M1E3, OMFV, FLRAA... Den amerikanske hær ved begyndelsen af ​​en ny BIG 5

Overbevist om sin teknologiske og militære overlegenhed siden slutningen af ​​den kolde krig og golfkrigen, har den amerikanske hær ikke lanceret nogen større programmer vedrørende fornyelse af sin højintensive udstyrsflåde siden den berømte BIG 5 i 70'erne.

Faktum er, at det stadig i dag er Abrams, Bradley, Black Hawk, Apache og Patriot, som udgør spydspidsen for de amerikanske mekaniserede og luftmobile brigader, alt udstyr er designet til dette superprogram.

Efterhånden som spændingerne i Stillehavet øges, og baseret på feedback fra Ukraine, har den amerikanske hær foretaget en dyb ændring, både hvad angår dens forventninger om at modernisere og udskifte sit udstyr, og hvad angår doktrinen, der fører tilsyn med forvaltningen af ​​disse programmer.

Uden at det hedder sådan, kan vi tydeligt se at et nyt super BIG 5-program nu tager form, med M1E3 tanken, XM30-infanterikampvognen fra OMFV-programmet, V-280 Valor-manøvrehelikopteren fra FLRAA-programmet, annulleringen og udskiftningen af ​​XM1299 ERCA-superpistolen og indsættelsen af ​​flerlags luftforsvar med M-SHORAD og IFPC-2 programmer. Spørgsmålet er, om det vil være nok til at genskabe de amerikanske hære den teknologiske og militære dominans, som de har til hensigt at genvinde?

Den amerikanske hærs BIG 5-program i slutningen af ​​Vietnamkrigen

I slutningen af ​​Vietnamkrigen i begyndelsen af ​​70'erne blev den amerikanske hær opmærksom på den kløft, der adskilte den fra de sovjetiske hære. Faktisk, da det koncentrerede sine ressourcer og investeringer til denne krig halvvejs mellem høj intensitet og anti-oprør, havde Moskva dybtgående moderniseret sine styrker, med ankomsten af ​​talrige nyt udstyr, der blev anset for at være mere effektivt end det, der var i kraft i USA som T-72 kampvogn, BMP-1 infanteri kampvogn, SA-6 og S-200 antiluftskytssystemer og Mi-8 og Mi-24 helikoptere.

T-72M1
Ankomsten af ​​T-72 (her en T72M1) repræsenterede et chok for det vestlige militær, hvilket førte til designet af to tunge kampvogne, der var symbolske for slutningen af ​​den kolde krig: Leopard 2 tyske og amerikanske M1 Abrams.

For at reagere på denne udfordring forpligtede den amerikanske hær sig til at designe en ny generation af udstyr for at genvinde den teknologiske og operationelle fordel i forhold til russisk udstyr og styrker.

Sådan blev BIG 5-superprogrammet født, som fødte fem af de mest emblematiske militærudstyr fra amerikansk militærmagt fra 1980 til i dag, med M1 Abrams-tanken, M2-infanterikampkøretøjet Bradley, Patriot-langrækkende luftværnssystem, og UH-60 Black Hawk og AH-64 Apache helikoptere, som kom i drift mellem slutningen af ​​70'erne og begyndelsen af ​​80'erne.

Det var i øvrigt det samme for det amerikanske luftvåben, med designet af F-15 Eagle og F-16 Fighting Falcon, og for den amerikanske flåde med Nimitz-klassens nukleare hangarskibe, Los Angeles-klassens atomangreb sømænd, Ticonderoga krydserne, Arleigh Burke destroyerne og OH Perry fregatterne samt F-14 Tomcat dengang F/A-18 Hornet jagerfly ombord.

Disse programmer var så effektive, at de fortsætter fyrre år senere med at repræsentere rygraden i amerikansk militær magt, på land og i luften, såvel som på og under havene.

Disse bemærkelsesværdige præstationer, men også de amerikanske forpligtelser i Irak og Afghanistan, førte til en udstyrsdoktrin, der på den ene side favoriserede store teknologiske gennembrud, meget sjældent succesfulde andre steder, og på den anden side, iterativ udvikling af eksisterende udstyr midlertidig, mens de ventede på disse nye programmer, som ikke kom.

Chokket fra krigen i Ukraine og forventningen om en konflikt i Stillehavet former den nye doktrin om den amerikanske hær

Faktisk befandt de amerikanske hære sig i slutningen af ​​disse to konflikter, og især den amerikanske hær, den mest involverede, i en situation, der mindede om den, der var deres, i begyndelsen af ​​70-årene, efter at underskrivelse af Paris-aftalerne.

US Army M1 Abrams Tyskland Kolde Krig
En af de første M1 Abrams, der blev indsat i Tyskland i begyndelsen af ​​80'erne. Dengang vejede tanken kun 54 tons mod 66 i dag.

Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 USA | Artilleri | MBT kampvogne

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler

Meta-forsvar

GRATIS
VIEW