når 40 km med konventionelle granater, hvilket langt overgår de sovjetiske systemer, vi har, som topper med 32 km med summerede rækkeviddeskaller.". " Konfigurationen på hjul af disse залупы » (Jeg overlader valget af oversættelse til dig ;-)) « giver dem mulighed for hurtigt at forlade en stilling, selv når de er indsats ”.

« Det tager kun 60 sekunder at implementere og 40 sekunder at undslippe. Sigtesystemet er automatisk, hvilket giver det ekstraordinær præcision", tilføjer han.

Faktisk har de russiske hære gjort ødelæggelsen af ​​Caesars til en reel prioritet, uden at tøve med at bruge Lancet-droner og endda kortdistanceraketter og ballistiske missiler (OTRK), for at opnå dette.

Han tilføjede, at Cæsar i dag er et sjældent system, der bruges sparsomt af de ukrainske hære, til ild mod batteri, med stor effektivitet. “ Disse franske haubitser tog et stort antal liv af russiske skytter”, Konkluderer han.

Caesar-konceptet, der kombinerer effektivitet og masse, er essentielt i høj intensitet

Det er klart, at ét vidnesbyrd ikke gør en situation. Det er derfor passende at være forsigtig med at overfortolke konsekvenserne af dette interview, især da det af indlysende grunde er bevidst uklart på mange aspekter.

Kanon Cæsar Mali
Med en kampmasse på 17 tons er Caesar meget let og kan let indsættes i operationsteatre, herunder med fly.

Det har dog en tendens til at akkreditere konceptet, der omgav designet af selve Caesar, i 90'erne. Som en påmindelse var det i første omgang ikke meningen at erstatte artilleri under bæltede kasematter, som AuF1 GCT, på AMX-30 chassis. Caesar havde til formål at erstatte TR-F1 bugserede kanoner, som var mere økonomiske, mere mobile og nemmere at anvende.

Det var dog ikke designet, som tidligere hævdet, til brug i et teater med lavere intensitet. Den havde faktisk til formål at erstatte overlevelsesevnen forbundet med panser med mobilitet, præcision og rækkevidde vedrørende selvkørende kanoner, samtidig med at identisk operationel effektivitet blev bibeholdt, herunder ved høj intensitet.

Faktum er, at hæren i dag vil skifte alt dets tunge artilleri til Caesar Mk2, inklusive udskiftning af dets seneste AuF1'er med dette system. Og flere hære, også i Europa, har truffet et lignende valg. Ud over dets tekniske og operationelle kvaliteter tilbyder Caesar faktisk en nøglefordel, især vigtig i Ukraine: den er økonomisk og relativt "let" at producere.

Til prisen for en svensk Archer 2 er det således muligt at erhverve 2,5 til 3 Cæsarer, mens for en RCH155 eller en PZH2000, 3,5 til 4 Cæsarer tage linjen. Caesar Mk2 vil bestemt ikke have automatiseringen af ​​Archer 2 eller evnen til at skyde på farten af ​​RCH155, men med den samme investering gør den det muligt at opnå en effektiv kritisk masse på slagmarken, som disse andre systemer kæmper for at opnå.

RCH155 KMW
Beholdt af Bundeswehr, RCH155 fra KNDS-Deutschland er ikke en konkurrent til Cæsar. Det er faktisk næsten 4 gange dyrere.

Fordelen er så meget desto mere følsom, i Ukraine, at Cæsarens proportionale dokumenterede tab er ikke større end Archer eller Pzh2000, selvom det er intensivt brugt af ukrainske styrker, og naturligvis direkte målrettet af russiske styrker.

Vi forstår, under disse forhold, at Cæsar har en tendens til at blive det centrale nye generations artillerisystem for de ukrainske hære, idet han bestemt er den eneste, der er i stand til at vise sådanne præstationer, mens den produceres med 72 enheder om året i 2024, 144 enheder i 2025 ifølge producenten.

KNDS-France forventer, at der kommer nye ordrer til Cæsaren og konkurrenternes ankomst

Vi forstår også, at KNDS-France, tidligere Nexter, er overbevist om den kommercielle fremtid for sit system, og grunden til, at franskmændene annoncerede en stigning i den månedlige produktion til at nå 12 enheder pr. måned i 2025. Som en påmindelse var det kun tre kanoner om måneden i 2022, endnu færre før.

Ud over de ukrainske og franske ordrer, belgiske, tjekkisk eller endda estisk, demonstrationen af ​​gyldigheden af ​​Cæsar-konceptet, mere end dets egenskaber selv, som allerede var kendt, har potentialet til at generere, i de kommende måneder og år, nye ordrer, hvilket sætter KNDS-Frankrig i centrum for vestligt artilleri.

KNDS-Frankrig Cæsar
KNDS-France forventer nye eksportordrer i de kommende år til Cæsar, hvilket øger den årlige produktion fra 6 til 12 systemer om måneden.

Faktum er, at denne succes også vil vække appetit hos andre producenter. Indtil nu havde de store europæiske producenter, selv om de havde forstået interessen for hjulpistol-konfigurationen, ikke holdt sig til Cæsar-konceptet, der fødte den svenske Archer, den slovakiske Zuzana 2 eller den tyske RCH155. Meget tungere og betydeligt dyrere er disse systemer derfor ikke i samme kategori som Cæsar.

Nu hvor selve konceptet er blevet valideret, er situationen anderledes, og tilbud baseret på de samme paradigmer vil snart dukke op. Dette er allerede tilfældet med den kinesiske PCL-181, meget tæt, i ånd og udseende, på den franske Cæsar, men også på den israelske Atmos, sandsynligvis den mest seriøse konkurrent, i dag, til KNDS-Frankrig.

Da succesen med den israelske Mirage III således fik amerikanerne til at designe F-16, det bedst sælgende fly i sin generation, bliver den franske industrimand nødt til at beslaglægge så mange markeder som muligt, før indtil konkurrencedygtige tilbud virkelig lander. Stigningen i produktionsrater viser, at KNDS-France perfekt har forstået midlertidigheden af ​​de udfordringer, der opstår i dag.

Artikel fra 22. april i fuld version til 23. maj

For yderligere

3 Kommentarer

  1. Hej Fabrice,

    På verden læste jeg, at Tyskland og England har et fælles projekt om at udvikle fjernstyrede haubitser med hjul på 155 millimeter kaliber, som skal monteres på Boxer pansrede køretøjer. Vil det på den ene side konkurrere med Cæsaren? På den anden side, har Frankrig truffet den tyske offensiv efter Scholz' ankomst til magten, som har til formål at gøre Tyskland til den europæiske herskende magt uden at dele med Frankrig? En offensiv, som vi ikke har set siden Anden Verdenskrig, uden ordspil.

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler