SAMP/T Mamba vs Patriot PAC-3 i Saudi-Arabien? Det er faktisk muligt…

Indtil den 21. marts 2024 blev SAMP/T Mamba og PAAMS luftværns- og antiballistiske systemer, og Aster-familiens antiluftskytsmissiler, oftest betragtet på den internationale scene som sekundære spillere.

Hvis MBDAs Aster 15 og 30 udstyrer mere end fyrre overfladeskibe og 23 landbaserede jord-luft-batterier i omkring ti lande, er systemet langt fra at overskygge den amerikanske Patriot, hvoraf mere end 280 batterier blev købt af omkring tyve lande , mens SM-2 og flåden ESSM også udstyrer omkring tyve marinesoldaters skibe.

Disse systemer kunne stole på auraen af ​​effektivitet omkring amerikansk udstyr, men også på det berømte "Combat proven", som spiller en afgørende rolle i anskaffelsen af ​​forsvarsudstyr på den internationale scene. Omvendt var Aster-missilet og Mamba- og PAAMS-systemerne, selvom de havde vist fremragende præstationer under test og øvelser, uengagerede.

Mamba-batteriet sendt af Rom og Paris til Ukraine og brugen af ​​Aster af britiske, franske og italienske destroyere og fregatter mod Houthi-droner og krydsermissiler har i flere måneder genoprettet billedet af disse systemer, og disse har vist sig fremragende effektivitet, uden at have noget at misunde amerikansk udstyrs.

Men det er det uden tvivl den vellykkede aflytning den 21. marts af tre Houthi anti-skib ballistiske missiler, af den franske fregat Alsace, som på få timer forvandlede billedet af det franske missil og relaterede systemer på den internationale scene. På få minutter havde Aster sluttet sig til Patriot i feltet af kampbeviste anti-ballistiske systemer.

Ny anti-ballistisk succes for Aster 30 og Red Sea missilet af den britiske destroyer HMS Diamond

Siden da har Aster 30-missilet bekræftet, at den vellykkede aflytning af de tre ballistiske Houthi-missiler af Alsace hverken var tilfældig eller endda heldig. Den 24. april udførte den britiske destroyer HMS Diamond, en af ​​de 6 type 45 antiluftskyts destroyere af Daring-klassen, tæt på de franske og italienske Horizon-fregatter. aflytning af yderligere to Houthi ballistiske missiler.

Type 45 Sea Viper e1622818312390 Luftværnsforsvar | Forsvarsnyheder | Saudi Arabien
SAMP/T Mamba vs Patriot PAC-3 i Saudi-Arabien? Det er faktisk muligt... 7

Houthi-missiler var rettet mod MV Yorktown, et skib under amerikansk flag, med 18 besætningsmedlemmer af amerikansk nationalitet, og fire af græsk nationalitet, om bord.

HMS Diamond brugte sit Sea Viper-system, den britiske betegnelse for PAAMS (Principal Anti Air Missile System), til med succes at opsnappe de to Houthi ballistiske missiler, hver efter en differentieret og samtidig angrebsbane.

Få minutter senere blev Sea Viper, sammen med den britiske destroyers 30 mm kanoner og Phalanx-system, igen brugt til at imødegå et angreb fra fire Houthi-droner mod det samme mål.

Dette er uden tvivl endnu en vigtig succes for det europæiske overflade-luft-system og for Aster 30-missilet, især da dette ikke på forhånd er den version, der er beregnet til ballistisk aflytning.

Desuden skal de britiske Type 45 destroyere snart udvikle sig for at modtage denne udvidede anti-ballistiske kapacitet gennem Aster Block 1 missilet, derefter, i fremtiden, Block 1NT, designet til at opsnappe missiler med en rækkevidde på 1 km.

Saudi-Arabien ville søge et europæisk alternativ til Patriot-systemet, der anses for at være for dyrt

Uanset denne succes ville Riyadh for nylig have påtaget sig at indlede visse konsultationer med europæiske producenter for at anskaffe nye luftforsvarssystemer. Det er det i hvert fald hvad webstedet intelligenceOnline.fr tror, ​​det ved, det er rigtigt, at de ofte er velinformerede om denne type emner.

Patriot PAC 3 e1684245912115 Luftværnsforsvar | Forsvarsnyheder | Saudi Arabien
SAMP/T Mamba vs Patriot PAC-3 i Saudi-Arabien? Det er faktisk muligt... 8

Ifølge webstedet søger de saudiske myndigheder at fortætte deres antiluft- og missilforsvarsløsninger. Den europæiske løsning vil blive foretrukket frem for udvidelsen af ​​Patriot-parken, idet sidstnævnte anses for at være for dyr til at kunne udvides tilstrækkeligt til at beskytte saudisk territorium.

Der er kun fire mellemdistance-luftværnssystemer i Europa, som muligvis kan udgøre et alternativ til Patriot i forhold til fly, helikoptere og krydsermissiler. Det er den tyske IRIS-T SLM, den britiske CAMM-ER, den norske NASAMS og den fransk-italienske SAMP/T Mamba.

Det er dog kun sidstnævnte, der faktisk tilbyder langtrækkende kapaciteter, ud over 120 km, og anti-ballistiske kapaciteter, såsom Patriot PAC-2, i tjeneste med Royal Saudi Air Defense Forces. Derudover sælges et Mamba-batteri, dets løfteraketter og dets radar ifølge offentlige data for omkring €150 til €180 millioner, mens Aster 30 sælges for €1,4 millioner.

Med andre ord bør et komplet batteri med 6 løfteraketter, 6 genladningssystemer, kommandoposten og Thales Ground Fire 300-radaren samt 160 til 180 Aster 30 og Block 1NT missiler tilbydes til eksport omkring fra €400 til € 450 millioner, halvt så meget som et tilsvarende Patriot PAC-3 batteri.

Aster-missilet udstyrer allerede de saudiske fregatter af Al Riyadh-klassen

Faktisk, baseret på oplysningerne videregivet af intelligenceonline.fr, og de tilgængelige offentlige data, forekommer det sandsynligt, at det antiluftskytssystem, som Riyadh vurderer, for at fuldende dets antiluftskyts og antiballistiske forsvar, derfor ville være Mamba SAMP /T.

al riyadh klasse fregat f3000s sawari ii foto i publ Luftværnsforsvar | Forsvarsnyheder | Saudi Arabien
SAMP/T Mamba vs Patriot PAC-3 i Saudi-Arabien? Det er faktisk muligt... 9

Denne hypotese er så meget desto mere sandsynlig, som forholdet mellem Frankrig og Saudi-Arabien er blevet væsentligt forbedret i de seneste måneder, til det punkt, at Riyadhs anmodning om 54 fly Rafale, for de saudiarabiske luftstyrker, ser det stadig ud til at holde rebet i de aktuelle forhandlinger, selvom Berlin har ophævet sit eksportforbud mod Eurofighter Typhoon, allerede i tjeneste i landet.

I denne forbindelse skal det huskes, at de væbnede styrker allerede implementerer Aster-missilet. Dette udstyrer faktisk de tre Al Riyadh klasse fregatter fra Royal Saudi Navy.

Disse 2002 meter lange fregatter på 2004 tons, der blev taget i brug fra 133 til 4, afledt af det franske FLF La Fayette, bærer faktisk 700 Aster 16 missiler hver i individuelle lodrette containere. Al Riyadh-fregatterne er i dag de mest magtfulde bevæbnede skibe i den saudiske flåde.

En reel, men snæver mulighed for at sætte SAMP/T Mamba tilbage i hjertet af det globale marked for luftværns- og antiballistiske systemer

Den saudiarabiske konsultation repræsenterer uden den mindste tvivl en mulighed for MBDA og Eurosam til at sætte SAMP/T Mamba samt Aster-missilet tilbage i centrum af den globale teknologiske og kommercielle scene med hensyn til luftværn og anti-luftfartøjer. -ballistisk forsvar.

Mamba Aster30 e1648559163452 Luftværnsforsvar | Forsvarsnyheder | Saudi Arabien
SAMP/T Mamba vs Patriot PAC-3 i Saudi-Arabien? Det er faktisk muligt... 10

Faktisk ville en betydelig saudiarabisk ordre til Mamba og Aster, hvad mere er, med en anti-ballistisk funktion, gøre det muligt at fuldføre den kommercielle diskurs og skabe en ny vigtig reference for nylig med Singapore, mens systemet nu kan stole på anerkendt operationel effektivitet, og at det har prisfordelen i forhold til amerikanske systemer.

Mulighedsvinduet for MBDA og Eurosam kan dog blive særligt reduceret. Ud over USA er andre spillere faktisk lanceret i samme segment som Patriot og Mamba.

Dette er især tilfældet med det israelske David Sling-system, der tilbyder præstationer tæt på de to tidligere systemer, og som også kan stole på anerkendt kampeffektivitet, fordi det er integreret i flerlags antiluftfartøjs- og antimissilforsvaret. hebraisk stat. Finland er allerede blevet forført af dette system.

Den sydkoreanske KM-SAM er også en vigtig konkurrent, selvom den opererer mere i Aster 15 EC-kategorien med en rækkevidde på 60 km. Bemærk, at Riyadh i februar 2024 underskrev en hensigtserklæring med Seoul om anskaffelse af 10 KM-SAM-batterier.

Davids slynge rafael e1680786414671 Luftværnsforsvar | Forsvarsnyheder | Saudi Arabien
SAMP/T Mamba vs Patriot PAC-3 i Saudi-Arabien? Det er faktisk muligt... 11

Dette forstærker dog hypotesen om, at de drøftelser, der er indledt med europæiske producenter, vedrører systemer med længere rækkevidde og antiballistisk kapacitet, som kun Mamba er udstyret med på det gamle kontinent.

I Europa er Tyskland ved at udvikle en langrækkende version af sin IRIS-T, kaldet IRIS-T SLX, med ambitionen om at spille i samme kategori som Aster og Patriot PAC-3.

Endelig er der intet, der forhindrer Saudi-Arabien i igen at vende sig til Kina, som det allerede har gjort for MALE Wing Loong-dronerne, de PLZ-45 selvkørende kanoner og DF-3 og DF-ballistiske missiler 21, erhvervet fra Beijing i seneste årtier.

På dette område tilbyder kinesiske producenter eksportversioner af HQ-9, kaldet FD-2000, der allerede er eksporteret til Marokko og Algeriet (bl.a.), og dens anti-ballistiske version HQ-19, der formodes at svare til THAAD.

Konklusion

Som vi kan se, vil de tillid, IntelligeneOnline.fr har opnået, hvis de viser sig at være grundlagt, afsløre en reel mulighed for at få SAMP/T Mamba ud af den internationale kommercielle bane, som dette fremragende fransk-italienske system har befundet sig i, for mere end ti år nu.

SAMP T x1200 e1606832577536 Luftværn | Forsvarsnyheder | Saudi Arabien
SAMP/T Mamba vs Patriot PAC-3 i Saudi-Arabien? Det er faktisk muligt... 12

Ud over det behov, som de saudiske myndigheder har givet udtryk for, kan det europæiske system i dag stole på en særlig gunstig kontekst, der kombinerer konkurrencedygtige priser med betydelige operationelle succeser, herunder på det meget komplekse antiballistiske område.

Faktum er, at mulighedsvinduet for Mamba også virker meget snævert, for effektivt at skabe tilstrækkelig gunstig dynamik og relancere systemets karriere på den internationale scene. Faktisk er flere systemer, også konkurrencedygtige og nogle gange kronet med samme operationelle succes, ankommet eller vil snart ankomme på dette marked.

Fuld version fra 26. april i fuld version til 22. juni

For yderligere

4 Kommentarer

  1. For ikke at nævne, at Patriot er kendt for sin blah-målretning, som kræver at kaste to missiler pr. aflytning……
    Vi så, at på mambaen er det OS (i øvrigt respekt for Alsace for at have kastet 3 aster på 3 missiler...det er stadig dumt, og der er ikke tid, hvis det går i stykker......det er udtryk for den tillid, de har til asteren 30)

  2. Forhåbentlig er ruten for mambaen og asteren den samme som Rafale, bortset fra at vores amerikanske venner, hjulpet af tyskerne (forholdene i det europæiske skjoldprojekt) ikke tillader det, lad os håbe…..

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler