Det franske Blacksword Barracuda forførte hollandske parlamentarikere

Den 15. marts 2024 bekræftede de hollandske myndigheder sejren for den franske flådegruppe og dens ubåd Blacksword Barracuda, i udbudsproceduren for udskiftning af de fire ubåde af Walrus-klassen fra Royal Netherlands Navy. Denne beslutning overraskede de to andre europæiske producenter, der var involveret i konkurrencen.

For det tyske TKMS, som foreslog en udvikling af sin Type 212CD, var det et spørgsmål om at gengive den succes, der blev registreret i 2019 i Norge, og om at sætte en stopper for adskillige kommercielle fiaskoer i de seneste år. For alliancen dannet af svenske Saab og hollandske Damen var målet at bringe national præference i spil, og at sætte den svenske producent tilbage på markedet efter tyve år med magre køer.

Det var imidlertid Naval Group, som blev udvalgt, med en mere kompakt version af Shortfin Barracuda, som oprindeligt blev valgt af Australien, og som stammede fra Suffren-klassen SSN, hvilket provokerede svenskernes, hollændernes og tyskernes vrede. Hvis sidstnævnte foretog en retlig procedure, som ikke var særlig troværdig, for at anfægte procedurens upartiskhed, lovede førstnævnte på deres side at fokusere deres indsats på den nødvendige parlamentariske valideringsprocedure for at fortsætte ordren.

En afgørende parlamentarisk høring for fortsættelsen af ​​ORKA-programmet og Blacksword Barracuda-ubådene

Det var den 3. juni om eftermiddagen, at medlemmer af den (afgående) regering og parlamentarikere debatterede denne kontrakt, som er beregnet til at være en af ​​de mest ambitiøse, der nogensinde er forhandlet af de hollandske hære, til et beløb anslået til mellem €5,5 og €6 mia. Og der var ingen mangel på spørgsmål og spændingspunkter blandt parlamentarikere...

SSN Tourville klasse Suffren Naval Group Cherbourg
Naval Groups Barracuda-familie er afledt af Suffren-klassen SSN'er. Her, Tourville før dens lancering.

Lad os først huske, at det sidste hollandske lovgivende valg, sidste efterår, så sejren for PVV, Geert Wilders nationalistiske parti. Det tog dog 7 måneder for politiske aktører at skabe en koalitionsregering, der samlede PVV, men også den afgående premierminister Mark Ruttes centrum-højre VVD, centrum-højre NSC og landdistriktspartiet BBB.

Denne regeringssammensætning, som havde overladt varetagelsen af ​​den indledende voldgift, vedrørende ORKA-programmet, til den afgående forsvarsminister Christophe Van der Maat, kunne give anledning til frygt for visse spændinger, ifm. beskyldningerne fremsat gennem pressen mod den industrielle deling foreslået af Naval Group med den hollandske flådeforsvarsindustri, angiveligt meget lavere end det, der blev foreslået af Damen og Saab.

Et andet spændingsemne, som altid har dukket op i den hollandske presse, er USA's formodede afvisning af at bevæbne de nye franske ubåde med BGM-109 Tomahawk krydsermissiler. Ifølge denne afhandling, der ellers er dårligt støttet, men meget kommenteret på hollandske sociale netværk, skulle Washington nægte at arbejde med franske industrifolk om dette emne.

Endelig stillede Damen ligesom TKMS spørgsmålstegn ved det franske tilbuds retfærdighed, intet mindre. Det så faktisk ud til, at Naval Groups tilbud var 1,5 milliarder euro billigere end konkurrenternes, eller 20 til 25 % af kontraktprisen.

Saab Damen ubåd Holland
Ifølge et medlem af den nye hollandske regeringskoalition, hvis Saab-modellen var blevet bibeholdt, ville meromkostningerne have været sådan, at hærene ville have måttet undlade at anskaffe nyt udstyr i 3 eller 4 år.

For svenske, nederlandske og tyske producenter kunne et sådant prisgab kun skyldes et andet tilbudsomfang mellem tilbuddene, en massiv forskel i ydeevne eller subsidier fra den franske stat, hvilket fordrejer konkurrencen. Til støtte for denne anklage rapporterede den hollandske presse også om et angiveligt afslag fra de franske myndigheders side om at revidere væsentligheden af ​​det fremsendte tilbud.

Faktisk var der mange bekymringer med hensyn til fremtiden for ORKA-programmet for den franske flådegruppe, især da det som sædvanligt ikke søgte at gå ind i dystspillet via pressen med angelsaksiske industrifolk. Og folketingshøringen den 3. juni viste sig dermed at være afgørende for programmets fremtid.

Den afgående forsvarsminister, Christophe Van der Maat, reagerede punkt for punkt på de indvendinger, der er fremkommet i den hollandske presse i de seneste uger.


Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Diesel-elektrisk ubåd | Forsvarsnyheder | Militær flådekonstruktion

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

Alle

4 Kommentarer

 1. Hej M. Wolf,

  De ser ud til at præsentere denne parlamentariske høring som værende det hollandske parlaments validering af tildelingen af ​​kontrakten til Naval Group. Andre medier såsom Le Monde nævner en afstemning (i plenarmødet?), der skal finde sted i næste uge. Hvad er det helt præcist?
  Bien à vous,
  Sébastien Manciaux

  • Der var ingen afstemning. Men de store politiske grupper tilkendegav, at de støttede forslaget, hvilket ikke forhindrede fremsættelsen af ​​et forslag om udsættelse. Under alle omstændigheder vil intet blive valideret, før det juridiske aspekt (TKMS-klagen) er afgjort, det vil sige mellem slutningen af ​​juni og midten af ​​juli. Indtil da kan meninger stadig udvikle sig. Men det mest interessante siden denne høring er, at Saab ser ud til at have vendt sig mod andre destinationer (især Canada), og Damen er meget mindre heftig (måske skåner han sit fremtidige samarbejde med NG? ). Dette indikerer, at for dem, bortset fra en usædvanlig begivenhed, er sagen forbi. Desuden er der ikke længere nogen, der offentligt sætter spørgsmålstegn ved det franske tilbuds oprigtighed. Der var virkelig et før og et efter med dette publikum i centrum.

 2. For dem, der er interesseret i denne procedure, og som titlen på denne artikel allerede har meddelt, godkendte det hollandske parlament i går, den 11. juni, ved en afstemning valget af Barracuda fra Naval Group, som var blevet truffet af Hollands regering den 15. marts .
  Tilbage er blot den juridiske hindring, som også bør fjernes ifølge den solide information, der findes på denne side... Bravo Mr. Wolf for din indsigt.

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler

Meta-forsvar

GRATIS
VIEW