På grund af manglende Gripen vil Sverige overføre to ASC 890 Awacs til det ukrainske luftvåben

Sverige skabte en overraskelse ved at annoncere udsendelsen af ​​sine to ASC 890 avancerede luftovervågningsfly til Ukraine, da det ikke var i stand til at sende sine Gripen-jagerfly. Faktisk havde det skandinaviske land i oktober 2023 sat på forhandlingsbordet for dets optagelse i NATO, derefter blokeret af Tyrkiet og Ungarn,mulighed for at overføre Gripen-jagerfly til det ukrainske luftvåben.

Når først dets medlemskab var erhvervet, glemte Stockholm ikke sit løfte til Kiev. Af hensyn til jagerflådens sammenhæng blev det dog besluttet, at de ukrainske luftstyrker kun ville henvende sig til F-16, især da antallet af fly, som Danmark, Holland, Norge eller endda Belgien lovede, nu nærmer sig hundrede eksemplarer.

Er dette en form for kompensation? Under alle omstændigheder meddelte de svenske myndigheder i går den kommende overførsel af deres to fly'alert Advanced Aircraft ASC 390, almindeligvis klassificeret som Awacs, til Ukraine.

Selv hvis den nye GlobalEye, en meget mere moderne enhed end ASC 390, skal slutte sig til Flygvapnet, om få måneder, er det første gang, at et vestligt land er gået med til midlertidigt at slippe af med en større militær kapacitet, i det mindste profit af Ukraine.

Stockholm forpligter sig til at yde bistand til Ukraine til en værdi af 1 % af landets BNP inden 2026

Denne meddelelse er en del af ny batch af militærhjælp ydet af Stockholm til Ukraine, som repræsenterer 13,3 milliarder kroner, eller 1,16 milliarder euro, selv inkluderet i et globalt løfte om bistand til Ukraine på 75 milliarder kroner, 6,5 milliarder euro, i 2026. Denne bistand repræsenterer 1 % af landets BNP og 50 % af det årlige budget tildelt de svenske hære i dag.

Gripen vil derfor ikke flyve under den ukrainske rundel. Præference blev givet til en relativt homogen F-16 flåde.
Gripen vil derfor ikke flyve under den ukrainske rundel. Præference blev givet til en relativt homogen F-16 flåde.

Gennem denne bistand vil Sverige opnå en samlet bistand på over 100 milliarder svenske kroner til Ukraine eller 8,7 milliarder euro, hvor Ukraine bliver hovedmodtageren af ​​svensk international bistand i denne periode.

Denne økonomiske og militære støtte er ledsaget af politisk støtte, hvor Stockholm for nylig har tilsluttet sig den igangværende europæiske dynamik, for at tillade, at svenske våben, der overføres til Ukraine, kan bruges til at angribe legitime mål på russisk territorium.

På den anden side har Pål Johnson, den svenske statsminister, altid præsenteret sig som modstander af at sende svenske styrker til ukrainsk jord. Det er stadig uvist, om denne modstand vil strække sig til udsendelse af trænere, som foreslået af Frankrig, og som det ser ud til, støttet af de baltiske lande og Polen.

Ved at overføre to ASC 890'ere opgiver Sverige midlertidigt store militære kapaciteter for at hjælpe Ukraine

Hvis Stockholms beslutsomhed i sin støtte til Kiev er indiskutabel, havde meget få mennesker forudset en sådan strukturerende beslutning, for begge lande, inden for rammerne af den nye batch af militærhjælp til Ukraine. Det meddelte Sverige faktisk, at det ville overføre sine to ASC 390 avancerede luftovervågningsfly, til det ukrainske luftvåben.

Saab Globaleye
Flygvapnet vil fremskynde leveringen af ​​de to GlobalEye bestilt fra Saab, og vil helt sikkert udnytte muligheden på de to ekstra enheder for at kompensere for overførslen af ​​de to ASC 890'ere til Ukraine.

Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Awacs og elektronisk krigsførelse | Forsvarsnyheder | Jagerfly

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler

Meta-forsvar

GRATIS
VIEW