Er nedgangen i effektiviteten af ​​vestlige våben i Ukraine uundgåelig?

Siden starten på den ukrainske konflikt har leveringen af ​​vestlige våben, fra USA eller Europa, ofte skabt overskrifter i verdenspressen. Om tyrkiske Bayraktar-droner, amerikanske HIMARS-langrækkende artillerisystemer eller Leopard 2 tyskere, alle blev ved deres ankomst til Ukraine præsenteret som våben, der var i stand til at påvirke kursen, ikke slaget, men selve krigen.

Hvis noget af dette udstyr, især de europæiske artillerisystemer Caesar, Pzh2000 og Archer, har bevaret deres aura af effektivitet og deres operationelle overlegenhed i forhold til russisk udstyr, selv efter to års kamp, ​​har mange dog hurtigt nået deres relative effektivitetsloft. . Dette er især tilfældet for vestlige pansrede køretøjer, bestemt mere effektive end russiske modeller, men ikke væsentligt nok til at påvirke selve kampen.

Andet udstyr oplevede tværtimod en såkaldt "klokkeformet" effektivitetskurve, med bemærkelsesværdige operationelle præstationer under deres indledende implementering, efterfulgt af en nedadgående kurve efter et par uger til et par måneder Russerne lærte at gardere sig imod det.

Mens Vesten er ved at nå slutningen af ​​sine teknologiske jokere, der sandsynligvis vil blive sendt til Ukraine, for at dæmme op for den russiske magts fremvækst, er der løsninger til at bekæmpe denne overgangseffektivitet, for at opretholde en operationel fremgang, som, hvis den aldrig bliver en game-changer, vil den dog genoprette magtbalancen til fordel for Kiev?

TB2 Bayraktar, fra forsynsdrone til ubrugeligt system på bare et par måneder

Sammen med det amerikanske Javelin anti-tank missil var TB2 Bayraktar-dronen uundgåeligt en af ​​de ukrainske teknologiske helte fra starten af ​​konflikten. Fra de første dage af den russiske offensiv mod Ukraine, mens en betydelig mekaniseret kolonne var på vej fra Hviderusland mod den ukrainske hovedstad, spillede den lille tyrkiske MALE-drone faktisk en afgørende rolle i forhold til at begrænse denne offensiv.

TB2 Bayraktar Ukraine
Billederne af TB2 Bayraktar-angreb i begyndelsen af ​​konflikten efterlod et varigt indtryk. Imidlertid var effektivitetsvinduet for denne lette mandlige drone særlig kort.

Afleveret et par måneder før konfliktens start, de ukrainske TB2'ere, bevæbnet med let MAM-C præcisionsammunition, chikanerede faktisk hele den russiske kolonne, som meget effektivt eliminerer dets luftforsvar og især dets logistikkøretøjer, især brændstofforsyningslastbiler.

Dette lagde et enormt pres på kolonnens mobilitet, som, ude af stand til at flyde over på grund af terrænets beskaffenhed, befandt sig i stilstand og inden for rækkevidde af artilleriangreb eller ukrainske kommandosoldater. Den tyrkiske drone spillede også en stor rolle i elimineringen af ​​krydseren Moskva ved at fokusere opmærksomheden på skibets luftforsvar, som ikke så ankomsten af ​​Neptun-missilerne, som var rettet mod det.

Disse operationelle succeser i februar, marts og april 2022 gjorde Bayraktars ry, som siden den dato er blevet bestilt af omkring femten nye væbnede styrker, herunder Polen og Rumænien.

Men fra maj 2022 faldt denne operationelle effektivitet, som i vid udstrækning havde nydt godt af de spektakulære billeder, der blev videregivet på sociale netværk af Ukraine, lige så hurtigt som flåden af ​​ukrainske TB2'er. Russerne lærte faktisk hurtigt at beskytte sig mod denne trussel ved at indsætte og især flytte deres luftforsvarssystemer anderledes.

Til det punkt, at i sommeren 2022, efter kun fem måneders krig, de få overlevende ukrainske TB2'ere blev næsten ikke længere brugt til angrebsmissioner og fløj kun ud over det russiske DCA's aflytningskapacitet til efterretningsformål, hvilket reducerede dets operationelle potentiale næsten til ingenting.

Hovedbund, Himars... Effektiviteten af ​​vestlige våben eroderer hurtigt i Ukraine, efterhånden som de bruges

banen for erosion af effektiviteten af ​​den tyrkiske drone er ikke usædvanlig, i Ukraine, tværtimod. Flere af det udstyr, der blev mest fremhævet i medierne under deres levering til Kiev, fulgte en relativt lignende rute.

SCALP-ER Zelensky
SCALP-ER-missiler bliver fortsat effektivt brugt af ukrainerne, men aflytningsraten er steget markant i løbet af månederne.

Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Metadefense logo 93x93 2 RETEX feedback | Forsvarsanalyse | Russisk-ukrainsk konflikt

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

Alle

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler

Meta-forsvar

GRATIS
VIEW